Transzcendentális Meditáció

Forbes: A Transzcendentális Meditáció visszatérése a köztudatba

forbes2A Transzcendentális Meditáció (TM) reneszánszát éli az utóbbi években: hírességek, üzletemberek és szinte rekord számú magánember gyakorolta ezt a technikát. Nemrégiben a David Lynch Alapítvány – a „TM nonprofit bajnokának”, David Lynch filmrendezőnek a vezetésével – házigazdája volt egy rendezvénynek New Yorkban, ahol közéleti személyiségek tárgyaltak a Transzcendentális Meditáció életet átalakító hatásairól. A vendégek között jelen volt Robin Roberts, Arianna Huffington, Cynthia McFadden. Meggyőző érveket sorakoztattak fel a TM mellett, s ezeket gyakorlati példákkal is alátámasztották. Mindannyian komoly szakmai sikereket elért üzletemberek, kiknek a módszer többek közt egyfajta nyugalmat, egyensúlyt kölcsönöz.

Az Alapítvány céljai között szerepel továbbá, hogy a Transzcendentális Meditáció technikája minél szélesebb társadalmi rétegekhez, így hátrányos helyzetű csoportok tagjaihoz is eljusson. A David Lynch Alapítvány ösztöndíj program keretében támogatott – s jelenleg is támogat – iskolákat, családon belüli erőszak áldozatait, háborús veteránokat stb. A hátrányos helyzetű egyének számára a Transzcendentális Meditáció eszköz a mély traumák feldolgozására és lehetőséget nyújt, hogy ezek a nehéz sorsú emberek újra teljes életet élhessenek.

Hugh Jackman a Transzcendentális Meditációról beszél felesége, és Bob Roth társaságában.
Hugh Jackman a Transzcendentális Meditációról beszél felesége, és Bob Roth társaságában.

A Transzcendentális Meditáció Mozgalom az 1950-es években Maharishi Mahesh Yogi vezetésével alakult. Ezt követően pl. a The Beatlesnek köszönhetően terjedt el a köztudatban. Olyannyira hatékony volt a folyamat, hogy az 1970-es évek végén a statisztikai számadatok alapján az amerikaik 4%-a gyakorolta a Transzcendentális Meditációt. [Gallup]

A helyzet ezt a sikeres időszakot követően egy kissé hullámzó tendenciát mutatott. Az elmúlt évtizedben a Transzcendentális Meditáció gyakorlását újra komoly tisztelet, elismerés övezi, sőt emberek százezrei – köztük számos híresség is – ebben az egyszerű és világos módszerben találták meg belső békéjüket.

Az üzleti élet szereplői közül egyre többen nyilatkoznak elismerően a Transzcendentális Meditációról. Ilyen beszámolókat a huffingtopost.com oldalon is olvashattunk. A történetek legtöbbször olyan képet mutatnak, melyben a halálos fáradságtól szinte elfásult üzletemberek felismerik, hogy változtatniuk kell. Rájöttek, hogy hatalmuk, pénzük és sikerük nem elegendő, hiszen boldogtalan és rendkívül kimerült állapotban élik mindennapjaikat. Ilyen és hasonló esetek kapcsán jelent meg a Transzcendentális Meditáció elsajátításának a gondolata többeknél is, mely az idők folyamán olyan elismert módszerré vált, melyet multinacionális vállalatok is szívesen alkalmaznak munkavállalóik teljesítményének javítására. Lásd: Google, Target, Nike, Aetna, Goldman Sachs. A vállalati kultúra integrált részévé vált a rendszeres meditáció ezeknél a cégeknél.

A legnagyobb elismerést mégis azzal érdemeli ki a David Lynch Alapítvány, hogy a Transzcendentális Meditáció technikáját ingyen vagy esetleges minimális hozzájárulás ellenében juttatja el olyan emberekhez, akik a leginkább rászorulnak. (Veteránok, iskolások, fogvatartottak, bántalmazott nők és gyermekek.)

Transzcendentális Meditációt gyakorló diákok
Transzcendentális Meditációt gyakorló diákok

A Transzcendentális Meditáció jelenleg az egyetlen relaxációs módszer, amely hatékony segítséget nyújt a már fent említett csoportoknak. Az ehhez hasonló módszerek listája igen széles, sőt időről időre bővül, de hatékonyságában és klinikailag igazolt eredményeivel egyik módszer sem veszi fel a versenyt. A Transzcendentális Meditáció módszerét gyakran találják magukhoz közel állónak azok az egyének, akik már átestek valamiféle komolyabb traumán, lelki megrázkódtatáson. A technika a tapasztalatok alapján, mintegy „nyugalmas hajlékot” nyújt a hozzá forduló egyéneknek.

A TM egy olyan technika, melyhez egy bizonyos szót vagy hangot (mantrát) kell használni. A mantra jelentésének nincsen szerepe a gyakorlás során. Bob Roth elmondása szerint a mantrát ismételve „az aktív, gondolkodó elme megnyugszik, erőfeszítés nélkül alapozódik meg a belső nyugalom állapotában.” Nem egy összpontosított figyelemről, egyfajta fókuszált állapotról van szó (amilyen pl. a vippasana vagy az éberség meditáció).

A meditációs gyakorlatok utóbb említett két fajtája kapcsán meg kell jegyezni, hogy ezek is mantrát használnak, illetőleg valamely tárgyra kell közben összpontosítani. A csapongó gondolatokat időről időre szükséges visszaterelni a fókusz tárgyára ezeknél a technikáknál. Utóbbi körülményből adódik, hogy némi erőfeszítést igényelnek ezek a módszerek. Míg a TM erőfeszítés nélküli technika.

A Transzcendentális Meditáció mentális hatásait gyakran illusztrálják a hozzáértők az ún. „óceán hasonlattal”. Ez arról szól, hogy az izgatott elme olyan, mint méteres hullámok a víz felszínén. A koncentrált figyelem megpróbál megállni ezeknek a hullámoknak a felszínén, s igyekszik egyensúlyban maradni, míg a hullámok elsimulnak. A Transzcendentális Meditáció gyakorlása közben viszont „fejest ugrunk” az óceánba és igyekszünk minél mélyebbre hatolni, míg eljutunk egy tökéletesen csendes, nyugodt, boldog szintre. A Transzcendentális Meditáció egy rendkívül egyszerű, mindenféle erőlködéstől mentes gyakorlat, melyben a mélyebb tudati szintre haladás spontán megtörténik. A TM gyakorlása kapcsán alfa típusú agyhullámok jönnek létre, melyek az egyedülálló „pihentető éberség” állapotát jellemzik.

Bob Roth állításai szerint a Transzcendentális Meditáció napjainkra közel félmillió iskolás gyermeknek segített a világ valamennyi tájáról. Reményeik szerint még további három millió felnőttet és gyermeket tudnak támogatni a következő öt évben. Az David Lynch Alapítvány jelenleg is komoly érdeklődésnek örvend, számos iskolától, családvédelmi központtól és börtönökből kapnak felkéréseket folyamatosan.

Számos tudományosan igazolt bizonyíték áll rendelkezésre a Transzcendentális Meditáció jótékony hatásait illetően. A példa okán említve többek közt jó hatással van a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, a magas vérnyomás kezelésében egyedülálló. „A Transzcendentális Meditáció hatékony eszköz lehet. Segít eligazodni a stresszes időszakokban. Nem kell hozzá hit. Egyszerűen csak működik!” – jegyzi meg Bob Roth. A szakértő természetesen elismerte azt is, hogy a különféle meditációs technikák létjogosultsága nem zárja ki egymást. Minden olyan kezdeményezést üdvözölnek a Transzcendentális Meditáció hívei is, melyeket tudományosan is lehetséges igazolni. Az adott technikával elérhető eredményekre helyezik a hangsúlyt, s lássuk be, a stressz káros hatásainak leküzdése terén a TM kiválóan helytáll.

David Lynch a negyedik tudatállapotról (Hogyan fogjunk nagy halat? című könyvből való idézet): „Már sokan megtapasztalták a transzcendálást, de nem feltétlenül tudnak róla. Elalváskor is megtapasztalhatod, amikor még ébren vagy, de már érzed a zuhanást, és talán egy kis fehér fényt is látsz, és eláraszt egy pillanatnyi boldogság. És azt mondod magadban, hogy „hű a szentségit”. Mikor az egyik tudatállapotból a másikba süllyedsz – mint például az ébrenlétből az álomba – , egy résen haladsz át. És ezen a résen keresztülhaladva vagy képes átlényegülni. Úgy képzelem el, mint egy kör alakú, fehér szobát, sárgás, vörös és kék függönyökkel, amelyek elfedik a fehér falat. A függönyök a tudat három állapotát jelképezik: az ébrenlétet, az alvást és az álmodást. Minden függöny között van egy rés, és itt látod meg a fehér falat, a Teljességet, a tiszta öröm tudatállapotát. Ezen a kis fehér résen keresztül tudsz átlényegülni. Így jutsz tovább a következő tudatállapotba. Valójában a fehér szoba végig ott van körülötted, csak a függönyök a nagy részét eltakarják. Itt is itt van, meg ott is: mindenhol. És néha, anélkül, hogy tudnának róla, az emberek átlényegülnek. A Transzcendentális Meditációval a tudat éber állapotából bármikor megláthatod a fehér falat, amikor leülsz és meditálsz. Ez a szép az egészben.”

Forrás: Forbes.com

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*