Transzcendentális Meditáció

Amire a Beatles-fiúk ráéreztek

A négy Beatles-tag 1968-as indiai látogatása Maharishi Mahesh Yoginál ráirányította a világ figyelmét a Transzcendentális Meditációra. A közelmúltban, a brit The Telegraph című lapban megjelent cikk arra mutat rá, hogy a gombafejűek ebben a tekintetben is megelőzték a korukat.

Úgy tűnt, hogy ez is csupán egy esemény volt a popzene történetében, ám ma már látszik, hogy a Beatles tagjai tényleg ráéreztek valamire Indiában tett mesés utazásuk során.

Miután a gombafejűek indiai látogatásuk után a módszer gyakorlóivá váltak, a Transzcendentális Meditáció (röviden TM) sokak szemében a hippi-kultúrával vált szinonimmá a hatvanas években. Most egyre növekvő számú tudományos kutatás támasztja alá, hogy a módszer tényleges pozitív hatással van az emberek életére. E közelmúltban végzett vizsgálatok rámutatnak arra, hogy a TM segít a magas vérnyomás kezelésében és a pszichés problémák legyőzésében. Az egyik legújabb kutatás szerint azok az amerikai iskolások, akik a meditációt végezték, jobb eredményeket értek el, mint azok, akik nem meditáltak. A kutatók szerint a meditáló (többszörösen hátrányos helyzetű) diákok közül 15 százalékkal többen fejezték tanulmányaikat. A legalacsonyabb tanulmányi átlagot elért diákok között a különbség még nagyobb, 25 százalék volt.

Robert Colbert, a Connecticuti Egyetem pedagógia professzora szerint: „Úgy tűnik, hogy a Transzcendentális Meditáció rendkívül ígéretes lehet a diákok életének gazdagítása terén.” Hozzátette, hogy a meditációs technika használható módszer ahhoz, hogy „pozitív változást hozzunk a gyenge tanulmányi teljesítményt és az alacsony érettségi átlagot elérő gyerekek életében.”

A négy Beatles-tagról készült leghíresebb képek közül jó néhány született az együttes 1968-as Indiai látogatása során, melyet Maharishi Mahesh Yoginak a Himalája tövében épült oktatási központjában tettek. A fehérbe öltözött, virágfüzérekkel ékesített képek mellett ez volt a zenészek egyik legkreatívabb időszaka. John Lennon nyilatkozata szerint 30 daluk született a risíkési látogatás során.

67_beatles_maharishi-mahesh_yogi_002

A „The Bealtes” című korongon, melyet Fehér Albumként is ismernek, valamint az Abbey Roadon olyan számok szerepelnek, mint a Back in the USSR, Blackbird, Revolution és a Mean Mr. Mustard.

Egy 2009-es interjúban Paul McCartney és Ringo Starr nyiltan beszéltek arról a meditációs módszerről, amely segítette őket.

Starr ezt nyilatkozta:

– Azóta is meditálok, néha többet, néha kevesebbet. Ez egy ajándék, amelyet tőle [Maharishitől] kaptam.

McCartney hozzátette:

– Az egész nem csupán a meditációról szólt, hanem arról, hogy összeszedett voltál. És igen, voltak ott csodálatos pillanatok. Ez az egyik az életem folyamán kapott dolgok közül, amelyek nagyon sokat jelentenek a számomra. A TM akkor ért el hozzánk, amikor kerestünk valamit, hogy stabilitást teremtsen bennünk az őrült hatvanas évek végén.

David+Lynch+Foundation+Change+Begins+Within+1mYHjAbsRR2l

McCartney a múltban amellett is felszólalt, hogy a Transzcendentális Meditációt alkalmazzák az iskolákban:

– Úgy vélem, a jövőben a meditáció ugyanolyan magától értetődő lesz az iskolákban, mint manapság a környezettudatosság. Nagyon érdekes számomra, hogy egy ősi gyógymód miként hozhat megoldást a modern problémák terén.

Az új kutatást, melyet 235 végzős diák bevonásával végeztek egy amerikai középiskolában, a  David Lynch Alapítvány finanszírozta.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*