Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása növeli a telomereket – friss kutatási eredményekkel igazoltan

A telomerázok és telomerek növekedésével egyenes arányosan csökken a magas vérnyomás és érrendszeri betegségek kockázata, valamint a sejtszintű öregedés lassul. Egy új tanulmányban a PloS One megállapította, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása és az azzal összefüggő életmódbeli változások aktivitásra ösztönzik a telomeráz enzimeket előállító géneket – írja az EurekAlert! nevű tudományos hírportál.

Ezzel szoros összefüggésben megállapítást nyert az is, hogy a Transzcendentális Meditáció hatására csökken a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya és a halálozási arány is mindazok körében, akik rendszeresen meditálnak.

Utóbbi megközelítés azt támasztja alá, hogy a telomerázokat hordozó gének aktivitása a Transzcendentális Meditáció gyakorlása kapcsán fokozódik, s a molekulák végein elhelyezkedő kromoszómák vagy telomerek védelmet nyújtanak a romboló hatásoktól.

Pozitív egészségügyi hatások:

„Az a megállapítás, hogy a telomeráz-gén expressziója növekedett, s hogy az ehhez társított vérnyomáscsökkenés is jelentős a veszélyeztetett populációban; azt sugallja, hogy ez egy olyan mechanizmus, amely kapcsán a stressz csökkentése javítja a szív- és érrendszer egészségét” – mondta Robert Schneider MD., FACC, a tanulmány társszerzője.

Korábbi kutatások is alátámasztják, hogy a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlása hozzájárul a magas vérnyomás csökkentéséhez, s lassítja a biológiai öregedést. Az új tanulmány azt vizsgálta, hogy mi történik a folyamat kapcsán DNS szinten. Igazolták, hogy a Transzcendentális Meditáció növeli a telomeráz-gén fejlődését, s mindez arra utal, hogy hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, valamint lassítja az öregedési folyamatokat.

Két csoport eredményei 16 hét elteltével

A fenti vizsgálatra bevont személyek között 48 férfit és nő volt, akik igazoltan magas vérnyomás betegségben szenvedtek, s a Howard University Medical Center hallgatói voltak.

A csoport fele megtanulta a Transzcendentális Meditációt, s alapvető egészségügyi ismereteket kapott. A kontrollcsoport tagjai arra összepontosítottak, hogy jelentős életmódbeli változtatásokat eszközöljenek, mint például a testsúly csökkentése, alacsonyabb sóbevitel, rendszeres fizikai aktivitás, s mérsékelt alkoholfogyasztás. Továbbá ők is részt vettek támogató csoporttalálkozókon és gyakorlatokon.

A tizenhat hét elteltével mindkét társaság tagjainál jelentősen növekedett a telomeráz-génexpresszió mértéke, s csökkent a vérnyomás. Alapvetően nem volt szignifikáns különbség a változást illetően a két csoportban. Az eredmények azt mutatták, hogy mind életmódbeli változtatás mind a rendszeres Transzcendentális Meditáció gyakorlás komoly pozitív hatással volt az alanyokra.

Dr. Schneider szerint „ezek az eredmények nagyon biztatóak a megelőzés tekintetében. Azt mutatják, hogy mind a Transzcendentális Meditáció, mind az aktív életmódváltás hozzájárul a vérnyomás stabilizálásához, s a szív egészségének megőrzéséhez”.

A tanulmány másik társszerzője Otelio Randall MD (Howard University College of Medicine) a következőkre jutott: „Ez az afro-amerikai személyek bevonásával végzett kísérleti tanulmány azt sugallja, hogy a stressz csökkentése és az életmódváltás mérsékli a magas vérnyomást, s hozzájárul a telomerázok számának növekedéséhez.”

A telomeráz enzim a sejtosztódást követően újra és újra kiegészíti a csonkolódott telomer szakaszt, ezáltal megakadályozza a sejtek elöregedését.

Ez az enzim megtalálható a prokariótákban, mivel ezek az élőlények osztódással szaporodnak, és ha a telomerek nem lennének helyreállítva, néhány generáció után kipusztulnának. Mivel a bakteriális kromoszómák általában cirkulárisak, ezért nem feltétlen van szükségük a telomerekre, illetve az imént említett enzimre sem. Azonban azok a baktériumok (például a Borrelia baktérium), amelyek bakteriális kromoszómája lineáris, szintén rendelkeznek telomerrel, habár ezek szerkezetileg és funkcióban is eltérnek az eukariótákban található telomerektől. A bakteriális telomerek szerkezete lehet fehérjeszerű, illetve lehet magába visszazáródó DNS szál is. Telomeráz enzim ezekben a baktériumokban is azért termelődik, hogy a bakteriális telomert újratermeljék, legyen az fehérje, vagy nukleinsav jellegű – Wikipédia.

Biztató eredmények a szív egészségét illetően

„Az eredmény értékes új információkat nyújtott. Egyaránt fontos a Transzcendentális Meditáció gyakorlása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és a molekuláris mechanizmusok tekintetében” – fogalmazta meg John Fagan, a Maharishi Menedzsment Egyetem molekuláris biológia professzora, s tanulmány vezető szerzője.

A tárgyalt tanulmány a National Institutes of Health – National Heart Lung and Blood Institute valamint a Harward Egyetem Orvostudományi Kara Klinikai Kutató Központjának és a Maharishi Menedzsment Egyetem Kutató Intézetének összefogásával készült.

TM-előadások és -tanfolyamok Magyarországon: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*