Transzcendentális Meditáció

Az első TM tapasztalatok – Éberség-meditációtól a transzcendencia megtapasztalásáig

Érezted már úgy, hogy a világ nem az, aminek mondják? Voltál már úgy, mintha valaki a függöny mögé bújt volna, majd váratlanul előugrott és így kiáltott: „Megvagy!” Vissza tudsz emlékezni ezekre az érzésekre? Én is bejártam azt a több generációs utat, mely kortársaimra jellemző. Eltávolodtam a hit-alapú vallásoktól, megismertem a keleti filozófiát, majd több, mint tíz évig buddhistának tartottam magam.

Az elmúlt néhány évben mégis úgy találtam, hogy nem érzem a „teljességet”. Nem létezett már olyan meditációs gyakorlat, amiből ne ábrándultam volna ki.

Ez a sok tapasztalás valószínűleg azért is alakulhatott így, mert az életemen a hektikusság lett úrrá. A munkám, a feleségem, a gyerekek, a határidők mellett egyszerűen nem fért bele a „nyugalom”. Éberségmeditációt gyakoroltam rendszeresen, ennek ellenére mégis gyakran dühös lettem, elvesztettem a hitemet, nem tudtam ki vagyok és hova tartok, nem én irányítottam az életemet.

Szerettem volna valami többet, meghaladni mindazt, amit a fent említett „éberség” meditáció kínált.

(Szerkesztő megjegyzése: Az éberség-meditáció fókusza nem irányul konkrét tárgyra, hanem olyan fajta figyelem kifejlesztését jelenti, mely a maga teljességében észleli a legapróbb történéseket is, de rögtön el is engedi azokat anélkül, hogy formáiknál vagy az azokra irányuló gondolatoknál ragadna meg. Dr. Fred Travis agykutató előadása részletesen foglalkozik a mindfullness, a tibeti buddhizmus és a TM elemzésével.)

„A tudatos figyelemről (mindfulness) azt tartják, hogy ez a buddhista tanítás szíve. Én szeretek úgy gondolni az „tudatos figyelemre” mint a tudatos élet művészetére. Nem kell buddhistának, vagy jóginak lenned, hogy ezt gyakorold…(…) a felébredés nem más, mint harmóniában élni saját magunkkal és a világgal… Az éberség tulajdonképpen a figyelem gyakorlásának egy különleges formája: szándékosan a jelen pillanatra figyelünk, ítéletmentesen.” Idézet Jon Kabat-Zinn Bárhová mész, ott vagy – Éberségmeditáció a mindennapi életben című könyvéből.)

Így kezdtem el kutatni egy újabb, számomra megfelelőbb módszer után az elmúlt hat hónapban.

Találkoztam David Lynch egyik videójával, melyen a Transzcendentális Meditáció technikájáról beszél. Felkeltette az érdeklődésemet, így egy hangos könyvet is meghallgattam tőle, a Hogyan fogjunk nagy halat? címűt, melynek felolvasója Norman E. Rosenthal volt.

Rendkívüli módon elragadtak a hallott információk, így elolvastam Maharishi Mahesh Yogi A Lét tudománya és az Élet Művészete című nagyszerű könyvét is. Egyre inkább azt éreztem, hogy a Transzcendentális Meditáció technikájában megleltem, amit már olyan régóta kerestem!

Brian Baker és családja
Brian Baker és családja

Egy hétfői napon volt az első TM előadás, melyre kicsit nyugtalanul érkeztem. Egy számomra idegen ember beszélt a gerincoszlopról és az idegrendszerről és más egyéb dolgokról, ekkor még nem győzött meg teljesen.

Az igazság szerencsére nem váratott sokáig magára. Soha eddigi életemben nem éreztem ugyanis olyan mély nyugalmat testileg és lelkileg mint, amit már az első meditáció alkalmával sikerült megtapasztalnom. A technika meglepően egyszerű és természetes folyamat, semmiféle megerőltetést nem igényelt.

Olyasmit éreztem – már az első alkalommal –, mintha egy liftben lennék, a rögzítő kábel elengedte a szerkezetet, de még mindig én irányítom az ereszkedést. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt, mint amikor először hallottam felsírni a gyermekeimet; akkor az egész életem megváltozott és így történt ez a Transzcendentális Meditáció technikájának elsajátításakor is.

Megyek hát előre az úton, a Transzcendentális Meditáció segít engem ebben. Úgy érzem, hogy ez a örökre megváltoztatta az életemet…
(Cikkünk Brian Baker 2014. április 28.-án a www.tm.org oldalon megjelent cikke nyomán készült.)

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*