Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció választható kurzus az amerikai orvostanhallgatók számára

Az ABC News nemrégiben arról számolt be, hogy az iowai állambéli Maharishi Egyetem elsőként tette lehetővé, hogy a Transzcendentális Meditáció választható kurzus legyen az amerikai orvosi egyetemeken.

A program 2016. januárjától érhető el. Az új kezdeményezést a Chicago Medicine (119. 1.) két cikke is hírül adta, melyben a Transzcendentális Meditáció orvosoktatásban való jelenlét propagálják. Rendkívüli ez a kezdeményezés, hiszen ez az első alkalom, hogy a TM-et nem csupán ajánlották, hanem válaszható kurzusként elérhetővé is tették az amerikai orvostanhallgatók számára.

Carla Brownt kérték meg, hogy számoljon be arról, hogyan jött a projekt ötlete. Carla tájékoztatása alapján megtudtuk, hogy a Stricht egyik öreg diákja, James Bray MD küldött egy levelet, melyben elmondta, hogy az ügyben kolléganője, Dean Linda Brubaker MD sürgeti, s vendégül látták a George Washington Egyetem klinikai pszichiáter professzorát is, dr. Norman Rosenthalt, hogy előadást tartson a Transzcendentális Meditáció technikájáról, s annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

 dr. Norman Rosenthal
dr. Norman Rosenthal

Az egyetem oktatási dékánhelyettese, Gregory Gruener hívta meg Duncan és Carla Brownt, hogy az egyetem vezetőinek, s diákjainak átadják a Transzcendentális Meditáció technikáját. A Stricht School of Medicine orvostanhallgatóit érintő kezdeményezéshez hasonlóan a Loyola University Chicago is csatlakozott ehhez a forradalmi újdonsághoz.

„Dr. Carroll segített létrehozni egy rugalmas, vegyes tantervet” – mondta Carla. „A diákok a TM-technika elsajátítását a tanév során bármikor szabadon elkezdhetik, továbbá öt csoportban végzik a felülvizsgálatokat vezető orvosok és kutatók bevonásával. Továbbá egyre több úgynevezett online osztály csoport is indul.”

Dr. Carla Brown, Dr. Richard Carroll, Dr. Robert Schneider, Duncan Brown
Dr. Carla Brown, Dr. Richard Carroll, Dr. Robert Schneider, Duncan Brown

A fenti képen Dr. Carla Brown, Dr. Richard Carroll és Duncan Brown üdvözli Robert Schneidert (MD; FACC – a második személy jobbról), aki az Institute for Natural Medicine and Prevention igazgatója; a Maharishi Menedzsment Egyetem oktatója, valamint az ő munkájának köszönhetően számos CVD szakértő, kutató orvos érkezett az elmúlt húsz esztendőben szerte az Egyesült Államokból, hogy a NIH által támogatott kutatásokat végezzenek.

A Chicago Medicine Transzcendentális Meditációról szóló cikkének kivonata:

Az első cikk „Orvos, gyógyítsd magad!” címmel jelent meg. A Stritch School of Medicine diákjai új értelmet adtak a bölcs közmondásnak, írta Carla L. Brown MD. és Gregory Gruener MD. A Stricht School of Medicine hallgatói megismerhetik a Transzcendentális Meditáció tudományos és gyakorlati módszertanát. Utóbbi kezdeményezés az első szabadon választható Transzcendentális Meditáció kurzus az Egyesült Államok egyetemein.

A rendelkezésre álló tapasztalatok szerint a diákok a Transzcendentális Meditáció gyakorlásának köszönhetően együttműködőbbek, s a napi kétszeri gyakorlásnak tulajdonítható, hogy agyműködésük, szellemi teherbírásuk is hatékonyabbá vált. Az orvosi felügyeletet ellátó szakértők álláspontja szerint a Transzcendentális Meditáció minden téren egyensúlyba hozza a hallgatók állapotát. Utóbbi jelentősége azért is fontos, mert nem csupán a leendő orvosok számára ad pluszt a Transzcendentális Meditáció technikája, hanem arra is bizonyára számítani lehet, hogy a személyes tapasztalataiknak köszönhetően szívesen ajánlják majd leendő betegeiknek is ezt az áldásos módszert. Jelenleg egyetemi éveik alatt hatékony segítséget ad a technika a kiégés elkerülése, s az orvostudomány iránti lelkesedés fenntartásában. A kezdeményezés közvetett célja, hogy példaképekké váljanak az érintett hallgatók a törekvéseikben. A hallgatók bebizonyították, hogy tevékenyen tehetnek saját belső egyensúlyuk helyreállításáért, s motivációjuk fenntartásáért.

Az orvos szakma gyakorlóinak égető szükségük van az ilyesfajta hatékony támogatásra. A híres közmondás szerint „Orvos, gyógyítsd meg magad!” De jogosan merül fel a kérdés, hogy „Hogyan?”.

„A Stricht hallgatói számára is bebizonyította a Transzcendentális Meditáció, hogy rendszeres gyakorlásával csökken a stressz, a szorongás, a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata” – utóbbi gondolatokat az egyetem hallgatója, Maura Tresch fogalmazta meg, aki gyakorolja a Transzcendentális Meditáció technikáját, s jelenleg a St. Vincent Medical Center (Jacksonville, Florida) gyógyszerkutató rezidenseként tevékenykedik. Ajánlása szerint a betegeket „oltsák be” a Transzcendentális Meditáció technikájának ismeretével, hiszen csodálatos hatással bír a stresszel szemben. A TM nem csupán kezeli s feszültséget, hanem a segítségével megszabadulhatunk tőle. Ez gyakorlatilag a megelőző orvoslás lényege.

Fontos hangsúlyozni, hogy addig nem tudunk másokon segíteni, míg magunkat nem hoztuk a segítségnyújtásra alkalmas helyzetbe. Ahhoz, hogy az orvosok megfelelően tudjanak gondoskodni betegeikről, előbb gondoskodniuk kell tudni önmagukról, hogy lehető legjobb tudásukat nyújtsák minden körülmények között.

Ken Chawkins cikke nyomán

TM-előadások Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*