Transzcendentális Meditáció

Egy kardiológus találkozása a Transzcendentális Meditációval

Dr. César Molina végzős középiskolás korában tanulta meg a Transzcendentális Meditáció technikáját, Puerto Ricoban, 1972-ben. Elmondása szerint a 40 évnyi meditáció „megvilágosító” hatással volt rá.

– Gimnazistaként olvastam az önmegvalósításról. Noha nem tudtam pontosan, hogy mit jelent, amikor valaki megvalósítja önmagát, erős vágy élt bennem azzal kapcsolatban, hogy megismerjem valódi önmagamat, Önvalómat. Végighallgattam egy előadást a Transzcendentális Meditációról, majd úgy döntöttem, hogy megtanulom a technikát.

Tizennyolc éves voltam ekkor, egy tipikus kamasz aktív elméjével. Úgy gondoltam, hogy soha nem leszek képes nyugodtan végigülni 15-20 percet. Ám a meditációba való bevezetés közben egy nagyon szép és kellemes tapasztalatban volt részem. Annyira jó érzés volt, hogy nem is akartam abbahagyni a meditációt.

Az egyetemen gyorsan rájöttem, milyen előnyökkel jár a rendszeres TM-gyakorlás. Sokkal jobb tanuló vált belőlem. Napi meditációm javította a koncentrációra és a tanulásra való képességemet. Nagy energiát, életerőt és magabiztosságot adott. Sok barátom az általam tapasztalt jó hatások nyomán kezdett el meditálni.

Végül kitüntetéssel végeztem az alapképzést, majd a Yale Egyetem orvosi karára kerültem. Itt is nagy hasznomra vált a TM. Ha a klinikai kötelezettségeim miatt éjszaka fenn kellett maradnom, a TM újratöltötte bennem az elemeket.

A Yale-ről a Stanford Egyetemre kerültem, itt végeztem a gyakorlatomat, a rezidens képzést, valamint a kardiológiai és klinikai farmakológiai szakvizsgát.

Most magánpraxist folytató, elfoglalt kardiológusként, valamint két gyönyörű gyermek édesapjaként továbbra is naponta kétszer meditálok. Erre mindig találok időt.

Kiterjedt orvosi praxisomban naponta 20-30 pácienssel találkozom. Gyakran ajánlom nekik a TM-technikát, mivel számos bizonyíték támasztja alá, hogy a TM javítja a szív- és érrendszeri egészséget. A TM-et rendkívül egyszerű szóba hozni az olyan páciensek esetében, akik aktívan szeretnének részt vállalni gyógyulásukban. Könnyedén megtanulható, erőfeszítés nélküli technikaként mutatom be ezt a módszert. Sajnos azonban néhányan úgy jönnek a rendelőmbe, hogy csak a csodatévő tablettát várják. Tabletta van, de csak ennyit adhatok. A csoda nem ezekben van.

Úgy vélem, a TM-nél nincs jobb orvosság. Rendkívül hatásos beavatkozás, mivel igen könnyedén eljuttat egy pihenő, de mégis éber állapotba, amelyet Transzcendentális Tudatnak neveznek. Ebben az összes fiziológiai folyamat egyensúlyba kerül. A szív- és érrendszer felettébb érzékeny erre az egyensúlyra, ennek következtében a TM igen hatásos az effajta megbetegedések kezelésében.

Ahhoz pedig, hogy fenn is tartsuk a TM gyakorlása által elért, kiegyensúlyozott fiziológiai működést, úgy gondolom, hogy nagyon jó betartani azokat a józan észre alapozott ájurvédikus elveket, melyeket szintén Maharishi tárt elénk. Folytassunk hát rendszeres napi rutint, étkezzünk megfelelő módon, továbbá végezzünk képességeinknek megfelelő nyújtó és aerob gyakorlatokat. Mindezek rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy a szervezetünk működése képes legyen felidézni a belső egyensúly ideális állapotát.

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások után:
https://www.tminfo.hu/tm-tanfolyam/

—————–

Dr. César Molina, az amerikai mellkas- és szívgyógyászok egyesületének tagja. Az egyetemi alapképzést a Boston College-ban végezte, majd a Yale Egyetem orvosi karán szerzett diplomát. Ezután kutatói minőségben csatlakozott a Harvard orvoskarához, kardiológiai szakvizsgáját pedig a Stanford Egyetemen tette le. Később az egyetem tanári karának tagja lett. Dr. Molina jelenleg a Stanford Egyetem Orvosi Központjában dolgozik mint kardiológus és klinikai farmakológus. Érdeklődésének középpontjában a preventív kardiológia, a stresszcsökkentés, valamint a testgyakorlás és a koleszterin anyagcsere kapcsolata áll. Ezen felül a kaliforniai Mountain View-ban található El Camino kórház Dél-Ázsiai Szívközpontjának orvosi igazgatója. Szerepelt a CNN nemzetközi kiadásának műsorában, ahol is az étrend, a testmozgás és a Transzcendentális Meditáció szerepéről beszélt a szívkoszorúér problémák megelőzésével kapcsolatban.

Tudományos publikációit olyan szaklapok jelentették meg, mint a Journal of the American College of Cardiology és az American Journal of Physiology.

(Az Enlightenment Magazine cikke alapján)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*