Transzcendentális Meditáció

Baló Péter: 4 hónap Transzcendentális Meditáció gyakorlás után felére csökkent a gyógyszer-adagom

Portálukon általában külföldi személyek meditációs tapasztalatairól számolunk be, ezúttal kivételt teszünk. Alább Baló Péter 65 éves, nyugdíjas informatikussal készült beszélgetésünket olvashatják. Az interjú egy spontán Facebookos nyilvános felkérés eredménye lett…

Hogyan ismerkedett meg a Transzcendentális Meditációval?

A Facebookon, a hírfolyamban láttam egy hirdetést, hogy ingyenes TM-előadás lesz. Nem volt mit vesztenem, így elmentem.

Hogy tetszett az előadás?

Aki egy ilyen helyre elmegy, annak oka van. Nekem egyszerre két okom is volt, és ezekre kerestem megoldást. Az elején igyekeztem figyelni, de ahogy jött a sok szám, ábra, megint szám, megint ábra, kezdtem keresni, hogy tudok valahogy kislisszolni, de nem találtam rá megoldást, rossz helyre ültem. És egyszer a sok szám sok ábra között elhangzott a varázsszó: allergia. Az előadó arról beszélt, hogy van olyan tapasztalat, mely szerint TM-mel ha nem is múlik el teljesen, de nem jön elő az allergia mellékhatása, a kiütés. Ez volt az a pillanat, amikor igazítottam az ülésemen és azt mondtam, hogy jó helyen vagyok, majd az előadás végén azonnal jelentkeztem is. Persze először volt bennem egy kis cidri, hogy másnap hova is megyek, milyen lesz, de a lehetőség látszata elnyomott minden ilyenfajta gondolatot.

Mik voltak személyes élményei?

Én egy határozott ateista ember vagyok, és volt bennem félsz, hogy ez itt talán nem lesz jó, de ma már mondhatom, hogy ez pont nekem való. A TM-oktatás nagyon emberi volt, az odafigyelés rendkívüli, ilyennel eddigi életem során még nem találkoztam, pedig rengeteg tréninget megjártam, többek közt Agykontrollt, prána gyógyítást, reikit, stb. Több napon keresztül meg lehetett beszélni a  tapasztalatokat, segítséget, tanácsot kaptunk a folytatáshoz, és van rendszeres  konzultációs lehetőség is. A dolognak ez a része nálam csillagos ötös.

Megérte a „befektetett összeg”, a TM „ára”, és mit kapott ezért cserébe?

Baló Péter Szegeden tanulta meg a TM-et
Baló Péter Szegeden tanulta meg a TM-et

Való igaz, hogy én már sok évvel ezelőtt érdeklődtem a TM iránt, és akkor az ára riasztott el [a TM kedvezményes „ára” 2014. október 19-étől nyugdíjasoknak, így a Baló úr korosztályának egyszeri 40 ezer Ft – szerk.], mert én is ezt a nézőpontot képviseltem, hogy megéri-e és mit kapok ezért cserébe. Azt gondolom, hogy nem jó a kérdést így feltenni. Talán az szerintem helyesebb lenne, hogy mit szeretne megoldani az életében és ezért mit hajlandó megtenni. Ha a megoldandó feladat már eléggé fáj (bizonyára ismeri a viccet a szögbe ült kutyával), elég régen cipeljük, és az ingyenes tájékoztatón kiderül, hogy arra a TM megoldást jelenthet, nincs ilyen gondolat, hogy „összeg”, meg, hogy „cserébe”. Ezeket a szavakat felejtsük el, s tegyünk egy határozott lépést a fájdalom megszüntetésére, és életünk jobbá tételére.

Közel négy hónap fegyelmezett – ezen azt értem, hogy naponta kétszer 20 perc – gyakorlás után (és ezt az orvosomnak el ne árulják) a felére vettem a vérnyomásos gyógyszer napi adagját, tettem ezt természetesen rendszeres ellenőrzés mellett, és újfent felére az allergiás gyógyszerét is.

A vérnyomásról annyit tudok mondani, hogy a gyógyszerrel beállt a 130/70 körüli érték, ami most fél adagnál is ugyanannyi, és ezt én jó kezdeti eredménynek tartom. Ugyanez a helyzet az étel allergiámmal is. Az a célom, hogy idővel – 65 évesen – végre gyógyszer nélkül élhetek. És ez az életemnek csak az egyik része.

A TM-nek élvezem azt az áldásos hatását, hogy sokkal nyugodtabb vagyok, minden a helyén van, óriási rendezettséget érzek az életemben, nincs olyan, hogy valamelyik döntésemet megkérdőjelezném, és benne vagyok az áramlatban, ami azt jelenti, hogy nap mint nap azt érzem, hogy minden és mindenki azért van a környezetemben, hogy nekem segítsenek és jól érezzem magam a bőrömben. Mindeközben teljesen tisztában vagyok vele, hogy az élethelyzetem és a környezetem egy cseppet sem változott, minden belül, bennem alakult át. Ebből a nyugalomból, rendezettségből, áramlatból profitál a szűkebb és tágabb környezetem is, azáltal, hogy ilyen lettem. Ezek után van értelme azoknak a szavaknak, hogy ÖSSZEG és CSERÉBE? Ugye nincs! De ez csak az én néző pontom.

A meditáción kívül használ-e valamilyen ájurvédikus terméket, vagy eljárást?

A válasz egyértelműen IGEN! Elsőként a Maharishi Amrit Kalasht említeném mind lekvár, mind tabletta formában. Az étel allergiámat nem bántja és olyan alkotórészei vannak, melyek a napi élethez elengedhetetlenek. Most barátkozom a gondolattal, hogy kipróbálom a Rádzsák kávéját. Van pár ájurvédikus könyvem, amiben a rengeteg jó tanácsból a melegvíz ivásos tisztítókúrát említeném első helyen. Nagyon hatásos.

Mit szeretne még elérni?

Természetesen folytatni a napi két meditációt. A tanulás és a konzultációk során lehetőségünk van nyilvánosan el nem érhető rendkívül hasznos videók megtekintésére, melyeken Maharishi Mahesh Yogi beszél magyar tolmácsolással. Nekem személy szerint lenne olyan igényem, hogy ezeket a videókat a későbbiekben otthonról is újra tudjam nézni, amire most sajnos nincs lehetőség. Esetleg a TM-tanárok által ellenőrzött regisztrációval, érdemes lenne ezeket az anyagokat is elérhetővé tenni. Az ember azért van, hogy állandóan feszegesse a korlátait…

Kedves Olvasónk! Ha Ön is gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, és szeretné megosztani személyes tapasztalatait, azt, hogy a TM milyen hatással volt az életére, testi-lelki egészségére, várjuk megkeresését a szerk[kukac]tminfo.hu címen.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*