Transzcendentális Meditáció

George Harrison – a csendes Beatle-re emlékezve

Ahogy távozásának tizedik évfordulójához közeledünk, édes emlékek merülnek bennünk fel George-dzsal, zenéjével és emberségével kapcsolatban. Természetesen leginkább úgy ismerjük őt, mint aki a mai zene történetének egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású zenekarának szólógitáros. Továbbá, hiszen maga is remek dalokat írt, a modern zene egyik kiváló alkotójaként tartjuk számon.

Ám azért is hálásak vagyunk George-nak, mert komoly szerepet játszott abban, hogy a mai társadalomnak a meditáció iránti érdeklődése felébredjen. Ő volt az, akit megigézett India ősi bölcsessége, és ez vezette a Beatlest a Maharishivel való találkozáshoz, majd a Transzcendentális Meditáció megtanulásához.

– Eljutottam arra a pontra, ahol azt gondoltam, szeretnék meditálni. Olvastam róla, és tudtam, hogy egy mantrára van szükségem, egy jelszóra, amely eljuttat a túlsó világba – mondta George.

Az egész 1967-ben kezdődött, amikor George felesége, Patti Boyd megtanulta a Transzcendentális Meditációt Londonban, miközben George a Beatles-szel turnézott.

– Imádtam meditálni és a hatásait figyelemre méltónak találom – mondta Patti. Az ő lelkesedése vezette George-ot arra, hogy a Beatles tagjait is rávegye, hallgassák meg Maharishi Mahesh Yogi egyik előadását Londonban.

Ez a találkozás Goerge-nál a meditációval való életre szóló elkötelezettséghez és a magasabb tudatállapotok kereséséhez vezetett, mely nagymértékben meghatározta mind a magánéletét mind szakmai életútját. És persze a zenéjét.

A Beatles zenei örökségéhez való hozzájárulásának néhány legnagyszerűbb darabja annak a tapasztalatnak az eredményeként született, amikor a Transzcendentális Meditiációt tanulmányozta Maharishivel Indiában. Ilyen alkotásai voltak a “Here Comes the Sun” , a “While My Guitar Gently Weeps” és a “Something“ , az a dal, amely John Lennon és Paul McCartney, a zenekar két fő dalszerzője szerint is a csapat által felvett legjobb számok között van. A Yesterday után ezt a Beatles dalt dolgozták fel a legtöbbször más előadóművészek.

George érdeklődése a Transzcendentális Meditáció programja és a védikus bölcsesség Maharishi-féle felélesztésének széleskörű alkalmazása iránt egész életében megmaradt. 1992-ben részt vett egy jótékonysági koncerten a Royal Alber Hallban, hogy támogassa Maharishinek a társadalmi tudat felemelésére irányuló törekvéseit. George lelkesen rajongott az Ájurvédáért, az ősi védikus egészségtudományért, melyet szintén Maharishi élesztett újjá. Rendszeres látogatója volt a lancasteri Maharishi Egészségközpontnak.

Az 1990-es években George Maharishit is meglátogatta a hollandiai Maharishi Egyetemen. Dr. Bevan Morris, a Maharishi Menedzsment Egyetem rektora, aki jelen volt George látogatásánál, kedves emlékként idézte fel, hogy „milyen tisztelettel és szeretettel járult Maharishi elé. Megkapó volt látni George szerénységét, és azt, hogy mennyire nagyra értékelte, hogy Maharishi jelenlétében lehet.”

A modern világban, ahol a hírnév gyakran elhomályosítja egy ember alapvető jellemét, George élete egy olyan élet volt, amelyet egyszerű módon, magas eszmények megvalósításának szentelt. Dr. Morris szavaival: „George egy nagyszerű ember volt, spirituális, szerény és felettébb megvilágosodott.” 

„Mindenki keres valamit… Nem kell sehol sem kutatnunk – itt van, egyenest bennünk.” – George Harrison, egy Los Angeles-i sajtótájékoztatón, 1974-ben.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*