Transzcendentális Meditáció

Az Independent címlapján: A Transzcendentális Meditáció nagy visszatérése

A Transzcendentális Meditáció vagy TM, ahogyan hívei nevezik, nagy léptekkel halad afelé, hogy különcségből széles körben elfogadott dologgá legyen. Ennek oka, hogy növekvő számú tudományos vizsgálat mutat rá: a rendszeres meditálók között döbbenetes mértékben – egy tanulmány szerint 47 százalékkal – kevesebb azok száma, akik szívinfarktust, agyérkatasztrófát vagy korai elhalálozást szenvednek.

És a szemmel látható jótétemények nem állnak meg itt. Egy bevezető tanulmány szerint, melyet nemrég tettek közzé az amerikai Military Medicine [Katonai Orvoslás] című szaklapban, az iraki és az afganisztáni háború veteránjai nyolc héttel a TM megtanulása után a poszt-traumatikus stressz rendellenességek tüneteinek 50 százalékos csökkenését mutatták.

Időközben oktatási intézmények, amelyek bevezették a „Csendes időszak programját”, ahogyan azt tette a Visitacion Valley iskola San Fransiscoban, arról számolnak be, hogy az iskolában csökkent a verekedések és az iskolai büntetések száma, továbbá nőtt az órák látogatottsága és javultak vizsgaeredmények. Nagy-Britanniában, az omskirki Maharishi Iskoláról ragyogó beszámolók jelennek meg, tanulói pedig kiváló eredményeket érnek el.

A becslések szerint világszerte mintegy négy millióan gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, a Maharishi előírásait követve naponta kétszer húsz percig. Sokuk már évtizedek óta meditál, és a listán jó néhány híres név is megtalálható.

A színészként westernfilmekből ismert, majd rendezőként többször is Oscart nyert Clint Eastwood már negyven éve gyakorolja a TM-et. Ezt videokonferencián keresztül egy jótékonysági vacsorán gálán vallotta meg, melyet a David Lynch Alapítvány számára tartottak. E szervezet David Lynch, a neves filmrendező hozta létre abból a célból, hogy a TM-et eljuttassa iskolásokhoz, poszt-traumatikus stressztől szenvedő katonákhoz, hajléktalanokhoz, valamint fegyházban fogva tartott elítéltekhez. A Transzcendentális Meditációt gyakorló sztárok között van még Paul McCartney, Russell BrandMartin ScorseseRingo Starr, Mary Tyler Moore, Laura Dern és Moby is.

A TM mélyen belenyúlt a racionális és szkeptikus elmék világába is. Meditál a neves amerikai filozófus, Daniel Dennett, valamint Dr. Jonathan Rowson, a brit művészetpártoló társaság – a Royal Society for the Encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) – Social Brain projektjének vezetője, egyben sakknagymester, egykori brit nemzeti bajnok. Újabban egy pszichiáter, Dr. Norman Rosenthal, aki 30 év klinikai tapasztalatát tudja a háta mögött, írt egy könyvet Transcendence: Healing and Transformation through Transcendental Meditation címmel. [Transzcendencia: Gyógyulás és átalakulás a Transzcendentális Meditáció segítségével]. Ez a könyv összegyűjti az összes rendelkezésre álló bizonyítékot a TM-ről, és arra ösztökéli az egészségügyi szakembereket, hogy ajánlják ezt a módszert a mentális betegségektől szenvedő pácienseiknek, az enyhe depressziótól a bipoláris zavarokig.

Laura Dern is TM-gyakorló

Miközben a TM egészségügyi jótéteményeiről szóló kutatások eredményei valóban lenyűgözők, van egy másik, még sürgetőbb oka annak, hogy a meditáció miért vált ekkora divattá mára.

A rendszeresen végzett meditáció ugyanis képes csillapítani és helyreállítani azokat a hatásokat, amelyeket a modern életvitel ró ránk. Segít abban, hogy megszabaduljunk az idegeskedéstől, és képessé tesz bennünket arra, hogy valóban és igazán ellazuljunk, mégpedig kemikáliák segítsége nélkül. Elszakadást nyújt az állandó, nyughatatlan és gyakran kudarcra ítélt törekvéseinktől, hogy vékonyabbak legyünk, gazdagabbak és még több ismerősünk legyen a Facebookon. Rádöbbent bennünket arra, hogy a boldogságot nem a kényszeres vásárlásban találjuk meg, hanem önmagunkban.

Ezek a spirituális vágyak megmagyarázzák, hogy Rosenthal könyve miért tart az amerikai könyvkiadók bestseller listájának 14. helyén a tényirodalom kategóriájában.

A sikerszerző, Dr. Rosenthal a téli depresszióval kapcsolatos kutatásaival vált világhírűvé. A Marylandi Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet munkatársaként úttörő jelleggel alkalmazta a probléma kezelésére a fényterápiát. A TM-mel kapcsolatos érdeklődése akkor támadt fel, amikor egyik, bipoláris zavaroktól szenvedő páciense elmesélte neki, amellett, hogy rendszeresen szedi a felírt gyógyszereit, a TM-et is gyakorolja. Ez a technika segített neki abban, hogy arról a szintről, hogy „éppen csak kitartja a fejét a vízből”, eljusson odáig, hogy „ideje 90 százalékában boldogan él.”

Dr. Rosenthal nekifogott, hogy átrágja magát a TM hosszú távú gyakorlásának hatásairól végzett kutatások tömegén, valamint személyes beszámolókat is gyűjtsön meditálóktól. Ennek eredményeként született meg könyve, melynek bevezetőjében így ír: „Lehet, hogy egyesek túlzónak és nehezen hihetőnek találják majd, hogy a TM – egy látszólag egyszerű technika – ennyi jótéteményt képes produkálni. Ám nem hibáztatom őket.” Összesen 340, vezető szaklapokban publikált tanulmányra támaszkodik, hogy alátámassza véleményét, mely szerint a TM nem csupán a szív- és érrendszeri betegségek számát képes csökkenteni, hanem segítheti a függőség, a poszt-traumatikus stressz rendellenesség, az ADHD és a depresszió kezelését, nem is beszélve arról, hogy hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként is kitűnően teljesítő egyének az önmegvalósítás még magasabb szintjére emelkedjenek. 

(Részletek az „Indepentent”, Nagy-Britannia egyik vezető napilapjának 2011. július 10-diki címlapsztorijából.)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*