Transzcendentális Meditáció

Brit sakk bajnok: meditációval felszerelkezve a csúcsformára

A brit sakk bajnok, Jonathan Rowson már 14 éve gyakorolja a Transzcendentális Meditáció technikát. Elmondása szerint ennek köszönheti, hogy sikerült eljutnia életének csúcsformájára a játékban. 

A „The Deccan Herald” c. indiai újság arról számolt be, hogy a háromszoros sakk bajnok egy Delhiben tett látogatása során beszélt róla, hogy rendszeresen gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, napi rutinjának részeként. Mr. Rowson, aki ma 33 éves, a Transzcendentális Meditáció technikát 1998-ban tanulta meg, mialatt az Oxford University-n tanult, és mostani elmondása szerint a meditációnak köszönheti kiváló diplomáját. 

„Messze ez volt a legjobb dolog, amit Oxford-ban tanultam” – mondta egy Skót lapnak. „Hirtelen több energiám lett, jobban tudtam koncentrálni, és nagyobb melegséget éreztem az emberek iránt.” 

Mr. Rowson, aki a Harvard University-n is szerzett diplomát, egyben egy sokak által olvasott szerző és újságíró. 

A játékról és aziránt érzett szeretetéről Mr. Rowson a következőket nyilatkozta: „Először ötéves koromban kezdtem el sakkozni tanulni. A játéknak van egy mágikus vonzereje. Elkezdtem fiatalon olvasni könyveket a sakkról, és aztán puszta takarékosságból nyertem összesen 250 font értékű sakk-könyvet! Mohón áttanulmányoztam a könyveket, és ez volt az, amikor tényleg elkezdtem jól játszani.” 

Mr. Rowson azt állítja, hogy soha nem is álmodott olyasmiről, hogy egy komolyabb sakk-partit úgy játszon le, hogy azt megelőzően ne meditált volna. „Húsz perc után nyugodtnak érzem magam, összpontosítottnak és versenyre késznek – habár talán még fontosabb, hogy a technika lehetővé teszi számomra, hogy ’pusztán játszak’ és élvezzem a játékot anélkül, hogy aggódnék az eredmény miatt.” 

1997-ben Mr. Rowson második helyet szerzett az Európai Sakkbajnokság 20 éves kor alatti korosztályában. 1999-ben elnyerte harmadik végső sakkfokozatát, a Sakk Nagymester címet, és a címmel egyidejűleg a Skót Sakkbajnokságot is megnyerte. Ezt követően újra győzött 2001-ben, és 2004-ben. Ritka duplázás volt, amikor 2004-ben a Skót Bajnokság mellett szintén megnyerte a Brit Sakkbajnokságot is. A Brit Sakkbajnok címet megvédte 2005-ben és 2006-ban.

Bethlen Gábor

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*