Transzcendentális Meditáció

Autizmus, stressz, meditáció – neves szakértők, orvosok ajánlják a Transzcendentális Meditációt

2013. november 14.-én, a David Lynch Alapítvány támogatásával megrendezésre került, Autizmus, stressz és meditáció címmel közzétett webkonferenciáról készült összefoglalónkat adjuk közre a téma iránt érdeklődő (vagy az autizmus terén érintett) kedves olvasóinknak.

A webkonferencián kiváló és neves szakemberek nyilatkoztak arról, hogy a Transzcendentális Meditáció klinikai alkalmazása  mennyiben javítja a  az autizmus spektrum zavarban szenvedő gyermekek és tizenévesek életminőségét.  Az elmúlt évtizedben az állapot leírására az autizmus spektrum zavar elnevezést vezették be, ami jelzi, hogy a nagyon súlyos állapottól a normalitásig tartó széles spektrumon helyezkednek el a tünetek a betegek körében. Ez az állapot a gyermekek kb. 1%-át érinti valamilyen fokban világszerte.

Joey Lowenstein Alapítvány és a Center of Autism munkájának és kutatási eredményeinek az értékelésére került sor ezen a csütörtöki konferencián. A fő kérdés, mely a résztvevőket foglalkoztatta, az volt: Hogy lehet-e egy egyszerű, könnyen tanulható, bizonyítékokkal megalapozott hatással bíró meditációs technika hatékony eszköz arra, hogy csökkentse az autista spektrumzavarban (ASD) szenvedő betegek tünetet?

A beszélgetést Rita Cosby vezette, aki rádiós műsorvezető, valamint jelenleg a híres CBS televízió konzorciális program Inside Edition projektjének a különleges tudósítójaként tevékenykedik.

A konferencia vizsgálóbizottsági tagja volt David Black Phd., aki gyermek neuropszichológus, illetve a marylandi Center for Autism intézmény vezetője, ahol olyan gyermekek vizsgálatával foglalkoznak, akikkel kapcsolatban a legjobb eredményeket érték el az autista spektrum zavart illetően. (További részleteket tevékenységükkel kapcsolatban www.caatonline.com-on olvashatnak.)

Sarina Grosswald, Ed.D.,  a George Washington Egyetem kognitív tanulást vizsgáló szakértője és az SJ Grosswald and Associates elnöke. Cégük a medikus és orvos oktatás fejlesztésére összpontosít, fő profiljuk a stresszel kapcsolatos tanulási zavarok kutatása, lásd a www.adhd-tm.org holnapot.

Roberta Lowenstein a Joey Lowenstein Alapítvány (JLF) elnökeként vett részt a beszélgetésben. Ő Joey Lowenstein édesanyja, azé a fiatal emberé, aki már két éve gyakorolja a Transzcendentális Meditációt és, aki a JLF töretlen munkásságának, valamint magának az alapítvány létrehozásának is fő inspirátora volt. Joey nem kis megpróbáltatás árán került a videóban is látható remek állapotba, hiszen a betegség miatt kétévesen beszédképtelenné vált, ma  már TM-nek köszönhetően megtanult betűtáblával kommunikálni. (Bővebb információért a www.joeylowensteinfoundation.org oldalra látogasson el.)

A konferencia szakértő részese volt még Norman Rosenthal M.D. is, aki a georgtowni University School of Medicine pszichiáter orvos kutatója; és a Transcendence és a The Gift of Adversity című bestseller szerzője.  Norman doktor honlapja: www.normanrosenthal.com

Valamint  megszólalt még William Stixrud PhD. neuropszichológus professzor is, aki a George Washington University School of Medicine and Health Sciences intézet munkatársa.

TM-autizmus-szakertok

A konferencia annak apropóján került megrendezésre, hogy a Joey Lowenstein Alapítvány, összefogásban a David Lynch Alapítvánnyal, különféle kutatásokat végzett a ASD-ben szenvedő gyermekek állapotának általános javítása érdekében. Az alapítványoknál úgy vélik, hogy gyökeres javulást lehet elérni a gyermekek állapotában egyszerűen a táplálkozási reformja, az önfejlesztés, az RPM, és az „ANSRS” speciális foglalkoztatási technikák hatékony alkalmazásával. A DL Alapítvány 2005-ös alapítása óta komoly erőket vet be annak érdekében is, hogy a Transzcendentális Meditáció a veszélyeztetett társadalmi csoportok, pl. figyelemzavarban szenvedő diákok, veteránok, családon belüli erőszak áldozatainak mindennapi életének a segítségére legyen. Valamint eljutottak az autista gyermekek fejlesztéséhez is ezzel a hagyományos, meditációs technikával.

A Centers for Disease and Prevention keretei között végzett felmérés alapján az ASD-vel érintett emberek száma az Egyesült Államokban több, mint 2 millió fő, valamint az is megdöbbentő adat, hogy ebben az állapotban világszerte több tízmillió ember él. Azt is megtudjuk a beszélgetésekből, hogy az ASD a leggyorsabban terjedő fejlődési rendellenesség, amely 1148%-os növekedést mutat 1997 és 2003. közötti időszakra vetítve az USA lakosságát érintve. (Forrás: kalifornia állam 2003-as felmérése a fejlődési rendellenességgel élőkről, Cavagnaro , Andre T. , California Health and Human Services Agency.) Mivel egy rendkívül összetett és speciális igényű kórképről van szó, melyet súlyosbít a helyzet, hogy az ilyen betegségben szenvedők gyakorlatilag élethosszig tartó ellátásra szorulnak  és az sem meglepő, hogy ellátásuk rendkívül költséges. Az autista családtag nem csak önmaga, de családja és környezete számára is speciális, kiemelt figyelmet, gondoskodást követel meg.

„Az autizmus spektrum zavarral élő diákok általában rendkívüli ellátást igényelnek. Szinte mindegyikük megtapasztalja élete során a stressz, a kiszámíthatatlanság érzését, de mindannyian küzdenek az állandó fenyegetettség-érzet és egyfajta alacsony kontroll szint okozta megpróbáltatásokkal”– mondja, William Stixrud, aki a kutatói körökben ismert Stixrud Group elnöke. Elmondja azt is, hogy a „Transzcendentális Meditáció technikájának rendszeres gyakorlása úgy tűnik, hogy rendkívül hasznos az ASD-ben küzdők számára. Hiszen a spektrum zavar fő oka legtöbb esetben pontosan az, hogy az agy idegpályái kevésbé reagálnak a stresszre, ezáltal pedig a betegnek a gondolkodás, viselkedés óriási kihívást jelent a stresszes, rendkívüli helyzetekben.”

Az autizmus alapjaiban akadályozza meg a gyermek szociális kapcsolatteremtő képességét, kommunikációját, játékát, képzeletét, gondolkodását és viselkedését. Széles térséget felölelő, átfogó rendellenesség, melyben a tünetek és azok súlyossága jelentősen eltérő lehet, egyénre szabott, sosem mutat általános kórképet. Sosincs egy olyan tünet, amely alapján megállapítható lenne a betegség, amely kiemelhető súlyú a beteg kórképében.

A webkonferencia során megszólalhatott Joey Lowenstein 17 éves tinédzser is, akinél ASD szindrómát diagnosztizáltak. Joey már két éve rendszeresen gyakorolja a Transzcendentális Meditáció technikáját. Ő úgy fogalmazott, hogy az „élet túl ösztönző!”, mely kijelentés akár a konferencia mottója is lehetett volna. Elmondása szerint a TM lehetővé teszi számára azt, hogy lassabb és bölcsebb döntéseket tegyen az életében.

Joey az édesanyjával gyakorolja együtt a Transzcendentális meditációt
Joey az édesanyjával gyakorolja együtt a Transzcendentális Meditációt

Édesanyja, Roberta, amint azt fentebb már említésre került, létrehozta a gyermekéről elnevezett alapítványt. Roberta elmondása szerint „mint egy autista gyermek édesanyja, láttam a változást, a jótékony hatásokat, fiammal való kapcsolatunk elmélyülését és ezek összefüggéseit a TM technikájának rendszeres gyakorlásával.” Joey kedves megjegyzése kiemelendő a sok közül, amikor azt mondja, hogy a „TM-mel igazán nyugodt az elme és anyu is!” Roberta gyermekének maximális támogatást nyújt a technika alkalmazása során, hisz minden reggel együtt meditál fiával, ezáltal is egyre szorosabb összhang alakul ki a gyermek és az édesanyja között.

Dr. Grosswald megfigyelései szerint a TM bizonyíthatóan elősegíti az betegséggel érintett agyi területek fejlődését is. A frontális lebeny működése a TM gyakorlása révén fokozódik. Ez az a terület, amely a szocializációs készségeink irányításáért felel, társas kapcsolatainkban tanúsított viselkedésünk első számú motorja. A professzor itt említi meg azt is, hogy a már említett agyi terület rohamos fejlődésének köszönhető pl. Roberta által tapasztalt hatás is, hogy az autista felnőtt, gyermek egyszerűen „kinyílik” a meditáció hatására. Ezeknek a jótékony „akcióknak” a hozománya tehát az is, hogy a beteg és környezete egy szeretetteljes, mélyebb viszonyt alakítson ki egymással. Nem ritka, hogy a TM-et gyakorló gyermekek új szokásokat sajátítanak el, önkontrollálási nehézségeik jelentősen lecsökkennek, a korábban zárkózott gyerekek egyszer csak igényelni kezdik szüleik, testvéreik ölelését, sőt ők maguk ölelik meg szeretteiket.

Alex az édesapjával együtt gyakorolja a Transzcendentális Meditációt
Alex az édesapjával együtt gyakorolja a Transzcendentális Meditációt

A webkonferencia anyagában megismerhetünk négy autista fiatal életkörülményeivel is. Ők és szüleik mind rendkívül pozitívan nyilatkoztak arról a temérdek jótékony hatásról, melyet a rendszeres TM gyakorlás hatására élhettek meg. A korábban folyamatos stresszben, állandó feszültségben élő fiatalok a meditációnak köszönhetően egy olyan élhetőbb életbe csöppentek, melynek eredményei mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Így például egyikük folyamatos dührohamai teljesen megszűntek, ezáltal nem csak a tanulmányi előmenetele lett sikeresebb, de már önálló életre is alkalmas, amelyben szülei boldogan támogatják. A filmben bemutatott Jaxon jogosítványt szerzett, önálló élete kezd kibontakozni. Míg Justinon egy korábban sosem tapasztalt belső nyugalom és meghittség vett erőt, amely nem keveset segít neki és családjának abban, hogy teljesebb életet élhessenek.

Jaxon a családjával gyakorolja a Transzcendentális Meditációt
Jaxon (középen) és családja a Transzcendentális Meditáció gyakorlása közben

A webkonferencián elhangzott tudományos magyarázatok és az autizmussal küzdő gyerekek, szülők beszámolói egyöntetűen arról szólnak, hogy forradalmi áttörést értek el a TM gyakorlásával. A megható és igazán lényegi elem a videó anyagban talán az, hogy ezek a családok mind, mind óriási áldozatokat hoztak és hoznak a mai napig egymásért a betegség miatt kialakult helyzetben. Mégis annyi erőnek és kézzel fogható „csodának” lettek a részesei a TM életükben való megjelenése óta, hogy arra csak nehezen találhatunk szavakat.

A TM gyakorlásával „szeretni tanulnak” a betegek, hisz a problémás agyi működések, szimpatkus idegrendszeri hiányok miatt kialakult állapotuk ezidáig nem tette lehetővé számukra azt, hogy visszaadják családjuknak, gondozóiknak mindazt a törődést, szeretetet és jóságot, melyet nap, mint nap kapnak tőlük.

Nem csak a betegek, de családok és közösségek ezrei kaphatják vissza hitüket a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásával. Egyszerűen „kegyetlenség lenne” mindezt a csodát el nem juttatni minél szélesebb körben a rászoruló betegekhez és családtagjaikhoz. Bizakodom, hogy hazánkban is egyre többek juthatnak hozzá a TM módszeréhez a közeljövőben.

Mint az a szakemberek és szakértő intézmények tevékenységének rövid leírásából is jól látszik: az eredmények rendkívüliek A Transzcendentális Meditáció gyógyításban, rehabilitációban eddig elfoglalt súlya tovább növekedhet. A jelenlévő szakemberek célja elsősorban az érintett szülők, gyermekek, pedagógusok, gondozó szakemberek tájékoztatása és a figyelem felkeltése mellett, a szakszerű tájékoztatás volt. Elmondásuk szerint már csak néhány hivatalos kutatási anyag szükséges ahhoz, hogy az autizmusban elért tendenciák okán hivatalos ajánlások is szülessenek és a TM részévé váljon az eddigi terápiás metódusnak.

A példaértékű kezdeményezés és kutatás eredményeiről szóló webkonferenciáról készült videót az alábbi elérhetőség alatt nézhetik meg angol nyelven.

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció-előadások után: www.TM-tanfolyam.hu

Várjuk az autizmus terén érintett kedves olvasóink hozzászólásait, kérdéseit a Facebook-oldalunkon:

Hozzászólás írása

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*