Transzcendentális Meditáció

Blake Ian zenész, TM-gyakorló: Három éve a Transzcendentális Meditációval

Blake-Ian1 2011. április 30.-án tanultam meg a Transzcendentális Meditáció technikáját. Azóta életem legtermékenyebb három évét tapasztaltam meg, amely magába foglalja azt, hogy New Yorkba költöztem és egy sikeres zenei projektet indítottam el.

A TM technikája megváltoztatta az életem minőségét több szempontból is; hirtelen nehéz lenne felsorolni mindazt a jót, amit ennek a technikának köszönhetek. Egy olyan embernek, aki rendszeresen pánik rohamokkal küzd, intenzíven szorong ez a technika maga a megváltás. A TM gyakorlása óta teljesen felszabadult vagyok, ez a TM hatásai közül talán a legkomolyabb tényező, melyet mindenképp ki kell, hogy emeljek.

Onnantól kezdve nem nyúltam alkoholhoz és marihuánához, teljesen megszűnt az irántuk érzett vágyam, mely ezt megelőzően közel 20 évig, napi szinten jelen volt az életemben. A TM általános jótékony hatásai közül nálam is jelentkezett a pihentetőbb, nyugodtabb alvás, valamint a stresszt is könnyebben kezelem azóta. Mint profi énekesként és dalszerző vállalkozóként gyakorlatilag a megélhetésem múlik azon, hogy mennyire vagyok kreatív, inspirált a munkámban.

Most, hogy összegzem ezeket a remek hatásokat, megfogalmazódik bennem, hogy mennyi mindent köszönhetek a TM-nek. A legjobb az egészben, hogy rádöbbentem, az ihlet korábban a másnaposság, rossz ételek, káros szokások és a túlzott ambíció miatt került el. Ehelyett a TM ad nekem energiát, hogy új ötleteket valósítsak meg, hogy szorgalmasan, becsületesen és hatékonyan dolgozhassak.

Még mi vonzott ehhez a módszerhez? Azon rendkívül sikeres emberek listája, akik a TM-t gyakorolják, sokuk már évtizedek óta. Nem tudtam felfogni azt, hogy ennyi óriás, üzletember, sikeres művész, saját személyes hőseim is mind-mind ezt a módszert alkalmazzák naponta két alkalommal, akárcsak én. Ez nem lehet véletlen!

Yoda meditáció

Yoda-MeditatingOké, Yoda is gyakorolja TM-et!

Nem viccelek, a Star Wars megalkotója, George Lucas is régóta TM-gyakorló, híressé vált karaktere a jedi mester, Yoda gyakorlatilag Maharishi Mahesh Yogi személyének ihletésére öltött formát Lucas filmjében. A filmbéli Yoda Maharishinek az 1958-as Himalájából való indulását példázza, amikor világkörüli útba kezdett, hogy módszerét megismertesse a nyugati világ embereivel. Itt említeném meg Harry Martinian TM-tanár nevét is, akitől Lucas 1968-ban sajátította el a TM módszerét.

A Beatles is!

Az a bizonyos banda Liverpoolból ugyancsak megtanulta Maharishi TM technikáját. Valójában Paul és Ringo utazott el a David Lynch Alapítványhoz; majd gyerekekhez és háborús veteránokhoz is eljutott ez a metódus.

Hogyan fogjunk nagy halat?

David Lynch, Hogyan fogjunk nagy halat? című könyvét mindenkinek szívesen ajánlom. Laza szövegezésű, könnyű olvasmány arról, hogy egy rém egyszerű módszerrel hogyan is aknázhatjuk ki a bennünk rejlő határtalan kreativitás minden cseppjét.

TM gyakorló hírességek

Clint-and-ScorceseA hírességek sorát Clint Eastwood, Martin Scorsese bővíti, de megemlíthetem Russell Brandet is, aki hosszasan nyilatkozott a minap arról, hogy milyen rettentő sokat segített neki művészként a TM.

A rendkívül humoros komédiás páros Jerry Seinfeld és Howard Stern egyaránt elmondta, hogy már kora tizenéves fejjel elsajátították a TM-et. Ezt a két férfit gyakran úgy említik, mint a legjobbakat a komikus szakmában. Talán nem kevésbé köszönhető ez annak, hogy naponta kétszer, húsz-húsz percet meditálnak, hosszú évek óta rendszeresen.

Volt szerencsém találkozni és interjút készíteni Dr. Normann Rosenthal neurológussal is. „Dr. Norm” is TM-gyakorló, sőt, könyvet is írt a transzcendencia élményével kapcsolatosan. Dr. Rosenthal szerint az emberek többsége gyakran hivatkozik arra, hogy nincsen ideje, vagy egyszerűen „nem működik” neki a meditáció. Rosenthal ezzel kapcsolatban elmondta: „Azt akarom tudatni az emberekkel, hogy ez a módszer rendkívül fenntartható. Én már megpróbálkoztam sok más technikával, de végül mégis feladtam, mert egyik sem bizonyult olyannak, mely az elképzeléseimnek megfelelő lett volna.”

Számomra a Transzcendentális Meditáció a mindennapi rutin elengedhetetlen része. Ha nem meditálok, akkor hasonló érzés fog el, mintha nem zuhanyoztam volna vagy nem mostam volna fogat. Ebből is látható, hogy milyen elementáris jelentőséggel bír ez a technika a mindennapi életben, ha azt valóban rendszeresen és kitartóan végezzük. Nagyon hálás vagyok, hogy elsajátíthattam ezt a módszert; külön hálás vagyok tanáraimnak is, akik a gyakorlás lehetőségét biztosították nekem!

Forrás: TM Blog, 2014. július 07.

Díjmentes TM-előadások: TM-tanfolyam.hu

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*