A Transzcendentális Meditáció technikájának elsöprő népszerűsége a Wall Streeten

2014-03-19 | 14:03 0 hozzászólás

„Mi lehet Transzcendentális Meditáció sikerének kulcsa a Wall Streeten?” Tette fel a kérdést a milliárdos üzletember Ray Dalionak Nicole Goodkind a Yahoo! Finance – The Daily Ticker riportere.

Egy sor nemrégiben történt sajnálatos haláleset a világ közvéleményének figyelmét a Wall Street világára terelte. A bankárok élete köztudottan a stresszesebbik fajtából való. A nagyobb pénzintézetek a tragikus halálesetek kapcsán megpróbáltak releváns választ adni a problémára, mely tagadhatatlanul ennek az életvitelnek a következménye. Vizsgálatok kimutatták, hogy a tőzsdei ügynökök háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint a felnőtt lakosság egyéb tagjai. A túlzott stressz és idegrendszeri igénybevétel hatására körükben a legmagasabb ezen kívül a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya is. Mégis mit tehetnek azok, akik a fokozott igénybevétel ellenére ezt a munkát végzik?

Néhány finanszírozási szakember az elmúlt időszakban a fejébe vette, hogy elsajátítja és cége alkalmazottainak is lehetőséget ad a technika megtanulására. Ray Dalio, a Bridgeway vezetője – a cég 400 fős alkalmazotti gárdájának adták át a módszert – bevallása szerint: „A TM rendkívül népszerű a srácok körében; a meditációt naponta kétszer 20 perces csendes elvonulás során gyakorolják munkaidejükben.” Ezen kívül Bill Gross, Dan Loeb, Nigol Koulajian a Quest Partners vezetői és a Spencer Trask & Co nevű társaság elnöke Kevin Kimberlin is hasonló sikerekről számolt be a TM tekintetében.

„A stressz az egyik legnagyobb problémája a mai kor emberének, a 21. század pestisének is nevezhetjük a munkahelyi stressz okozta ártalmakat.” Bob Roth elmondta, hogy a vizsgálatok eredményei szerint „a fokozott idegrendszeri igénybevétel káros hatásai miatt kialakult következmények révén az amerikai munkavállalók évente kb. 300 millió dollárt fizetnek gyógykezelésekre vagy különféle gyógyszerekre. Az USA-ban dolgozók 83%-a pedig úgy ítéli meg, hogy a magas stressz a munka mintegy természetes velejárója ma már. Amennyiben valaki talpon akar maradni, akkor kénytelen az életét Xanax vagy Prozac segítségével leélni.

Businessman-Meditating-In-Lotu

Bob Roth szavai szerint: „Én már több mint negyven éve tanítom a Transzcendentális Meditáció technikáját. Az elmúlt két év során a Wall Streeten több cég, több száz alkalmazottjának adtuk át ezt az értékes tudást.” A wall streeti siker számokban mérhető, mely a pénzügyi szakemberek hatékonyságának mutatóiban és az egyes cégek versenyelőnyének dinamikus növekedésében is jól látszódik. A sikeres és kiegyensúlyozott munkahelyi légkör pedig egyértelműen elősegíti azt, hogy a korábbi évek tragikus tapasztalatai elkerülhetőek legyenek.

Rupert Murdoch médiamágnás 2013. április 21.-én jelentette be 430 ezer követőjének a Twitteren, hogy megtanulta a Transzcendentális Meditációt.

A Transzcendentális Meditációra gyakran úgy tekintenek, mint az 1960-as évekbeli hippi kultúra maradványára. Sok képen jelenik meg Maharishi Mahesh Yogin kívül a Beatles és a korszak egyéb ikonjai, ami erősen befolyásolta a közvélemény vélekedését a TM-el kapcsolatosan.

Azonban a David Lynch Alapítvány igyekszik új alapokra helyezni a TM-ről kialakult közfelfogást. Bob Roth véleménye szerint „tulajdonképpen mindenkinek szüksége lenne a Transzcendentális Meditáció technikájának elsajátítására, hiszen a stressztől mindenki egyaránt szenved a mai felgyorsult világban. A jelenkor meditálói nem csak a Wall Streeten, de iskolákban, börtönökben és anyaotthonokban is megtalálhatóak. A módszer mindenki számára elérhető.”

A tudományos vizsgálatok eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a TM csökkenti a stressz okozta egészségügyi kockázatot, javítja a teljesítményt. A TM ma már a legrászorulóbbak körében is elterjedt technika, hiszen a hátrányos helyzetű és szociálisan nehéz helyzetben lévő lakosság ingyen veheti igénybe a technika elsajátítását az USA több államában, köszönhetően a David Lynch Alapítvány áldozatos munkájának.

Díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások: TM-tanfolyam.hu


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

Régebbi cikkek