Transzcendentális Meditáció

CNN: Transzcendentális Meditáció – Alternatív kezelés háborús veteránoknak

(A cnn.com cikke nyomán)

Egy neves pszichiáter és számos szupersztár is támogatja azt a kezdeményezést, hogy százezer olyan amerikai háborús veteránt tanítsanak meg meditálni, akik a harcok közben elszenvedett traumák nyomán pszichés problémákkal és a civil életbe való visszailleszkedés problémáival küszködnek. 

Számos amerikai híresség sorakozott fel egy neves kutató mögött, arról szándékozván meggyőzni az amerikai védelmi minisztériumot, hogy a Transzcendentális Meditáció segíthet annak a növekvő számú katonának, akik a háborús traumákat követő stressz tüneteitől szenvednek.

A héten sztárokkal megtűzdelt események hozzák össze New Yorkban és Washingtonban is a Transzcendentális Meditáció szakembereit azokkal a katonákkal, akik a háborús traumákat követő stresszt tüneteitől szenvednek. (Ez a „poszt-traumatikus stressz rendellenesség” vagy PTSD, az angol post-traumatic stress disorder kifejezés alapján.)

Donna Karan divattervező volt a házigazdája egy Manhattanben tartott fogadásnak kedd este, és David Lynch filmrendező, valamint a CNN tudósítója Candy Crowley beharangozott be egy szerdai eseményt Washingtonban. Ennek keretében indítják el azt a kampányt, melyben a támogatók reményei szerint 10000 veteránt fognak megtanítani meditálni.

A Georgetown Medical School professzora, Dr. Norman Rosenthal elmondta, hogy birtokában vannak mindazok a tények, számok és tanúságtételek, amelyek megmutatják, hogy a meditáció egy alacsony költségű, alacsony kockázatú alternatívája lehet az erős narkotikumoknak, amelyeket az orvosok oly gyakran írnak fel.

– A Pentagon és a Veteránügyi hivatal komoly intézmények – mondta Rosenthal egy telefonos interjú során. – Abban reménykedünk, hogy valaki egyszer csak felvonja a szemöldökét, és így szól, hogy „hm, ez igen!”.

Rosenthal új könyve, mely „Transcendence – healing and transformation through Transcendental Meditation”  [Transzcendencia – gyógyulás és átalakulás a Transzcendentális Meditáció segítségével] címmel jelent meg, számos esettanulmányt tartalmaz. Az egyik esetben egy tengerészgyalogost idéz, aki a bevetések során egy Humvee dzsipre szerelt géppuskát kezelt, és különösen kemény harcokban volt része Irakban. Az egykori tengerészgyalogos beszámolójában leírta, hogy az Egyesült Államokba való visszatérése után a háborús traumák okozta stressz nyomán alvásproblémáktól szenvedett, a családi élete pedig teljesen kisiklott. „A TM azonban – számol be tapasztalatairól – segített abban, hogy rendbe tegyem az életem, hogy megtaláljam azokat a dolgokat, amelyek elsőbbséget élveznek, és általában véve nyugodtabb legyek. Egyszerűen csak jobban érzem magam.”

Rosenthal elmondja, hogy ez az egyszerű, hét lépésben elsajátítható folyamat gyors eredményeket hoz.

– Mi vesztenivalónk van? A módszer olcsó és biztonságos – nyilatkozta a CNN-nek.

Időközben pedig a hadsereg számtalan kihívással küzd azok miatt a gyógyszerek miatt, amelyeket a stressz okozta megbetegedésekre írnak fel. Ezek használata közben egyre gyakrabban fordul elő, hogy a puszta véletlenségből történő túladagolás is halálos következményekkel jár. A hadsereg helyettes tiszti-főorvosa, Richard Thomas dandártábornok a közelmúltban azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy véleménye szerint túlságosan sokszor támaszkodnak receptre felírható gyógyszerekre: „Ez is a társadalomban uralkodó tendenciát tükrözi. Hajlamosak vagyunk az orvosok által felírt gyógyszerekre támaszkodni.”

A Pentagon pedig, Thomas szerint, fogékony a nem-gyógyszeres kezelésekre.

– Legyen szó akár az akupunktúráról, a biofeedbackről vagy a jóga-terápiáról, számtalan olyan dolog van a gyógyszerek mellett, amelyeket a pácienseinknek kínálhatunk, és amelyek szintén hatékonyan segítenek nekik – jelentette ki Thomas a Pentagonban. – A narkotikumoknak is meglehet a maga szerepe, ám nem kell, hogy ilyen nagy szerepük legyen. Vannak alternatív kezelési módok, és ez itt a kulcs.

Rosenthal elmondta, hogy a Military Medicine című szaklapban közölt eredményeik alapján ő és kutatótársai azt találták, hogy a meditáció segíthet az egyén számára abban, hogy uralkodjon az érzelmein és a gondolatain, és hogy megbirkózzon a háborús traumák okozta stressz általános tüneteivel, mint a szorongás, a depresszió, az alvászavarok és a düh. Mostani erőfeszítéseit a kormány támogatásának elnyerésére ahhoz a kemény küzdelemhez hasonlítja, amelyet azután vívott, hogy először diagnosztizálta a téli depressziót, és első kutatási eredményeit publikálta ebben a témában.

Első eredményeit a háborús traumák okozta stresszel kapcsolatban egy bevezető jellegű vizsgálatra alapozza, mely mindössze öt veteránra terjed ki. Ám azzal kapcsolatban, hogy ez egy még túlságosan szűk körű minta, minden ellenvetést félresöpör:

– Amikor az ember egy ilyen nagyhatású eszközt kap a kezébe, látsz egy jelet – mondja. – És hogyan keltené fel valaki az érdeklődést bevezető vizsgálatok nélkül?

Könyvében azt írja, hogy abból az egymillió hatszázezer katonából és katonai állományban lévő személyből, akit 2001 és 2008 között Irakba és Afganisztánba küldtek, minden hetediket érint a háborús traumák okozta stressz.

– Ezeknek a veteránoknak a fele soha nem keresett semmiféle segítséget problémáira, valószínűleg azért, mert féltek attól, hogy rájuk sütik a „pszichiátriai eset” bélyegét – írja Rosenthal. – Azoknak pedig, akik mégis igénybe vettek valamilyen segítséget, megint csak a fele elégtelen kezelésben részesült.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*