Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditációt ajánló szakorvosok

A Transzcendentális Meditációt, mint az orvosok által is legelismertebb mentális technikát számos nyitott gondolkodású szakorvos ajánlja és használja praxisában kiegészítő terápiaként. Az alábbiakban a meditacio.blog.hu-n ismertetett szakorvosi ajánlásokat egybefűzve ismertetjük.

Szívgyógyász-kardiológus szakorvosok ajánlásai

molina_newDr. César Molina 59 éves kardiológus, orvosi diplomáját 1980-ban a Yale Egyetemen, míg Bsc diplomáját a Boston Collegeban szerezte. A Yale Egyetemen kutatási ösztöndíjat nyert, doktori értekezéseit a Harvard University Medical School Joslin Klinikáján írta. A Stanford University Medical Centerben vett részt klinikai farmakológiai és kardiológiai orvosi szakképzésen. A Stanford orvosi oktató karának tagja volt, e neves egyetemen alapozta meg kardiológiai kutatási szakmai karrierjét az 1998-ban orvosi Nobel-díjat kapott Dr. Ferid Muraddal. Dr. Molina 1990-től az El Camino Kórházban praktizál. Dr. César Molina szakértőként részt vett a CNN nemzetközi adásában, a műsorban a koszorúér-betegségek Transzcendentális Meditáció általi megelőzéséről beszélt. A Journal of the American College of Cardiology, és az American Journal of Physiology szakfolyóiratok jelentették meg publikációit. Dr. Molina – két gyermek édesapjaként – 1972 óta gyakorolja a Transzcendentális Meditációt.

Dr. Molina arra a kérdése, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása csökkenti-e az érelmeszesedést, a következő választ adta: „Igen, a Stroke szaklapban megjelent tudományos kutatás igazolta, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása gátolja az érfal vastagodását; csökkenti az érszűkület kialakulási esélyét.

A magas vérnyomás, az érszűkület és az inzulin-rezisztencia, mint kockázati tényezők TM általi csökkenése vonatkozásában így felelt: „A Transzcendentális Meditáció ámbár egy mentális technika, mégis egy egyedülálló neurofiziológiai állapotot hoz létre. E fiziológiai állapot eredményezi a kolereszterin-szint és a vérnyomás csökkenését. Ha csökken a vérnyomás és a koleszterin-szint, csökken az érszűkület kockázata is. Tanulmányok igazolták, hogy azon szívkoszorúér-betegeknél, akik gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, kevesebb az angina pectoris [szúró mellkasi fájdalom] előfordulása. A terheléses tesztek igazolták, hogy a TM-et gyakorló betegek esetében megnövekedett a szívizom-kapacitás, illetve csökkent a szívkoszorúér-elégtelenség előfordulási aránya.

Ami azt illeti, a Transzcendentális Meditációt nem csak a szívbetegeknek ajánlom, hiszen nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy meditáljunk. Voltak olyan vizsgálatok, melyek azt mutatták, hogy a Transzcendentális Meditáció növeli az élettartamot; csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást. A TM egy nagyon egyszerű mentális technika, rendszeres gyakorlása a vérnyomás csökkenésével, és jobb neurofiziológiai-, valamint endokrin-integrációval jár, ezzel együtt egyre ébredettebb, éberebb és boldogabb életet eredményez – nyilatkozta Dr. César Molina kardiológus.

Dr. Molina az alábbi 1 órás webinar-előadásában a TM okozta pihenő éberség egészségre kifejtett hatásairól beszél:

Világszerte minden évben több mint 8 millió nő hal meg szívbetegség és agyvérzés következtében. A Transzcendentális Meditáció szív- és érrendszeri betegségmegelőző hatására hívja fel a figyelmet Dr. Suzanne Steinbaum, a „Go Red for Women” kampány szóvivője, a szívbetegségekre specializálódott Lenox Hill Kórház (New York) „női szív egészsége” kardiológus-igazgatónője.

Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus
Dr. Suzanne Steinbaum kardiológus

„A közelmúltban értettük meg stressz hatását a szívbetegségek kialakulása terén. A harcolsz vagy menekülsz válasz fokozza a stresszhormonokat, növeli a vérnyomást, a koleszterin-szintet és a gyulladást. Mindezek a szívbetegségek kialakulásához vezetnek. Amikor a szívbeteg páciensemnek felírok egy gyógyszert, örülök, ha 30% körüli hatékonyságot érek el. Ezzel szemben a Transzcendentális Meditációval 48-66%-os javulást lehet elérni. 2013 áprilisában az Amerikai Szívgyógyász Társaság tett tudományos nyilatkozatot arról, hogy a meditációs módszerek közül a Transzcendentális Meditáció a stressz kezelésének és a vérnyomás csökkentésének megbízható technikája. A TM a leginkább hatásos számunkra a a szívbetegségek fő kockázati tényezőjének, a stressznek a csökkentése terén” – nyilatkozta a szívgyógyász doktornő.

Schneider-RobertDr. Robert Schneider a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére specializálódott orvos. A New Jerseyben található University of Medicine and Dentistryben szerezte orvosi diplomáját. Az American College of Cardiology társaság tagja, a Fehér Ház és az Egyesült Államok Kongresszusának felkért szakértője. Dr. Schneider és csapata 20 millió dolláros kutatási támogatást kapott a National Institutes of Health kormányzati szervezettől a természetes módszerek – így a Transzcendentális Meditáció – kutatására a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének céljából. Robert doktor a Total Heart Health című könyv szerzője, s több mint 100 kutatást publikált, emellett olyan médiákban szerepelt szakértőként, mint a CNN, a The New York Times, a Newsweek, a Discovery Channel, és a Time magazin.

A Transzcendentális Meditáció az érelmeszesedés kockázati tényezőire kifejtett hatása vonatkozásában Dr. Schneider a következőket nyilatkozta: „Az érelmeszesedés és a különféle kockázati tényezők (mint például a magas vérnyomás és koleszterin-szint, dohányzás, a metabolikus szindrómák) között szoros összefüggés mutatkozik. Fontos említeni az oxidatív stressz okozta biokémiai egyensúlyhiányt is. Kutatások igazolták, hogy a krónikus stressz hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához, emellett a krónikus stressz által közvetített stresszhormonok, mint a kortizol, hatással vannak a szimpatikus idegrendszerre. A Transzcendentális Meditáció-gyakorlókon végzett kutatások kimutatták, hogy a legtöbb halálozást kiváltó kockázati tényezők között szerepel az érelmeszesedés, a szívbetegségek, a pszichés stressz. A Transzcendentális Meditáció gyakorlásának eredményeképp csökken a szervezetben a stresszhormon-szint, így kevesebb a szimpatikus idegrendszeri betegségek előfordulásai aránya. A neuroendokrin- és az érrendszeri változásokat valószínűleg a központi idegrendszer növekvő rendezettsége és egyensúlya okozza. A Transzcendentális Meditáció az előbbiek mellett csökkenti a szív- és érrendszeri kockázati tényezők előfordulási arányát: az artériák beszűkülését, a bal szívkamra hipertófiáját  – összességében tehát csökkenti a szívbetegségek okozta halálozást. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása egészségesebb szívet eredményez”.

Az étrend változtatásának szükségességéről Dr. Schneider érdekes eredményekről számolt be: „Kutatások igazolták, hogy azok az alanyok, akik gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, esetükben a koszorúér-elváltozások kockázati tényezőinek csökkenése az étrend és az életmód megváltoztatása nélkül történik. Természetesen az a legjobb, ha egészséges élelmiszereket fogyasztunk”.

A pangásos szívelégtelenség az egyik legsúlyosabb betegség, Dr. Schneider szerint „nagyon nehéz gyógyszerekkel illetve sebészeti beavatkozásokkal kezelni. A Pennsylvania Egyetem által végzett tudományos kutatások igazolták, hogy a szívelégtelenség hagyományos kezelésével párhuzamosan ha a beteg naponta kétszer 20 percig gyakorolja a Transzcendentális Meditációt, szignifikáns javulás mutatható ki a nagyobb funkcionális szívkapacitás tekintetében. A javulást az ún. 6 perces séta terhelési teszten mutatták ki”.

A szívbetegségben szenvedők gyakran válnak depresszióssá, a krónikus feszültség Transzcendentális Meditáció általi csökkenéséről Dr. Schneider így nyilatkozott: „A pangásos szívelégtelenséget kutató tanulmány kimutatta, hogy a TM-et gyakorló alanyok életminősége jelentős javulást mutatott a kontroll-csoporthoz képest, e változás klinikai értelemben is jelentős a depresszió tekintetében. A TM-mel, mint hatékony test-elme intervenciós programmal jelentős javulást lehet elérni a szívelégtelenségben szenvedő betegek testi és lelki egészsége vonatkozásában. Ez egy nagyon könnyen megvalósítható és figyelemre méltó orvosi felfedezés”.

Pszichológus-neuropszichológus-pszichiáter szakorvosok ajánlásai

stixrudDr. William R. Stixrud neuropszichológus 1985 óta a tanulási, figyelemhiányos és a szociális/érzelmi zavarokra specializálódott William Stixrud & Associates intézet igazgatója, illetve 1986 óta a washingtoni Children’s National Medical Center gyerekgyógyászatra szakosodott orvosi központ orvosi karának tagja. Dr. Stixrud a National Institutes of Health állami egészségügyi intézet szaktanácsadója a neuropszichológiai és metabolikus rendellenességek kapcsán. Számos szakmai díj birtokosa, illetve Magna Cum Laude tudományos kitüntetést kapott a Washingtoni Egyetemtől. A Minesotai Egyetemen doktorált oktatási pszichológiából. A New England Medical Center klinikai neuropszichológiai posztdoktori ösztöndíját nyerte el.

Dr. Stixrud szerint a „stressz jelentős szerepet játszik a gyerekek viselkedési problémában, a tanulási zavaraiban, illetve az ADHD figyelemhiányos hiperaktivitásában is, így nem kérdés, hogy a stressz jelentős mértékben akadályozza a gyermekek tanulási képességeit”. A Transzcendentális Meditáció stresszcsökkentő hatásáról a következőket nyilatkozta: „Úgy gondolom, hogy a TM-nek rendkívül fontos szerepe lehet a tanulási és a figyelemhiányos problémák enyhítésében. Egyes iskolákban a Transzcendentális Meditációnak köszönhető az, hogy a gyerekek képesek leküzdeni a tanulási, a figyelemhiányos és a viselkedési problémákat. (Lásd: stressfreeschools.org)

Az impulzus-kontroll, és ennek okán az idegesség, mint az ADHD egyik legjelentősebb jelensége és a Transzcendentális Meditáció, mint lehetséges terápiás alkalmazási lehetőségeiről így vélekedik Dr. Stixrud: „A Transzcendentális Meditáció gyakorlása során az idegrendszer aktivitása lecsendesedik, megnyugszik. Amikor a stressz elkezdi kifejteni a hatását, egyszerűen a meditációt gyakorló nem mutat impulzivitást. Azt hiszem, hogy van okunk azt feltételezni, hogy az elme és a test TM általi lecsendesedése, ennek következtében az agy elektromos tevékenységének fokozódó rendezettsége, valamint a két agyfélteke koherenciája lehetővé teszi a gyermekek számára az impulzusok feletti jobb irányítási és uralmi képességet”.

A TM-et gyakorló iskolás gyerekek toleránsabb viselkedéséről Dr. Stixrud személyes tapasztalatokkal is rendelkezik, ezekről így számolt be: „Egy kísérlet részeként középiskolás, ADHD-val küzdő gyermekek kezdték el gyakorolni a Transzcendentális Meditációt. Három hónap TM-gyakorlást követően interjút készítettek a diákokkal, azt kérdezve, hogy mit vettek észre a néhány hónapos meditáció-gyakorlást követően. Gyakorlatilag minden válaszadó gyermek szinte egyforma mondatokkal felelt: „Úgy érzem, hogy sokkal kevésbé vagyok feszült, nyugodtabb vagyok”. Legtöbbjük ezt nyilatkozta: „Úgy érzem, jobban szervezett vagyok. Úgy érzem, hogy jobban megtudom csinálni a házi feladatot, a szüleim nem kell segítsenek ebben nekem”. Egy feltűnően impulzív fiú így nyilatkozott: „Mielőtt elkezdtem meditálni, az iskola folyosóján sétálva ha egy másik gyerek nekem jött, megfordultam, és gondolkodás nélkül megütöttem. Most hogy már három hónapja meditálok, megállok, és elgondolkodok azon, hogy megüssem-e vagy sem”.

„A legtöbb kutató úgy gondolja, hogy az ADHD a multiplex végrehajtási funkciók rendellenessége. A végrehajtó funkciókért többek közt az agy elülső területei a felelősek a mentális kontroll és szervezési képesség, a céltudatos viselkedés tekintetében. Több száz tanulmány igazolja, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása javítja e végrehajtó funkciókat, részben azért, mert növeli az agyműködés rendezettségét, és részben azért, mivel csökkenti a stresszt és a feszületséget” – nyilatkozta Dr. William R. Stixrud neuropszichológus.

photo_clarkDr. Christopher Clark 1981-ben fejezte be rezidensi pszichiátriai tanulmányait a Yale School of Medicineben. 27 év háziorvosi és pszichiáteri praxisát követően a neves Maharishi Ájurvéda egészségügyi központ, a The Raj igazgatója lett. A Contemporary Ayurveda c. nagysikerű könyv társ-szerzője, a könyvet Dr. Hari Sharmával, az Ohio Állami Egyetem patológia-professzorával írta. Dr. Clark szakértőként számos médiában szerepelt, így többek közt az ABC Newsben és a Yoga Journalban is. A The Raj vezetése mellett pszichiátriai praxisát a Floridában, a New Horizons of Treasure Coaston végzi.

A krónikus hátfájás Transzcendentális Meditáció általi csökkentése vonatkozásában Dr. Clark a következőket nyilatkozta: „A kutatások azt mutatják, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a hát- és a fejfájást, illetve az egyéb krónikus fájdalmakat. A TM-technika mintegy „újraindítja” a test fájdalom-érzékelését. A kutatások azt is igazolták, hogy a TM csökkenti a fájdalom vonatkozásában a stresszt, az álmatlanságot és a depressziót is. A lakosság kb. 40 százalékét érintő krónikus tünetek gyakran társulnak deréktáji vagy krónikus hátfájáshoz”.

„A fejfájáshoz kapcsolódó feszültség-érzet a stressz okozta élményekhez köthető. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása feloldja stressz okozta súlyosbító körülményeket, lehetővé téve az életszituációk okozta feszültség kezelését olyan mértékben, hogy a fejfájás vagy más, a fájdalmat kiváltó körülmények csökkenthetőek, illetve megszüntethetőek a meditáció által” – tette hozzá Dr. Clark.

A TM, mint fájdalomcsökkentő „szer” vonatkozásában Dr. Clark a következő választ adta: „A Transzcendentális Meditáció nem fájdalomcsillapító gyógyszer, hanem egy megelőző technika. Csökkenti a fájdalom kialakulásának lehetőségét, illetve erősíti a fiziológiát. Amikor valaki rendszeresen meditál, megváltoznak az agy bizonyos élettani funkciói. A NIH [National Institute of Health] által finanszírozott tudományos kutatások rámutattak, hogy a Transzcendentális Meditációt hosszú távon gyakorlók thalamusbéli és prefrontális agykérgi aktivitása 40-50%-al csökken a fájdalomra adott válaszreakció vonatkozásában a kontroll, nem-meditáló csoporthoz viszonyítva. A TM-technika megtanulását és gyakorlását követő 5. hónapban már kimutatható volt e változási arány. A TM-gyakorlás a fájdalom intenzitásán nem változtatott, viszont csökkent az erre válaszul adott reakciókat, ami arra utalt, hogy a meditáció csökkenti a szorongást és a stresszt, növeli a stabilitást és a vitalitást”.

„A krónikus fájdalom következtében nagyobb a krónikus depresszió és a szorongás előfordulási aránya. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a szorongást és a depressziót, valamint a fájdalom-reakciót. Fontos felismerni, hogy a fájdalom, a szorongás és a depresszió mind az agyban zajló folyamatok, az idegrendszer által közvetített tapasztalatok. Számos tudományos kutatás igazolta, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlása nagyobb agyhullám-koherenciát eredményez a vizsgált frekvencia-tartományok vonatkozásában. Az egész agy egyre kiegyensúlyozottabb, s ez a kevesebb stresszhatásban, szorongásban és depresszióban, valamint nagyobb boldogság-érzetben tükröződik” – nyilatkozta Dr. Christopher Clark.

A „Mit ért az idegrendszer által közvetített tapasztalatok alatt?” c. kérdésére Dr. Clark a következőképp válaszolt: „Minden tapasztalatot az idegrendszer közvetíti. A fájdalom, a depresszió és a szorongás nem csak idegreceptori tapasztalatok, hanem feldolgozásuk során az agy számos rétegeit és végrehajtó funkcióit is érintik. A fájdalom megjelenése nem csak egy érzés, egy tűszúrás-szerű érzet, de magában foglalja az agy magasabb funkciós központjainak válaszát is – a fájdalom mellékhatásként megjelenő szorongást és a depressziót. A fájdalom e mellékhatásai igen súlyos hatással vannak az egyén életére. A TM-technika sikeresnek bizonyul a fájdalom-válasz csökkentése terén, mivel gyakorlása egyensúlyt teremt az egész agyban. Ha valaki gyógyszert szed a fájdalmára, ez segíthet a fizikai fájdalom enyhítésében, azonban nem kezeli a szorongást és a depressziót, nem teszi a beteget vidámmá és boldogabbá. A Transzcendentális Meditáció abban egyedülálló, hogy nem csak csökkenti a fájdalom-választ, de ezzel párhuzamosan erősíti az agyműködést, s ezzel csökkenti a szorongást és a depressziót is”.

Sokan arról számoltak be, hogy a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának eredményeképp csökken a gyógyszer-fogyasztás mértéke. A legtöbb beteg a krónikus fájdalmai következtében kórházba kerül, s olyan „nehéz” fájdalomcsillapítókat kaphatnak, mint a morfium. A gyengébb gyógyszerektől is függővé válhatnak – gyógyszer-függővé. A fájdalomcsillapítók befolyásolják a kognitív folyamatokat: nehezebbé teszik a koncentrációt, vagy épp memória-zavart okozhatnak. A Transzcendentális Meditáció az előbbiekkel ellentétes hatást fejt ki: csökkenti a fájdalom érzékelését, és a fájdalommal nem járó, ám a fájdalom következében létrejövő negatív mellékhatásokat. Tanulmányok igazolják, hogy a TM csökkenti a szorongást, a depressziót, javítja a koncentrációs képességet, valamint a memóriát. Ezek az eredmények a cselekvés közbeni nagyobb éberséggel és hatékonysággal párosulnak. Mindezen hatások miatt a TM-et gyakorló betegek költséghatékonyan és mellékhatások nélkül tudják felvenni a küzdelmet a krónikus fájdalommal”.

photo_krag2Prof. Dr. James Krag 61 éves pszichiáter. A Virginia Pszichiátriai Társaság elnöke és az Amerikai Pszichiátriai Társaság tagja. Dr. Krag a kamaszok pszichiátriai problémáit bentlakásos formában kezelő Liberty Point orvosigazgatója. A Virginia Egyetem klinikai adjunktus-professzora. Dr. James Krag a fiatalkorúak szorongási zavaraira szakosodott orvos, emellett a serdülőkorúak vonatkozásában a kábítószer-fogyasztással, illetve a családi pszichiátriai kezelésekkel is foglalkozik.

A súlyos depressziós életciklusok TM általi kiegészítő kezelése vonatkozásában arra a kérdésre, hogy a TM képes-e megakadályozni ezeket az ismétlődő időszakokat, Dr. Krag a következőket nyilatkozta: „Ismert a Transzcendentális Meditáció kiegyensúlyozó hatása. A TM megakadályozza a depressziós hangulatváltásokat, segít stabilizálni a hangulatot, és más egészségügyi hatásáról is tudunk. Egy próbát mindenképpen megér. Ismerek olyan embereket, akiknél a TM csökkentette a depressziós hangulatváltási ciklusokat. A kutatási eredmények rámutattak, hogy a TM rendszeres gyakorlása csökkenti a depressziót. A Journal of Counseling and Development szakfolyóirat arról számol be, hogy a poszt-traumatikus stressz-szindrómában (PTSD) szenvedő betegeknél négy hónap rendszeres TM-gyakorlást követően szignifikánsan csökkent a depresszió, ellentétben más betegekkel, akik csak pszichoterápiás kezelést kaptak – esetükben nem volt jelentős csökkenés megfigyelhető”.

Dr. James Krag a „Minden meditáció egyforma?” c. kérdésre a következő választ adta: „A különféle gyógyszerekhez hasonlóan a meditációknak is számos működési módja létezik. A legtöbb tudományos kutatást a Transzcendentális Meditációról végezték, az eredmények egyértelműen jelzik, hogy a TM hatékonyabban alkalmazható a különféle egészségi problémák esetén, mint a kutatás tárgyát képző más meditációk. Ha az adott gyógyszerre vonatkozóan egy kutatás azt állítja, hogy segít kezelni az adott betegséget, felelőtlen és logikátlan lenne arra következtetni, hogy a többi gyógyszer is segít kezelni ugyanazt a betegséget. Ugyanígy, a TM-ről végzett kutatásokat felhasználva nem lehet általánosítani a kapott eredményeket más meditációk vonatkozásában. Okosan és körültekintően kell meditációs módszert választani, figyelembe véve a hatékonyság és a várt eredmények tudományos kutatások általi alátámasztását. Épp ezért én határozottan támogatom a Transzcendentális Meditáció iskoláinkban és az egészségügyi rendszereinkben történő bevezetését”.

jim_brooksA 62 éves Dr. Jim Brooks 1977-ben szerezte orvosi diplomáját a detroiti Wayne State University School of Medicineben. Dr. Brooks pszichiátriára szakosodott orvos, jelenleg Délkelet-Iowában praxizál. Dr. Jim Brooks azon orvosok közé tartozik, akik integrálták a keleti természetgyógyászati rendszereket – mint kiegészítő terápiát – az orvosi gyakorlatukba, így Jim doktor a Maharishi Ájurvédán kívül a klasszikus kínai „öt elem” akupunkturát is alkalmazza. A Maharishi Ájurvédát 30 éve használja a gyógyításban. 1996-ban adta ki „A hosszú élet és a teljes egészség ájurvédikus titkai” című könyvét, 1985-ben tanulmányt publikált Journal of Counseling and Development szakfolyóiratban a PTSD-től (poszt-traumatikus stessz-szindrómától) szenvedő, a vietnámi háborúban részt vett veteránok Transzcendentális Meditáció általi kezeléséről.

Dr. Brooks a munkahelyi és az otthoni stressz kiváltotta idegesség kezelése kapcsán a következőket nyilatkozta: „Az amerikaiak mintegy 20 százaléka szenved szorongásos zavarban. A stresszhatás akkor keletkezik, ha egy személy nem tud megbirkózni a vele szemben állított követelményeknek, ennek következtében az emberek sajátos módokon „gyógyítják” önmagukat: túlevéssel, televíziózással, alkohollal, cigarettával, gyógyszerekkel és a kávéfogyasztás is gyakori példa. E tevékenységgel a stresszhatás ördögi körébe kerülnek. A Transzcendentális Meditáció már rövid távon csökkenti a stressz eme ördögi körhatását. A TM-technikát naponta kétszer húsz percig gyakorló személy miközben kényelmesen csukott szemmel ül egy székben, megtapasztalja az elméje egyre csendesebb, ellazultabb állapotait. Az elme és a gondolkodási folyamat lecsendesedésének állapotához a „pihenő éberség” társul, így a test mélyen pihen, ám eközben az elme teljesen éber marad. A mélypihenés következtében feloldódik a stressz. Ez a magyarázata annak, hogy a TM-et gyakorló személyek kevesebb stresszhatásról, és munkahelyi nyomásról számolnak be”.

Dr. Jim Brooks hangsúlyozza, hogy a TM-et a súlyosabb szorongásos állapottal szembesülő emberek is könnyedén gyakorolhatják, mivel a „Transzcendentális Meditáció gyakorlása könnyű, így nem igényel semmilyen erőfeszítést”. „A Journal of Clinical Psychology szakfolyóiratban megjelent egy átfogó kutatási eredmény, mely szerint a Transzcendentális Meditáció a stresszcsökkentés terén kétszer hatékonyabbnak bizonyult, mint más relaxációs technikák, köztük a progresszív izomlazítás, az EMG biofeedback, a Herbert Benson-féle Relaxációs Válasz” – nyilatkozta Dr. Brooks. A pszichiátriai szakorvos a rendkívül elfoglalt embereknek is javasolja a Transzcendentális Meditáció gyakorlását, mivel – ahogy fogalmaz – „az elegendő pihenés növeli az energiaszintet, integrálja az elmét és a testet. A meditációhoz szükséges napi csekély időbefektetés megtérül”.

Dr. Veér András pszichiáter-főorvos, egykori mentálhigiénia miniszteri biztos ajánlólevele:

Klinikai neurológus szakorvos ajánlása

garykaplan2Az 58 éves Dr. Gary P. Kaplan klinikai neurológus, a Hofstra University School of Medicine docense, a Noth Shore Egyetemi Kórház egykori főigazgatója. Orvosi diplomáját a University Of Miami School Of Medicineben szerezte 1982-ben. BS-fokozatát neurobiológiából a Cornell Egyetemen, míg a PhD-fokozatát a Washington Egyetemen szerezte. Dr. Kaplan olyan műsorokban szerepelt, mint a CNN’s Bullseye. Nevéhez köthető a neurológiai posztgraduális képzés a Yale University School of Medicineben. Albert H. Douglas orvosi díjjal tüntette ki New York államban a Medical Society. Dr. Gary P. Kaplan számos idegtudományi és klinikai neurológia szakcikket publikált.

Dr. Kaplan a Transzcendentális Meditáció vércukor és a koleszterin-szint változásának vonatkozásában a következőket nyilatkozta: „Az Archives of Internal Medicineben 2006-ban publikált széles körű tudományos kutatások igazolják, hogy a TM-technika gyakorlása csökkenti a rossz egészségért és a korai halálozásért felelős metabolikus szindrómákat. E szindrómákban szenvedő betegek jellemzően túlsúlyosak, magas a vérnyomásuk, a vércukor- és a triglicerid-szintjük, valamint alacsony a HDL (jó) kolereszterin-értékük”.

Dr. Gary P. Kaplan szerint „a tizenévesek és a felnőttek körében végzett tudományos kutatások igazolják, hogy a TM napi kétszeri gyakorlásának eredményeképp csökken a magas vérnyomás, valamint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása”.

A TM érelmeszesedés-csökkentő hatásáról Dr. Kaplan a következőket nyilatkozta: „A Stroke szaklapban megjelent tanulmány arra figyelmeztet, hogy a verőerek falának vastagodása az érelmeszesedés egyik jele. A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásának eredményeképp csökken a verőér-fal vastagodása”.

Dr. Gary P. Kaplan az alábbi videóban a Transzcendentális Meditáció poszt-traumatikus stressz-szindrómára gyakorolt hatásáról beszél többek közt a limbikus idegrendszer vonatkozásában:

A hölgyek egészségére specializálódott szakorvos ajánlása

NancyLonsdorf_LargeDr. Nancy Lonsdorf mint a hölgyek egészségügyi problémai szakosodott orvos – orvosi diplomáját a Johns Hopkins School of Medicineben, míg pszichiátriai rezidensi szakképesítését a Stanford Universityn szerezte meg. 1986 óta több mint 10 ezer beteget kezelt. A The Ageless Woman: Natural Health and Beauty After Forty, és a Woman’s Best Medicine for Menopause: Your Personal Guide to Radiant Good Health c. bestseller-könyvek szerzője. Lonsdorf doktornő számos egészségügyi intézményben tartott előadásokat, illetve olyan magazinokban szerepelt szakértőként, mint a The Washingtonian, a Redbook, a Yoga Journal, a Natural Health, az Alternative Medicine and Vegetarian Times. Emellett olyan televízió- és rádió-csatornák készítettek vele interjút, mint a CNN, a National Public Radio, a Voice of America, a The Phil Donahue Show és a Geraldo Rivera. A Chicago Tribune „az ország egyik legjelentősebb ájurvédikus orvosának” nevezte.

Dr. Nancy Lonsdorf  a menopauza kapcsán feltett kérdésre, miszerint a HRT hormonpótló terápia veszélyes-e, illetve a Transzcendentális Meditáció hogyan képes enyhíteni a menopauza tüneteit, a következőképp válaszolt: „A hormonterápia hatékony a menopauza tüneteinek enyhítésében, ugyanakkor azt is kimutatták, hogy növeli a mellrák kockázatát, valamint az idősebb hölgyek esetén a vérrög-képződés, az agyvérzés és a szívinfarktus előfordulási arányát. A hormonterápiát mint „végső” kezelési módszert alkalmazzák abban az esetben, ha más terápiák nem váltak be. Időközben azonban a hormonpótló terápia elnevezését hormon terápiára változtatták, mivel egyre több kutatás cáfolja azt, hogy a szervezetnek a szüksége lenne a nemi hormonok cseréjére a menopauza után. A „Bioidentical Hormonterápia” egyesek szerint biztonságos hormon-alternatíva, azonban nincs kellően kutatva, így hasonló kockázatokkal járhat az alkalmazása, mint az ismert hormonterápiák esetében. Szerencsére a legtöbb hölgy menopauzás tünetegyütteseinek enyhítésére lehet használni biztonságosabb, természetes módszereket is. Mivel a klimaxos tüneteket – a hőhullámokat, és az alvászavart  – a stressz okozza, a feszültség csökkentése, kezelése segít a tünetek enyhítésében. A Transzcendentális Meditáció gyakorlókon végzett tudományos kutatások igazolták, hogy a TM kétszer hatékonyabban csökkenti a szorongást, mint a vizsgálat tárgyát képző más meditációs és relaxációs módszerek. A TM napi kétszer húsz perces gyakorlása csökkenti a kortizol-, a stresszhormon-szintet, jobb éjszakai alvást eredményez, illetve javítja a kedélyállapotot. Egyes kutatók szerint a kortizol-szint csökkenése elősegíti a szervezet olyan nemi hormon-termelését, mint a progeszteron. A kutatások az előbbieken kívül rámutattak, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a szívinfarktus kockázatát, valamint a metabolikus szindrómákat, a cukorbetegség előfutárát. A TM segített enyhíteni a hangulatváltozásokat a középkorú hölgybetegeim esetében, illetve azt vettem észre, hogy segít a zökkenőmentes átmenetben. Mindezen okok miatt nagyon ajánlom a Transzcendentális Meditációt alkalmazását a klimax okozta tünetek enyhítése céljából”.

A saját betegpraxisában tapasztaltak vonatkozásában a doktornő a TM kapcsán a következőket nyilatkozta: „Sok betegem arról számolt be, Transzcendentális Meditáció napi rutinként történő alkalmazása nagyobb figyelmet biztosított számukra, így több munkát voltak képesek elvégezni kevesebb idő alatt. Még a legelfoglaltabb emberek is szánnak – amolyan kikapcsolódásként – napi rutinjuk részeként 15-20 percet olyan tevékenységekre, mint a különféle magazinok, hírek olvasása. A TM-re fordított idő az ember csendes „énjére”, „önvalójára” fordított idő, a boldog belső énre szánt elfoglaltság. Kijőve a meditációból, az elme beteljesülten áll készen a napi munkára. A legtöbb páciensem megtalálta az időt a TM-re, és eme időbefektetésük megtérült.”

„Az egészség a kiegyensúlyozott élet eredménye. Egyaránt szükség van a kiegyensúlyozott pihenésre, és az aktivitásra is – így, együtt támogatják egymást. A Transzcendentális Meditáció csökkenti a szorongást, a szívroham és az agyvérzés kockázatát, csökkenti a magas várnyomást és a metabolikus szindrómákat, valamint a daganatos megbetegedések okozta halálozási arányt. Ezek az elmebéli és fiziológiai előnyök a mély nyugalomból erednek. A Transzcendentális Meditáció gyakorlása legalapvetőbb dolog amit tehetünk a minden alapjául szolgáló tudat felelevenítése kapcsán. A kutatások azt mutatták, hogy a TM javítja a társas kapcsolatokat, a mentális fókuszt, az érzelmi egészséget, a munkával való elégedettséget és az általános egészségi állapotot. A tudatosság fejlesztésének e holisztikus módja, a Transzcendentális Meditáció biztosítja az egyensúlyt az élet minden területén. Jobb választás a hosszabb élettartam és a jó egészség, ha valaki nem tett volna eleddig semmit sem e célok érdekében, neki azt ajánlom, hogy sajátítsa el a Transzcendentális Meditációt…” nyilatkozta Dr. Nancy Lonsdorf.

Dr. Charlotte Bech doktornő: A Transzcendentális Meditációt ajánlom minden egyes betegemnek

Dr. Charlotte Bech
Dr. Charlotte Bech

Dr. Charlotte Bech dán doktornő, diplomáját a Koppenhágai Egyetemen szerezte, s többek közt szülészeten is praktizált. Dr. Charlotte 30 éve oktatja a Transzcendentális Meditációt, s több mint 1000 betegét tanította meg a TM-re. A doktornő a Maharishi Ájurvédát is alkalmazza a klinikai praxisában, előtérbe helyezve a természetes kezeléseket.

„A Transzcendentális Meditációt ajánlom minden egyes, a klinikára érkező betegnek. Sokan közülük megtanulnak meditálni, és figyelemre méltó hatás mutatkozik az egészségi állapotukban. A szív- és érrendszeri betegségek egyértelműen a stresszhez köthetőek, ahogyan a magas koleszterin-szint, a magas vérnyomás, a szívritmus-zavar, az érelmeszesedés is stressz-indukált betegségek. A Transzcendentális Meditáció pozitív hatással van e betegségekre” – nyilatkozta a doktornő.

Dr. Charlotte szerint „a Transzcendentális Meditáció gyakorlókon végzett kutatások, a személyes tapasztalatok megerősítik a jóga- és ájurvédikus hagyomány klasszikus szövegeiben írtakat. Ez egy olyan igazság, ami háromféle módon vált igazolttá: az ősi szövegek, a modern tudományos kutatások, és a személyes tapasztalatok által. Maharishi Mahesh Yogi, a TM alapítója azt tanította, hogy ha valami tényleg igaz, azt ellenőrizni kell három különböző módon”.

„Akik rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, esetükben kevesebb a fertőzéses megbetegedés, a megfázás, az influlenza, sőt, a tüdőgyulladás is. Működik a TM stresszcsökkentő hatása – minél kevésbé stresszes az egyén, az immunrendszere annál erősebb. A Transzcendentális Meditáció egy nagyon hatékony módszer.”

A doktornő idén egy nagy koppenhágai IT-cégnél tanította meg a TM-meditációt, elmondása szerint „mindenki, aki megtanult meditálni, megváltozott az élete. A hosszú betegszabadságok visszahúzták a céget. A Transzcendentális Meditáció céges bevezetése megfordította a helyzetet – nem volt betegszabadságra szükség. Sok pénzt takarított meg a cég a TM bevezetésével”.

A fenti szakorvosok által ajánlott, több mint 600 tudományos kutatási eredménnyel rendelkező Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*