Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció védelmet nyújt a kiégés és a stressz ellen

Dr. Norman Rosenthal a Georgetown Medical School vezető pszichiáter professzora, aki elsőként jegyzete fel, s diagnosztizálta a szenzonális affektív zavart (SAD). Továbbá vezető kutatója volt a NIH-nek, s szerzőként közreműködött a New York Times magazin egyik bestseller cikkének megírása kapcsán, mely a „Gyógyulás és átalakulás a Transzcendentális Meditáció révén” címet viselte. Az alábbi interjúban Dr. Rosenthal arról beszél, hogy az ún. túllépés (vagy traszcendencia) rendszeres gyakorlása kapcsán, a Transzcendentális Meditáció megszünteti a stressz halmozódását a testünkben, javítja az egészségünket, s gazdagítja kapcsolatainkat.

A terapeuta szemével hogyan látja, a stressz milyen hatással van ma az egészségünkre?

Azt gondolom, hogy a stressz kisebb hatásai idővel felhalmozódnak, összesűrűsödnek. Ez a jelenség kicsit olyan mint, amikor Gulliver elment Lilliputba, s arra ébred, hogy ki van kötözve a földre, ezernyi kis zsinórral. Ez a csodálatos kép is azt hangsúlyozza, hogy a külön-külön sok kis apróság végül is milyen jelentős hatással van az egészségre. Egy idő után nehéz tudni, hogy egy nagy feszültség vagy épp sok kisebb feszültség markában vagyunk. Mindenre reagálunk.

Prof. Dr. Norman Rosenthal, bestseller-író, a Georgetown Medical School vezető pszichiáter professzora
Prof. Dr. Norman Rosenthal, bestseller-író, a Georgetown Medical School vezető pszichiáter professzora

Például vegyük szemügyre a stressz és az idő összefüggését. Ha egy csomó apróságot kell csinálnunk, de mindezt nagyon korlátozott időkeretben, akkor ha megpróbálunk mindent teljesíteni, nagyon stresszesek leszünk. Ez olyan, mint a régi Charlie Chaplin film, a „Modern Idők”, ahol a főhős a szállítószalag mellett dolgozik, s amint az egyre gyorsabban és gyorsabban kezd mozogni, maga a főhős is egyre gyorsabbá válik. Amikor a dolgok egyre gyorsabban és gyorsabban történnek, körülöttünk, akkor úgy érezhetjük, hogy egyre nagyobb nyomás alatt állunk.

Ilyen helyzetben nem csupán a pszichikailag reagálunk, hanem a fiziológiánk is választ ad, vérnyomásunk emelkedni kezd. Ezért érdemes felhagyni egészségtelen szokásainkkal, mint például a túlevés és a dohányzás, s fontos lenne kerülnünk a stresszt. Valóban nagy szükség lenne erre, de ez sajnos nem olyasmi, ami egycsapásra bekövetkezhet.

A Transzcendentális Meditáció technikája segíthet, hogy lelassuljunk?

Ha elsajátítjuk a Transzcendentális Meditáció technikáját, s naponta kétszer húsz-húsz percig gyakoroljuk, minden elkezd lassulni körülöttünk. Eleinte mindez meditáció közben észlelhető, de egy idő után ez megjelenik a mindennapi életben is. S, amint le tudjuk magunkat lassítani, amint lazítani vagyunk képesek egyre hatékonyabbak és hatékonyabbak leszünk. Arra a sok apró feszültségre már nem érezzük szükségét, hogy reagáljunk. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy csak akkor válaszoljunk, ha tisztában vagyunk a helyes úttal. Hagyjuk, hogy a dolgok átvonuljanak rajtunk, s ezzel meggyorsítjuk a gyógyulást is. Van választásunk, hogyan reagáljunk, s nem adunk automatikus reflexnek megfelelő választ minden apró feszültségre. Gyakran mondják, hogy a Transzcendentális Meditáció ad egy bizonyos védelmet a kiégés, a napi rendszerességgel előforduló stresszel szemben.

Tudna egy példát mondani erre a kiégést megelőző hatásra?

Két tanulmány jöhet szóba. Az első Dr. David Orme-Johnson munkája volt. Ő a kísérletében meditálókat és nem-meditálókat tett ki bizonyos zajoknak, s közben a GSR – bőrreakció – adatokat rögzítettek műszerrel, amely a szimpatikus idegrendszer harcolj vagy menekülj válaszként adott reakciójának felel meg. Azt állapították meg, hogy abban az esetben, amikor a meditálók eredményeit vizsgáltak a stresszre adott válaszok gyorsan jelentkeztek, s gyorsan meg is szűntek. Ez egy ideális állapotot tükröz, hiszen amikor a stressz jön, s a rendszer reagál rá, hogy vigyázzon a szervezet épségére, azt gyorsan rendezi, s hamarosan a kiindulási szintre csökkennek az értékek.

Azok az emberek, akik a kontroll csoport tagjai voltak, s nem gyakorolták a Transzcendentális Meditációt, lassabban jutottak nyugvó pontra a stresszhatást követően. S miután megnyugodtak, a GSR-szint fel-felugrott egy-két alkalommal, melyek ún. hamis riasztásra adott válaszok voltak a stresszt kiváltó, eredeti, hangos zaj után.

A másik tanulmány a Harvard Egyetem két kutatójának, Daniel Golemannek és Gary Schwartznak a munkája volt. Transzcendentális Meditációt gyakorlókat, s nem gyakorlóknak vetítettek le egy rémes munkahelyi baleseteket megelőző filmet, ahol a szereplők borzalmas sérüléseket szenvedtek el.

Az eredmények megerősítették mindazt, amit Dr. David Orme-Johnson talált. A GSR és a pulzusszám vizsgálat tanúsága szerint a meditálók gyorsabban higgadtak le a videó után, mint a kontroll csoport tagjai, akik nem gyakorolták a Transzcendentális Meditációt.

Ezek a kutatások nem bizonyítékai, hanem ötletet adó kísérletek voltak arra, hogy a Transzcendentális Meditáció az ún. idegi túlfeszülés, kiégés tekintetében védelmet nyújthat. A kísérleti eredmények ezt támasztják alá.

Milyen egészségügyi előnnyel bír az ún. kiégés elleni védelem a test és az elme területén?

Kutatások megállapították, hogy a Transzcendentális Meditáció hatással van a vérnyomásra. Normális esetben, amikor feszültség ér minket, a vérnyomás megemelkedik, s a feszültség elmúltával újra helyreáll. Egy idő után, amikor is ismételten, s rendszeresen megjelenik ez a folyamat, a vérnyomás már nem képes rendeződni, hanem folyamatosan magas értéket mutat.

Több kontrollcsoportos vizsgálat azt jelzi, hogy statisztikailag erősen szignifikáns cs9kkenés figyelhető meg a vérnyomás tekintetében azoknál, akik megtanulják, s rendszeresen gyakorolják a TM-technikát. Nem meglepő tehát, ha megvizsgáljuk a súlyos végleteket, a szívrohamot, az agyvérzést vagy az elhalálozás okait. A Transzcendentális Meditáció jelentős pozitív eredményekkel bír ezen a területen.

photo_rosenthal01Egy tanulmány kimutatta, hogy 23%-kal csökkent a halálozási arány, 30 százalékkal csökkentek a szív- és érrendszeri megbetegedés kapcsán bekövetkező elhalálozás a meditálók körében a nem-meditáló kontroll csoportokhoz képest. A Transzcendentális Meditációt gyakorló csoport tagjai hosszabb élettartamot könyvelhettek el nem-meditáló társaikhoz képest. Robert Schneider és munkatársai megismételték a vizsgálatokat ún. magas kockázati faktorokkal rendelkező egyének körében is. E szerint 47%-kal csökkent a halálozás, szívroham, az agyvérzés azok körében, akik gyakorolták a Transzcendentális Meditációt. Nincs tudomásunk más olyan technikáról, melynek hasonlóan jó, s tudományosan is alátámasztott eredményei lennének ezen a területen.

Megosztaná velünk, hogy min dolgozik jelenleg?

Írok egy könyvet arról, hogy a Transzcendentális Meditáció, mint eszköz hogyan hat a humán potenciálra. Hiszen a TM egy rendkívül hatékony stressz menedzsment eszköz, a további előnyök messze túlmutatnak ezen.

Amikor elkezdünk meditálni, nyugodtabbak leszünk, és az emberek másképp reagálnak a megnyilvánulásainkra. Kezdenek nyugodtabbak lenni a jelenlétünkben. Olyan dolgok történnek, melyek zökkenőmentesebbé teszik az életet. Ez az ún. „természeti törvények támogatása”, amikor a világban úgy tűnik, hogy minden együtt halad velünk. Míg korábban úgy tűnt, hogy ellenállást tapasztaltunk, s akadályokat minden oldalról, a dolgok most könnyebben mennek. A Transzcendentális Meditáció egy eszköz a magasabb tudatállapotok fejlesztésére. Dr. Rosenthal könyve a tervek szerint 2016. májusában jelenik majd meg.

A Dr. Norman Rosenthal pszichiáter-professzor által ajánlott Transzcendentális Meditáció előadásokra a TM-tanfolyam.hu oldalon lehet helyet foglalni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*