Transzcendentális Meditáció

Friss tanulmány a Transzcendentális Meditáció immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról

„Vajon a rendszeresen Transzcendentális Meditációt gyakorlók mindig egészségesek?” – E kérdésnek jártak utána az alábbi kutatást végző tudósok.

A fehérvérsejtek vagy leukociták, az immunrendszer sejtjei, melyeknek elsődleges feladata, hogy megvédjék testünket a fertőzésektől. A vér minden egyes mikroliternyi egységében kb. 4000 – 10.000 ilyen sejt található. A fehérvérsejtek száma azt jelzi, hogy a szervezet milyen mértékben ellenálló a különféle káros hatásoknak, az immunrendszer mennyire erős.
A fehérvérsejtek vagy leukociták, az immunrendszer sejtjei, melyeknek elsődleges feladata, hogy megvédjék testünket a fertőzésektől. A vér minden egyes mikroliternyi egységében kb. 4000 – 10.000 ilyen sejt található. A fehérvérsejtek száma azt jelzi, hogy a szervezet milyen mértékben ellenálló a különféle káros hatásoknak, az immunrendszer mennyire erős.

A spanyol Infana Cristina Kórház kutatócsoportja nemrégiben érdekes tanulmányt hozott nyilvánosságra. Ebben annak a témának a mérhető eredményeire voltak kíváncsiak, hogy a rendszeres TM gyakorlás mennyivel teszi egészségesebbé, erősebbé a védekezőrendszerünket.

A kontrollcsoportot úgy állították össze, hogy 16 egészséges alanyt (8 férfit és 8 nőt) választottak ki, akik 25 és 35 közöttiek voltak. Olyan személyekkel vizsgálódtak, akik azelőtt soha nem végeztek meditációs technikákat. A kiválasztott személyek csoportjában nem állt senki orvosi kezelés alatt, nem voltak elhízottak, rendszeresen sportoló egyénekről volt szó, valamint munkahelyi és társadalmi szerepvállalásuk miatt nem érte őket magas szintű szorongás. A vizsgálat során különféle változókat mértek, így Spielberger-tesztet végeztek, biológiai paramétereket mértek össze az általánosnak vett szakirodalmi adatokkal. A kontroll csoport a vizsgálat során mediterrán étrendet követett, illetőleg a vizsgált hölgyeket a menstruációs ciklusban is megfigyelték. A csoport eredményeit 19 olyan személy adataival vetették össze, akik már rendszeresen gyakorolták a Transzcendentális Meditációt vagy a haladó TM-Szidhi-technikát.

A rendszeres TM gyakorlók csoportja 11 férfiból és 8 nőből állt. Életkori összetételük pedig 18 és 40 év közé volt tehető.

Szignifikáns különbségekre jutottak a kontrollcsoport és a rendszeresen TM gyakorlók vizsgálati csoportjának eredményei alapján. Ezen eredmények a Transzcendentális Meditáció immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásait támasztották alá.

A stresszcsökkentés és az immunrendszer erőssége szoros kapcsolatban állnak. A képen: Steve Gordon rendőr TM-et gyakorol.
A stresszcsökkentés és az immunrendszer erőssége szoros kapcsolatban állnak. A képen: Steve Gordon rendőr TM-et gyakorol.

Az eredmények alapján a kutatócsoport egy ún. pszicho-neuro-immunológiai hatást vélt felfedezni, melynek lényege, hogy egyszerre figyelhették meg a pszichológiai, a központi idegrendszerben és az immunrendszerben megjelenő változókat. Ennek alapján modulálták a neuroendokrin rendszert. Kétségtelenné vált a tény, hogy a test és lélek között rendkívül szoros kapcsolat van. A jóga és a rendszeres meditáció „rábírja a fiziológiát”, hogy abban jótékony változások induljanak be.

Az agyi vezérlésű idegrendszer a neuroendokrin rendszerrel összekapcsolódva támogatja az immunrendszert. A nyirokszervek kiterjedt szimpatikus beidegzést kapnak. A noradrenalin felszabadul a szimpatikus idegvégződésekből ezekben a szervekben, végül az immunsejtek adrenoreceptoraiba jut. A neuroendokrin rendszer a stresszes események során abszolút mértékben befolyásolja a limfocita sejtek mennyiségét, beleértve a B-sejtek és az ún. Natural Killer (vagy ölő-) sejtek aktivitását is.

Korábbi kutatások is alátámasztják, hogy a meditációs módszerek jelentősen csökkentik a fent leírt stresszre adott választ. Jelen kutatás eredményei részben összecsengenek a korábbi vizsgálatok során tapasztaltakkal, de ilyen széleskörű áldásos hatással egyetlen vizsgált relaxációs módszer sem bír, mint a Transzcendentális Meditáció.

A kutatók véleménye szerint a Transzcendentális Meditáció ezúttal is beváltotta a hozzá fűzött reményeket az egészség védelmében gyakorolt jótékony hatásait illetően. Ilyen komoly kutatási eredményekkel a birtokában joggal szorgalmazzák a TM bevezetését a rendszeres medicinális gyakorlatba, lehetséges kiegészítő terápiaként és a prevenció fontos elemeként is.

A jövőben további, nagyobb számú kontrollcsoportokkal végzett kutatásokat szorgalmaznak, hogy megerősítsék korábbi megállapításaikat.

Bár a kutatók jóslatai túlmutatnak jelen tanulmány keretein, mégis komoly esélyekkel bír a hipotézis, mely szerint a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásával a stressznek az immunrendszerre gyakorolt káros hatásai jelentős mértékben kiküszöbölhetjük.

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*