Transzcendentális Meditáció

George Harrison: Aki megváltoztatta a Beatlest

Martin Scorsese lenyűgöző dokumentumfilmje, melynek címe “George Harrison: Living in the Material World,” (George Harrison: Élet az anyagi világban, Harrison 1973-ban kiadott, hasonló című albuma után) október 5-6-án került műsorra az HBO csatornán.

A premier előtti vetítések helyszínei között, amelyeket Scorsese és Olivia Harrison kiválasztott, szerepelt egy kis iowai város is, amelynek színháztermében 500 meditáló ült. Minek köszönhető ez?

Az exkluzív bemutató, melyet egy vasárnap este tartottak Fairfield városában, ajándék volt, melynek célja, hogy támogassák a David Lynch Alapítvány azon kezdeményezését, hogy a Transzcendentális Meditációt háborús veteránokhoz, nagyvárosi iskolák diákjaihoz, hajléktalanokhoz, fegyházban fogva tartott rabokhoz, Amerika indián őslakosságának tagjaihoz, valamint egyéb, hátrányos helyzetű személyekhez eljuttassák.

Fairfieldet úgy ismerik, mint a progresszív eszmék, a vállalkozó szellem és a környezeti fenntarthatóság Amerika közepén található oázisát. Gyakran a „Kukorica-öv”, (Amerika nagy kukoricatermelő vidéke) Szilikon-völgyeként is emlegetik, a high tech üzleti vállalkozások nagy koncentrációja miatt.

A városka, ahol egy több, mint 2000 fős meditáló közösség él, ad otthont annak az egyetemnek, amelynek alapítója Maharishi Mahesh Yogi. Ő tanította meditálni a Beatles tagjait.

Noha George Harrison spirituális tekintetben igen eklektikus személy volt, aki folyamatosan kísérletezett azzal, hogy feltárja különféle hagyományok és tradíciók mélységeit, egy dolog mellett következetesen kitartott az évek során. Ez az a meditációs technika volt, amelyet Maharishitől tanult, és amelyet egész hátralévő életében gyakorolt.

Scorsese kapcsolata Harrisonnal nem csak zenéje szeretetében nyilvánul meg: az Oscar-díjas rendező maga is meditál.

Egy tavaly New Yorkban, a David Lynch Alapítvány javára rendezett jótékonysági gálán Scorcese ezt mondta:

– Szerettem volna felajánlani támogatásomat és buzdításomat mindezen erőfeszítések számára, melyek arra irányulnak, hogy támogassák a gyermekeket, a veteránokat és mindazokat, akik szeretnének megszabadulni a stressztől a meditáció révén.

A meditáció jótéteményeit illetően a saját életével kapcsolatban Scorcese így nyilatkozott:

– Talán elég lesz csak néhány szót említenem: nyugalom, az elme tisztasága, lelki egyensúly, néha pedig mély felismerések. A meditáció nagy hatással volt az életemre. 

A Beatles felfedezi a meditációt

1967-ben George első felesége, Patti Boyd Londonban megtanult meditálni, miközben George éppen turnén volt a Beatles-szel.

– Imádtam meditálni, és rendkívülinek találtam a hatásait – mondta. – Ezek a jótétemények pedig halmozottan növekednek. A meditáció tényleg olyannak bizonyult, mint ami az üveg címkéjén volt: az életemet megváltoztató élmény volt. Alig vártam, hogy beszámolhassak róla George-nak.

A Beatles-rajongók jól tudják, hogy mi minden következett ezután. Az együttes visszatért Londonba, és Patti sürgetésére részt vett egy Maharishi-előadáson. A tagok mindannyian megtanultak meditálni, és hamarosan útra keltek Maharishi meditációs akadémiája felé az indiai Risíkésbe, ahol a meditáció és az előadások közötti szabad időben született meg karrierjük legsikeresebb dalai közül jó néhány.

Mégis, jóval kevesebb rajongó ismeri annak valós történetét, hogy mi történt Risíkésben, és hogy a zenekar további kapcsolata a meditációval milyen hatással volt későbbi életükre és zenéjükre.

George transzcendentális oldala

George dalszövegeiben egyre-másra jelentek meg a transzcendálásra, vagyis arra a meditáció közben elnyert tapasztalásra való utalások, amikor az elme túllép a gondolkodás szintjén és megtapasztalja a tiszta tudatosságot. Az egyik szembe ötlő utalás az „Inner Light” (Belső világosság) című dalból a következő sor:

Without looking out of your window
You could know the ways of heaven
 

„Anélkül, hogy kinéznél az ablakodon, megismerheted a mennyek útjait.”

George fiatalabb korában írt, „a fiú vágyódik a lány után” témájú dalainak („I Need You”: Kellesz nekem; „You Like Me Too Much”: Túlságosan odavagy értem) hirtelen vége szakadt, és a dalok a spirituális vágyódás és ébredés balladáivá változtak. („All Things Must Pass”: Minden mulandó, „Let it Roll”: Hadd görögjön, „My Sweet Lord”: Édes Uram).

Scorcese filmje kidomborítja Harrison belső keresését, ezzel egy időben őszintén kezeli azt a küzdelmét is, hogy megbirkózzon az iszonyatos hírnév és anyagi siker, valamint az igaz élet iránti vágy közötti egyensúly megteremtésével. Scorsese rámutat arra, hogy Harrison miként őrlődik a szellemi és az anyagi között. Jól mutatja ezt, hogy a korábbi Beatle 1973-as albumának címadó dalában így írja le állapotát: „Élet az anyagi világban” (Living In The Material World).

A nyugtalanság és kavargás közepette való stabilitást keresve Harrison újra meg újra visszatért a meditációhoz.

– Még mindig gyakorlom a Transzcendentális Meditációt – nyilatkozta későbbi éveiben. – Maharishi mindig csak jót tett velünk, és noha nem voltam vele fizikailag, soha nem hagytam el őt.

A kilencvenes években George ismét találkozott Maharishivel a Transzcendentális Meditáció nemzetközi főhadiszállásán, Hollandiában. Nem sokkal később egy jótékonysági koncerten is fellépett Londonban, hogy támogassa a Transzcendentális Meditációt és az ahhoz kapcsolódó „tudat-alapú” programjait az Egyesült Királyságban. Ez volt az utolsó teljes koncertje. 

A meditációval való kapcsolat tovább él 

2009 áprilisában, Paul McCartney és Ringo Starr jótékonysági koncertet adott a Radio City Music Hallban. A koncert célja az volt, hogy támogatást szerezzen ahhoz, hogy egymillió iskolás megtanulhasson meditálni. Az este egyik legmegkapóbb pillanata volt, amikor Paul és Ringo tisztelgett George előtt, miközben a színpad feletti kivetítőn egy Harrisonról Risíkésben készült hatalmas kép jelent meg. Ez volt az első alkalom a 2002-ben George emlékére rendezett koncert óta, hogy a két megmaradt Beatle együtt zenélt.

– Szerintem fantasztikus ötlet, hogy ezt a dolgot bevigyük az iskolákba – nyilatkozta McCartney. – Ha ezt tényleg bedobjuk a köztudatba, akkor az emberek elmondhatják, hogy, igen, a detroiti iskolákban, ahol a David Lynch Alapítvány megvalósította ezeket a programokat, ilyen és ilyen eredmények születtek. Az embereknek sokkal kevésbé van szüksége magasröptű beszédekre, mint eredményekre.

A jótékonysági koncerten Yoko Ono is részt vett. A Rolling Stone magazinnak ezt mondta: Ha még közöttünk lenne, John lett volna az első, hogy felismerje és elismerje mindazt, amit Maharishi a világért tett, és hogy kifejezze ezért való nagyrabecsülését. 

Spirituális város egy anyagi világban 

– Ebben a városban számos ember érez mély rokonságot George Harrisonnal – vallja Fairfield polgármestere, Ed Malloy, olajbróker, aki szintén részt vett a telt házas premier előtti vetítésen. – Azok a dolgok, amiket George is megénekelt, az élet mélyebb céljai vagy a transzcendencia megtapasztalása, a meditálók számára nagyon is bensőséges és valóságos élmények.

Margaret Costello könyvelő, aki azért költözött Fairfieldbe, hogy egy olyan közösségben éljen, amely osztja érdeklődését – nem csupán a meditáció, hanem a fenntarthatóság és a bioélelmiszerek iránt is. A film után könnyes szemekkel mondta:

– Emlékszem, ahogyan tizenéves koromban megvettem George lemezét, az „Anyagi világot”, és amikor meghallgattam, én is eltökéltem magam, hogy az anyagias szemlélet soha nem lesz úrrá rajtam. Nagy hatással volt rám George zenéje.

Amikor David Lynch először Fairfieldbe látogatott, a meditáló diákok kreativitása, elevensége és integrált személyisége olyan nagy hatással volt rá, hogy létrehozta alapítványát, amelynek célja, hogy a Transzcendentális Meditációt mindenhová eljuttassa.

Nagyon is rendjén való, hogy egy olyan városban, ahol a meditációt nem a világtól való menekülésre használják, hanem annak eszközeként, hogy a diákokat nagyobb kreativitással és mentális tisztasággal repítse felnőtt életükbe, a „csendes Beatle” öröksége tovább él és tovább inspirálja az iskolákban bevezetett „csendes időszak” programokat. 

„Mindenki keres valamit… Nem kell sehol másutt keresnünk, itt van, egyenest önmagunkban.” – George Harrison, egy 1974-es sajtótájékoztatón, Los Angelesben elhangzott szavai. 

(Jeanne Ball írása a Huffington Postról)

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*