Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció segít érzelmi világunk egyensúlyának megteremtésében

Sokszor kapjuk meg a kritikát nőként, hogy a hölgyek „rendkívül hangulatemberek”. Világunkban egyre több területen, egyre komolyabb kihívásokkal kénytelenek felvenni a versenyt a hölgyek is.

Itt az idő, hogy megpróbáljunk hangulatainkon olyan professzionálisan úrrá lenni, akár férfi társaink. Ezt a tanácsot Julie Holland pszichiáter asszony adta, majd rámutatott, hogy a hölgyek „rendkívül érzékenyen reagálnak a környezetre, empatikusabbak, hogy gyermekeik és párjuk szükségleteit intuitíve is befogadni legyenek képese, de alapvetően egyfajta túlélési ösztön hajtja őket gyermekek megóvása érdekében”.

Lenyűgöző a New York Times szerkesztőinek legutóbbi cikke, melyet „gyógyító női érzések” témában írtak. Dr. Holland ebben az értekezésben beszámolt arról, hogy a hölgyek sajnos hétszer több antidepresszánst és szorongáscsökkentő gyógyszert vesznek magukhoz, mint a férfiak. Sok nő ezekről a készítményekről a médiából szerez tudomást, hiszen gyakori téma a reklámokban, talk showkban, az ilyen szerek használata s egyre „normálisabb” jelenségnek számít napjainkban, hogy szinte mindenki valamiféle kémiai készítménnyel él („éli túl” a mindennapokat).

Azzal talán nincs is probléma, ha valaki depressziósként, akut szorongásban vagy öngyilkossági gondolatok enyhítése kapcsán nyúl a fenti szerekhez. Nyilvánvalóan létfontosságú lehet egy ilyen kezelés, amikor egy személy krónikus depresszióban, szorongásban segítséget kér az orvosától. A gyógyszeres terápia életet menthet!

A nők nyilván többet sírnak, a férfiak esetleg erélyesebben adnak hangot érzelmeiknek, a női érzelmek kifejeződését gyakrabban bélyegzik meg „hisztériával”, hiszen hangulatkifejezésük inkább felfokozottnak tekinthető, sőt abban is különbség van, hogy az egyes emberek hogyan élik meg ugyanazt az eseményt. A férfiakhoz képest a nők sokszor kevésbé képesek féken tartani érzéseiket.

A gyógyszerek gátat szabhatnak dermesztő érzelmeinknek, a fájdalomnak, azonban súlyos probléma, ha a stressz mozgatja életünket, melynek kiváltó oka depresszióban, szorongásban, s kiegyensúlyozatlan érzelmekben jelentkezik.

Nők és férfiak egyaránt elsöprő mértékű stresszterheléssel szembesülnek, a nőket többször éri hátrányos megkülönböztetés a munka világában, s az is általános jelenség, hogy ugyanolyan minőségű munkáért alacsonyabb bért kapnak. Nem is beszélve azoknak a dolgozó anyáknak a helyzetéről, akik gyakorlatilag „két munkahely” közt őrlődnek, hiszen munkahelyi kötelezettségeik ellátása után az otthonukban is helyt kell állniuk.

A nők hajlamosabbak átvenni környezetük hangulatának ingadozásait, gondoljunk akár a házsártos főnökre, az otthonfekvő beteg gyermekek miatti aggodalomra, vagy olyan stresszforrásokra, amit a lehetetlen határidők okozhatnak.

Sok nő választja a Transzcendentális Meditációt, hogy napi rendszerességgel csökkentse a stresszt. Így érzelmeiket kevésbé árnyékolja be a feszültség. A Transzcendentális Meditáció megnyugtatja az idegrendszert, biztosítja a mély pihenés és belső béke tapasztalatát, ahogyan azt számos kutatás igazolja.

Dr. Suzanne Steinbaum szívgyógyász a Transzcendentális Meditációt ajánlja
Dr. Suzanne Steinbaum szívgyógyász a Transzcendentális Meditációt ajánlja

Dr. Suzanne Steinbaum neves kardiológus, nemzeti szóvivője a Go Red for Women mozgalomnak, igazgatója a Women’s Heart Health osztálynak a Lenox Hill-i kórházban, s szerzője az ún. Heart Booknak [Every Woman’s Guide to a Heart-Healthy Life], mely egy útmutató hölgytársainak a szív egészségéért. A könyv olyan tanácsokkal szolgál, mely a szívbarát életstílushoz elengedhetetlen, megmutatja a nőknek, hogyan éljenek szívközpontúan. Dr. Steinbaum a Transzcendentális Meditáció gyakorlását napi rendszerességgel ajánlja betegeinek.

A doktornő maga is elkötelezett meditáló, valamint dolgozó anya, gyermeke nyolc éves. Könyvében így fogalmaz a TM-mel kapcsolatos saját tapasztalatairól: „Körülbelül huszonöt millió dolgom van naponta; mielőtt megtanultam a Transzcendentális Meditációt, elsöprő és ijesztő feladatnak találtam mindezt. Most, hogy gyakorlom a Transzcendentális Meditációt, nem azt jelenti, hogy kevesebb teendőm van, csupán könnyebb ellátnom azokat és nyugodtabb vagyok. Hiányoznak az életemből a kaotikus gondolatok, s ez olyan, mintha minden pont a helyén lenne.”

A Transzcendentális Meditáció kapcsán az elme túllép a gondolatok szintjét és finomabb minőségbe rendeződik, megtapasztalja a határtalan tiszta tudatot, mely a legfinomabb szint. A tiszta tudat szabadítja meg az elmét a stresszes gondolkodás szokásától, és átalakítja, ahogyan a világot érzékeljük. Ezzel párhuzamosan a fiziológiában a kortizol hormon szintje (stresszhormon) csökken, s fejlődésnek indulhat az agyműködés – ez a folyamat felelős azért, hogy az agy egyes területei között jobb kapcsolatok alakuljanak ki, melynek gyümölcse a kreativitás, a jobb összpontosítás, melyeket minden esetben megjegyeznek a Transzcendentális Meditáció gyakorlói. Összességében tehát a módszer gyakorlásával elengedjük a stresszt, javul az agy működése, csökken a szorongás, a Transzcendentális meditáció támogatja az egyént, hogy pozitívabb szemléletű legyen, érzelmei boldogabbak, stabilabbak legyenek, önbecsülése helyreálljon és elkezdjen fókuszálni belső orientációjára.

sziv-virag

Az egyik dolog, melyet már néhány év TM-gyakorlás után felismerünk, hogy a hangulatunkban megjelenik a tiszta boldogság, amely spontán jelenik meg, nem azért, mert bármi történik a külső környezetben, pusztán okság nélküli, tiszta boldogság ez. Ebben az állapotban sokkal hatékonyabban végezzük feladatainkat, a mosolyt nem kell tovább erőltetni, a kellemes hangulatot természetesen, nyugodtan, mindenféle erőfeszítés nélkül éljük meg. A Transzcendentális Meditáció technikájának rendszeres gyakorlása út a kevesebb stressz és a szorongással való leszámolás felé.

A Transzcendentális Meditáció gyakorlása továbbá szervezett mentális képességeket, a kognitív működés minőségének javulását is eredményezi. Mindebből fakad a már fent említett kreativitás, és stabilitás. A rendszeresen meditálók érzelmei nyugodtabbak, rendezettebbek, képesek a természetes, spontán önkifejezésre, hangulatuk kevésbé változékony. Lena Dunham Golden Globe-díjas előadóművész, TM-gyakorló szerint: „A TM lehetőséget ad nekem, hogy megvalósítsam az álmaimat. A szorongás mindig is állandó problémát jelentett számomra, a Transzcendentális Meditáció egyfajta őr, mely megnyugtató hatású, erőteljes ellenszere a sötét gondolatoknak, a haragnak és az inproduktív gondolkodásnak.”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*