Transzcendentális Meditáció

Dr Suzanne Steinbaum: A szív egészségének védelme – Transzcendentális Meditáció

Focus onHealth photo copyNapjainkban komoly elmozdulást figyelhetünk meg a gyógyszerek használatától: Nem csak amiatt, mert a betegek egyre gyakrabban követelik meg a természetes terápiákat, hanem azért is, mert az új generációs orvoslás felé tendál a megelőzés gyakorlata is.

Többek közt Dr. Suzanne Steinbaum doktornő a fenti elveket vallva végzi gyógyító munkáját. Az utóbbi időben hihetetlen népszerűségnek örvendő, olvasmányos könyvével vált ismertté. Munkája a ‘Heart Book’ avagy ‘Útmutató nőknek a szívbarát élethez’ címet viseli. Kardiológusként, és az Amerikai Szívgyógyászok Társaságának szóvivőjeként a doktornő a Go Red Women kampány vezető alakja lett az Egyesült Államokban. Hiteles szakemberként végzi munkáját az egészséges élet szolgálatában. Honlapján, blogjában és a Huffington Post rovatvezetőjeként is számos szakmai cikket közölt. A televízióban a Good Morning America és a 20/20 állandó vendégeként szerepel.

A Dr Steinbaum által szerzett könyvnek a világ valamennyi asszonyához el kellene jutnia, nem csak azért, mert a ők is szívbetegségek kialakulásának veszélyeztetettjei, hanem azok a tapasztalatok, melyeket a doktornő megoszt munkájában, valamennyi nő számára mindennapi útravalóul szolgálnak. Többek között összefoglalja, hogy milyen tényezők miatt rendelkezünk alapvetően más fiziológiás adottságokkal, mint férfi társaink; s nem utolsósorban a stressznek női szervezetre gyakorolt hatásairól is részletesen beszámol. Szó esik olyan helyzetekről is, melyben egy-egy helytelenül felállított diagnózis miatt a kezelésre nem várt tünetekkel reagáltak hölgybetegei.

Dr. Steiunbaumot a kardiológusi hivatás választásában már hallgatóként megélt tapasztalatai inspirálták: „Én voltam az a fajta diák, aki mindent leírt, amit az orvos mondott. Egy viszonylag fiatalos külsejű nő került egy alkalommal hozzánk heves izzadással és hányással. Az orvos gastroenteritisnek vélte tünetei okát, s ott hagyta őt azzal, hogy várjon egy sarokban. A lány végül szívrohamot kapott.” Ekkor fogadta meg: „Ez az, mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy segítsek a nőknek, hogy ne kapjanak szívrohamot!”

A doktornő rendszeresen kiemeli nyilatkozataiban, hogy bár a köztudatban „férfi betegségként” emlegetik, valójában a nők között is első számú „gyilkos” a szívbetegség. Mivel a tünetek gyakorta eltérőek a két nem képviselői között, sok orvos nem ismeri fel a szívbetegség korai jeleit hölgybetegeinél, s ez gyakorta szívinfarktus formájában csúcsosodik ki sokuknál.

A megelőzés fontosságára komoly hangsúlyt fektet a doktornő, tapasztalatai szerint az 55 éven felüli korosztály a legveszélyeztetettebb. Filozófiája szerint a hit rendkívüli jelentőséggel bír a betegséggel küzdők életében. A szívbetegséggel élőket arra buzdítja, hogy merjenek igazán a „szívük szerint élni”. Mint mondja: „Élj szívből és minden más rendben lesz!”

Terápiás módszerei közt megjelenik az ún. „naplózás”, mely során életük történéseit napló szerűen rögzítik a páciensek. Hangsúlyt fektet továbbá az egészséges étrend követésére, de mint mondja „Az ‘azt akarom, hogy lefogyjak és vékonyabb legyek’ nem elég motiváció.” A táplálkozást illetően gyökeres változtatásokra ösztönzi az embereket.

Három „egyszerű” lépést javasol a szív egészségének megőrzése érdekében, melyek a következők: Szokjunk le a dohányzásról, gyakoroljuk az egészséges táplálkozás elveit, valamint rendkívül fontos, hogy csökkentsük életünkben a stresszt.

A feszültségek, a szorongás csökkentésére Dr Steinbaum a Transzcendentális Meditációt látja a legalkalmasabb eszköznek: „Azt mondom a betegeimnek, hogy kezelni kell a romboló stressz kérdését az életükben, és ez a tényeken alapuló technika [Transzcendentális Meditáció] bizonyítottan 48%-kal csökkenti a magas vérnyomás, a szívroham és stroke kialakulásának kockázatát.”

Első Transzcendentális Meditációval kapcsolatos tapasztalataira így emlékszik vissza: „Amikor megtanultam, arra gondoltam: Ó, ez óriási! Ez egy nagyon nagy dolog; valami, ami messze túlmutat az orvosi ellátáson.” Dolgozó nőként, s egy nyolcéves gyermek édesanyjaként Dr. Steinbaum életében sem ismeretlen a modern kori stressz. A Transzcendentális Meditáció technikájának rendszeres gyakorlásával a kaotikus gondolatok a helyükre kerülnek, s a stressz káros hatásaitól mentesen könnyebben végezhetjük el mindennapi tevékenységeinket. Dr Steinbaum szerint: „Ha rendszeresen meditálunk a légzés lassul, a pulzusszám csökken, kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás és kész!” A diéta egészségesebbé tételével, rendszeres mozgással kombinálva – amint új szokásaink rutinná válnak – az eredmény elmaradhatatlan lesz.

Dr Steinbaum számára, aki a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére tette fel hivatását, mindennél nagyobb elismerést jelent egy-egy gyógyult betegének látványa.

Tegyünk mi is szívünk egészsége érdekében, gyakoroljuk rendszeresen a Transzcendentális Meditációt!

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*