Transzcendentális Meditáció

Fogvatartottak, akik a Transzcendentális Meditációval szabadságra leltek a rácsok mögött

Az Oregon állambeli Büntetés-végrehajtási Intézetben (OSCI) közel 900 fogvatartott él, akik közül többen hamarosan visszailleszkedhetnek a társadalomba. A börtönben sokféle önfejlesztő és foglalkoztatást elősegítő programmal segítik a bennlakók sikeres visszailleszkedését. Ezek közül kiemelhető a Transzcendentális Meditáció programja, melyet az OSCI a fogvatartottaknak és a személyzetnek 2009-től bocsájtott a rendelkezésére. „A legtöbb ember az alapján próbálja megérteni a börtönlakók életét, amit a szórakoztató iparban lát, de a tény az, hogy ez egy szörnyen nyomasztó hely. A személyzet besétál, és a fogvatartottakkal kell élniük minden nap” – magyarázza egy egykori elítélt, Randy Geer.

Ladarrius Tidmore, TM-gyakorló elítélt
Ladarrius Tidmore, TM-gyakorló elítélt

Ladarrius Tidmore öt éves szabadságvesztését tölti az intézetben, rablásért ítélték el, négy éve sajátítta el a TM-et a David Lynch Alapítvány jóvoltából. „Amikor meditálok, az olyan, mint egy szabad érzés. A börtöntől egészen távolra kerülök. Nyugodt és szabad vagyok. Teljesen kizárok mindent és mindenkit a meditáció húsz, harminc perce alatt. Semmi sem tud megérinteni. Ez egy nagyszerű érzés” – nyilatkozta Ladarrius.

Sisi Faupau egy másik résztvevője az OSCI TM-programjának, kinek állításai szerint jó magaviseletével szoros kapcsolatban áll a technika gyakorlása: „Jó érzéssel tölt el, hogy időt tölthetek magammal”.

2009-ben a program indulásakor 255 fogvatartott sajátította el a Transzcendentális Meditáció technikáját. Az OSCI munkatársai szerint a program jelentős mértékben megváltoztatta a fogvatartottak hangulatát és viselkedését. „Úgy tűnik, az emberek jobban érzik magukat. Egészségesebbek, sokkal nyugodtabbak. Néhányan közülük, azt megelőzően, hogy megtanulták a TM-et egy kissé lobbanékonyak voltak, s most egyfajta kiegyenlítődést észlelek. Ők már nem annyira reaktívak az egyes helyzetekben” – magyarázza Gary Kilmer, az OSCI nyugalmazott főfelügyelője.

Transzcendentális Meditációt gyakorló elítéltek
Transzcendentális Meditációt gyakorló elítéltek

Dr. Michael Puerini az OSCI orvosigazgatója hangsúlyozza: „Azt hiszem, hogy a TM valóban segít az embereknek, hogy jobban tudjanak koncentrálni. Van valami a TM-ben, ami kihozza belőlük az együttérzést. Nem tudom, hogyan, de működik. Egy empatikusabb személy, egészségesebb személy is egyben.”

Tom O’Connor – aki korábban az OSCI kutatási igazgatójaként teljesített szolgálatot – úgy véli a fogvatartottak megtalálták a békét és a gyógyulás kulcsát, pozitív hatással vannak a társadalomra. „Ha megteremtjük a gyógyulásra alkalmas környezetet, ami lehetővé teszi a jóság kibontakozását, azt hiszem a határ a csillagos ég. Jobb társadalmat tudnánk létrehozni, sokkal humánusabb rendszert, s hatékonyabban működő börtönöket” – állítja a szakértő.

A David Lynch Alapítvány jelenleg három börtönben finanszíroz TM programot: Oregonban, Rikers Islandon és New York-ban, valamint egy fiatalkorúakat nevelő kaliforniai intézetben.

Bibi Tran, David Lynch Alapítvány

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*