Transzcendentális Meditáció

Gondolatok a (tudomány tükrében) Transzcendentális Meditáció spirituális hatásairól

Néhány nappal ezelőtt egy hölgy, aki igencsak buzgó spirituális kereső, megtanulta nálunk a Transzcendentális Meditációt. Leginkább az tetszett neki a TM-ben, osztotta meg velem gondolatait, hogy ezt a gyakorlatot olyan alapos kutatások támasztják alá.

Noha ez is egy spirituális módszer, tanítói nem tesznek légbőlkapott állításokat, hanem inkább életünket átalakító hatásainak klinikailag dokumentált, tudományos bizonyítékait tárják hallgatóik elé. Mint mondta, egyetlen más önfejlesztő gyakorlatra épülő program sem rendelkezik ilyen tömegű empirikus bizonyítékkal, amely alátámasztaná működésének hatékonyságát.

Szavai gondolkozásra késztettek. Mindaz a tudományos kutatás, amelyet a stressz és a szorongás csökkenésről, a kevesebb szívinfarktusról, agyvérzésről, halálozásról, a javulásnak induló depresszióról, bipoláris zavarról, hiperaktivitásról, az alacsonyabb vérnyomásról és a koherensebbé váló agyműködésről végeztek, nem csak a problémáikra megoldást kereső embereknek kell, hogy mondjon valamit, hanem a spirituális keresők számára is.

Ugyanis minden olyan spirituális gyakorlat, amely valóban képes bennünket átalakítani, amely valóban felébreszti bennünk az élet belső, spirituális tartalmát, szükségszerűen hatást gyakorol az élet külső területeire is. Hatással kell legyen a testi és a lelki egészségre, a viselkedésre, valamint azokra a kulcsfontosságú kockázati tényezőkre és komoly megpróbáltatást jelentő betegségekre, mint a cukorbetegség, a metabolikus szindróma vagy a szívbetegség – ahogyan azt a TM-mel kapcsolatos kutatások alátámasztják.

A tudományos kutatások, amelyeket a szellemi keresők olykor világinak és jelentéktelennek tartanak, tulajdonképpen a valós spirituális átalakulást mérik.

Ha egy spirituális gyakorlat ilyen erőteljes támogatást kap az empirikus oldalról, akkor az azt támasztja alá, hogy valóban végbemegy egy „spirituális ébredés”. Ezt ismerte fel az említett hölgy is. Mindebből az következik, hogy ha egy gyakorlatnak ténylegesen hatása van a spirituális életünkre, akkor azt a külső szinteken is mérni lehet. Ha nincs hatással a külső életünkre, akkor hogyan is állíthatnánk, hogy bármilyen jelentős átalakulás menne végbe bennünk? A TM látszólag „felszínes” hatásai valójában azt jelzik, hogy a transzcendálás hatására valami nagyon-nagyon mély dolog megy végbe az emberekben.

A TM azért csökkenti a szívinfarktus kockázatát, mert hatékony spirituális gyakorlat, nem csupán azért, mert csökkenti a stresszt.

(Tom Ball írása az Asheville TM Center blogjáról)

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*