Transzcendentális Meditáció

Clint Eastwood és a Transzcendentális Meditáció

Azoknak, akik már jócskán benne vannak a korban – különösen nekem, aki épp a közelmúltban töltöttem be a hatvanat [a riport készítője – szerk.] – különösen inspiráló Clint Eastwood személye.

Clint Eastwood minden bizonnyal elsődleges példakép lehet. Hatvankét éves korában nyerte Mr. Eastwood az első Oscar-díját a „Nincs bocsánat” (Unforgiven) c. filmjével. Akkoriban, mint ahogy sok filmes szakember vélte, csak egyre erősebbé és jobbá vált korának előrehaladtával, mialatt folyamatosan, kábító iramban ment előre az újabb és újabb kreatív sikerek útján.

Eastwood most 79 éves, és az első Oscar-díja óta 15 mozifilmet készített, melyek közül hármat is jelöltek Oscar-ra a Legjobb Film kategóriában (legutóbbi filmje, a „Legyőzhetetlen” [Invinctus] két Oscar-jelölést is kapott). Mr. Eastwoodot további négy alkalommal jelölték a Legjobb Rendező és a Legjobb Színész kategóriákban. Mindemellett gyakran együtt dolgozik a filmjei zenéinek elkészítésében is.

Természetesen szeretek arra gondolni, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának talán volt valami köze ehhez az egészhez. A GQ magazin mostani számában Clint Eastwoodot kérdezték TM gyakorlásával kapcsolatban.

-Ön még mindig szokott meditálni?
-Naponta kétszer.

-Hogy működik önnél?
-Mondhatom, nagyszerűen! Elég komolyan veszem, akkor is, amikor dolgozom. Hiszem, hogy az embernek szüksége van bármilyen segítségre, amit önmagának tud nyújtani… Tehát a meditáció számomra egyszerűen egy önerősítő dolog. Már negyven éve rendszeresen gyakorlom.

Eastwood az 1970-es években hozta nyilvánosságra, hogy napi szinte gyakorolja a TM-et, erről a Merv Griffin Show-ban beszélt, ahova akkor együtt ment el Maharishi Mahesh Yogi-val, a Transzcendentális Meditáció megalkotójával. Eastwood azóta kifejezetten élvezi a napi TM-gyakorlást.

Azt hiszem, lenyűgöző a tudat, hogy manapság mennyi ember gyakorolja a Transzcendentális Meditációt napról napra, évről évre. Azt hiszem, tudom, hogy hogyan éreznek, és miért fordítanak mindennap időt arra, hogy transzcendáljanak – hiszen ettől még élőbbnek, és még összeszedettebbnek érzik magukat, és méginkább képesek rá, hogy folyamatosan haladjanak előre és gyarapodjanak.

A fentiek emlékeztetnek arra, amit Maharishi írt könyvében, a „Lét tudománya és az Élet művészetében”:

„A boldogság növekedése és erősödése az élet célja, és az evolúció az a folyamat, amely által ez végbemegy… Ha valaki nem boldog, elvesztette az élet legfőbb lényegét. Ha valaki nem növekszik folyamatosan intelligenciájában, erejében, kreativitásában, békéjében, és boldogságában, akkor elvesztette az élete legfőbb lényegét. Az élet nem arra való, hogy tompaságban, semmittevésben, és szenvedésben éljék, mivel ezek nem tartoznak az élet alapvető természetéhez.”

Bethlen Gábor fordítása

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*