Transzcendentális Meditáció

Egészség és egész-ség

Manapság az egyik “legelkopottabb” szavunk az egészség. Mert mit is értünk rajta? Általában valami kielégítő működést. Egészséges vagyok, mondjuk, amikor éppen nincs semmi fájdalmas nyavalyánk.

Fejfájás, fáradtság, idegesség – mindennapi életünk természetes részeként fogadjuk el ezeket, csakúgy, mint az ellensúlyozásukra szedett fájdalomcsillapítókat, serkentőszereket és egyéb mérgeket.

Az egészség azonban jóval több a betegségtünetek hiányánál. Elárulja nyelvünk, és az angoltól a szanszkritig számos más nyelv is: Az egészség egész-séget, teljességet, az élet totalitásának megélését jelenti. Nemcsak a test, hanem az elme és a környezet szintjén is. Ahogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO – legalábbis elviekben – meghatározza: “Az egészség a teljes fizikai, mentális és szociális jólétet jelenti, és nem pusztán a betegség vagy a testi fogyatékosság hiányát.” Tudja ezt az ősi bölcsesség is. Az Ájurvéda alapvető szövege, a Csaraka Szamhitá, így fogalmaz: Egészséges az ember, ha testműködésének különböző szintjei kiegyensúlyozottak, teste, lelke, érzékszervei pedig a zavartalan, tiszta boldogságot élvezik. Azaz, aki nem boldog, az nem egészséges.

A harmadik évezred küszöbéhez érve az ember olyan új világot teremtett magának, ahol nemcsak a táplálék, a víz és a levegő, de még az emberi lélek is megmérgeződött. Sok spirituális, ezoterikus, teológiai rendszer ismerte fel, hogy változtatni kellene ezen, és az ember lelki és testi egészségét vissza kellene adni, ám kevés olyan van, amelyik valóban képes is erre.

Maharishi Mahesh Yogi az ötvenes évek végén ilyen eszközként mutatta be a Transzcendentális Meditációt. Egyszerű, könnyed mentális technikaként tanította módszerét, melyet életkortól, végzettségtől, kulturális vagy vallási háttértől függetlenül bárki megtanulhat. Azóta közel hatmillió ember sajátította el a technikát, melynek neve világszerte ismertté vált.

A TM-et holisztikus technikának mondják. Nemcsak a testre vagy egy bizonyos testi működésre, nem csupán az elmére vagy egy bizonyos képesség kifejlődésére hat, hanem mindezekre együtt; és még ennél is több: az ember egész lényét, az ember egész-ségét bontakoztatja ki.
Hogyan? Úgy, hogy egy különleges tudati (és fiziológiai) állapotot teremt, mely más, mint a hétköznapokban megszokott ébrenlét, mélyalvás vagy álom, de az úgynevezett “megváltozott tudatállapotoktól” is különbözik. A Tiszta Tudat vagy Transzcendentális Tudat tapasztalatát adja, melyet a kvantumfizika Egyesített Mezőnek, a különböző metafizikai hagyományok pedig Tiszta Létnek, Transzcendenciának vagy Önvalónak neveznek.

Leülünk, becsukjuk a szemünket és elkezdjük a meditációt. Figyelmünk befelé fordul, természetesen, könnyedén – nem kell koncentrálnunk. Túllépünk a felszínes gondolatokon, érzéseken; elménk egyre csöndesebbé válik, egyre finomabb gondolatokat tapasztalunk, egyre puhább, egyre teljesebb, egyre elevenebb lesz bennünk a csend. Lelkünk mélységes nyugalomban pihen, ám tudatunk nem kapcsol ki, mint a mélyálomban. Noha sokkal teljesebb nyugalmat élünk át, elménk tökéletesen éber.

Megnyugszik a testünk is. Elcsendesedik a légzésünk, ellazulnak izmaink, lenyugszik a szívverésünk – tagjainkban végtelen könnyedség és megnyugvás árad szét, mintha csak egy puha, meleg csend-takaró borítana bennünket. Agyunk elektromos aktivitásában megjelennek a mély relaxációt jelző alfa, théta és delta hullámok, ám valami egyedülálló dolog is történik: A Transzcendentális Meditáció közben az idegrendszer egységes egészként kezd működni, idegsejtjeink milliárdjai tökéletes összhangba kerülnek, az agyhullámok különleges rendezettséget – koherenciát – mutatnak. Belsőleg ezt mélységes nyugatlommal párosuló, tiszta, teljes éberségként, a határtalanság tapasztalataként éljük át, miközben megmerítkezünk a Transzcendentális Tudatban.
A Tiszta Lét, a Transzcendentális Tudat tapasztalásával a TM a “kör közepébe” viszi el az embert. Spirituális technika, mely a szellemet kivirágoztatva beviszi azt az anyag területére, így teremti meg a szellem és a test tökéletes egészségét, ahogyan Maharishi mondja, a “kétszáz százalékos” életet. Meditáció közben nem ilyen vagy olyan képességeinket fejlesztjük, hanem az élet teljességére kapunk rálátást. Nem csupán életünk egyetlen területét – egészségünket, esetleg intellektuális vagy éppen ezoterikus, különleges képességeinket – bontakoztatjuk ki, hanem, bármennyire is hihetetlenül hangzik, egyszerre mindent. Nem foglalkozunk a részletekkel. Maharishi szellemes hasonlatát idézve, birtokba vesszük a várat (a Transzcendentális Tudatot), és ezzel automatikusan megszerezzük az uralmat a környező mezők, bányák, folyók és tavak (lényünk egésze) fölött.

A meditáció által megteremtett pihenés sokkalta mélyebb, mint amit az alvás biztosít számunkra. És jóval hatékonyabb is. A megtapasztalt határtalan belső csend gyógyít, táplál, rendet rak szervezetünkben. Amikor betegek vagyunk, az orvos első utasítása is így hangzik: Pihenjen sokat! Pihenés közben a szervezet megújítja önmagát, ekkor a legaktívabbak a test természetes gyógyító képességei. A meditáció által létrehozott mélypihenés során pedig nemcsak a napi fáradtság és feszültség oldódik fel, hanem a szervezetünkben mélyen gyökeredző egyensúlytalanságok is.
Gyógyulni kezdünk, sorra szűnnek meg korábbi nyavalyáink, bár az egyes problémákkal külön-külön nem kell foglalkoznunk. A mélypihenés az egész embert gyógyítja. Bizonyított tény: a TM ugyanolyan hatékony, mint a vérnyomáscsökkentő szerek, azok minden mellékhatása – szédülés, magasabb koleszterinszint, impotencia – nélkül. A Transzcendentális Meditáció segít a szív és érrendszeri problémák, valamint a koleszterinszint normalizálásában, drámai javulást érhetünk el vele az asztmás, a depressziós vagy éppen a szenvedélybetegek gyógyításában. De javul immunrendszerünk, finomodnak érzékeink, rugalmasabbá válik az idegrendszerünk, nő a regenerálódó képességünk. Szó szerint megfiatalodunk. A Transzcenedentális Meditációval kapcsolatos vizsgálatok talán legmegdöbbentőbb eredménye, hogy a TM jelentős mértékben lassítja az öregedést, a meditációt hosszabb ideje gyakorlók akár öt-tíz, sőt tizenöt évet is nyugodtan letagadhatnak életkorukból. Különleges élmény ezekkel a tapasztalt meditálókkal találkozni, akik szinte kortalanná váltak.

A TM során a Transzcendentális Tudat csendjeként megtapasztalt Egyesített Mezőt a modern fizika mint az egész mindenség alapját, mint minden anyag, energia, rendezettség és kreativitás forrását írja le. Ennek határtalanságában megmártózva, végtelen energiával, kreativitással feltöltődve jövünk ki a meditációból. Elménk tisztító, fiatalító “mentális fürdőt” vesz, s ahogy testünk, idegrendszerünk tisztul, ő is tisztábban működik. Meditáció után javul az érzékelésünk, pszichikus működésünk finomodik, környezetünkre fogékonyabbak, ugyanakkor rugalmasabbak és stabilabbak leszünk. Észrevesszük azt is, hogy javul a memóriánk és a felfogóképességünk; korábban soha nem tapasztalt hatékonysággal tanulunk. A végtelen kreativitás forrásával kapcsolatba kerülve pedig csak természetes, hogy alkotóképességünk is szárnyakat kap. Minél többet fogunk fel és tapasztalunk meg önmagunk határtalan belső természetéből, annál többet tudunk kifejezni. Nemcsak művészi alkotások területén érvényes ez, hanem minden téren; önmagunkban gyarapodva képesek leszünk adni magunkból másoknak, egyre többet, egyre teljesebb mértékben, egyre táplálva az élet teljességét.

A Transzcendentális Meditációt gyakorolva az ember megismerheti azt az érzést, hogy fejlődik, hogy jó úton jár, hogy az egész-sége fejlődik. Mit jelent ez? Mindent. A testi és az értelmi fejlődésen túl a jókedv, a derű, a humorérzék, a tolerancia, az empatikus képességek területén – valóban minden szinten növekedést, fejlődést tapasztalunk. Kivirágzik az ember egész lénye, belső világa.
A belső harmónia pedig külső harmóniát teremt. Egyre jobban összhangba kerülünk a mindenséget fenntartó és kormányzó Természeti Törvénnyel, gondolataink, vágyaink, szavaink, tetteink egyre jobban illeszkednek a nagy kozmikus rendbe. Életet tápláló tetteink pedig életet tápláló visszahatást váltanak ki: vágyaink megvalósulnak, cselekedeteink sikeresebbé válnak, “támogat minket a természet”. Életünk könnyebbé, boldogabbá, beteljesedetté válik.
Az ember akkor egészséges, amikor fejlődik, amikor előre halad. Amikor szenved, beteg, rossz úton jár. Az egészség, a szellem fejlődése, a belső növekedés – ez a természet rendje, mondja Maharishi. Ez a méltó emberi lét. Éljük hát!

Pál Dániel

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*