Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció megfordíthatja az érelmeszesedési folyamatot

Az American Journal of Cardiology című neves orvosi szaklapban újabb kutatás jelent meg a Transzcendentális Meditáció és a Maharishi Védikus Orvoslásának egészségre gyakorolt hatásáról. Az elmúlt években az amerikai egészségügyi tárca jelentős összeggel támogatta a Transzcendentális Meditáció kutatását a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítása és megelőzése terén.

A nagyszámú, közel 400 egészségügyi témájú TM-kutatás újabb, az érelmeszesedési folyamat megfordítása területtel bővült.

FAIRFIELD, USA. Az érelmeszesedés az artériák belső falának megvastagodását jelenti. A folyamat progresszióját illetve regresszióját egy nem invazív, ultrahangos méréssel lehet követni a karotidákon. A Maharishi University és a chicagói St. Joseph Hospital kutatói nemrégiben fejeztek be egy tanulmányt, amelyben a különféle étrendi és életmódbeli változóknak az érfalak vastagságára gyakorolt hatását mérték.

Tanulmányukban 43 férfi és nő vett részt, életkoruk 65 év felett volt. 15 résztvevőnek kettőnél több rizikófaktora volt szívkoszorúér-betegség szempontjából, “magas kockázati” minősítést kaptak. A résztvevőket véletlenszerűen osztották három csoportba. Az első, a kontrollcsoport csak a szokásos alapellátásban részesült, a második a modern orvostudomány kínálta legjobb megelőző programban, a harmadik pedig egy ájurvédikus orvosláson alapuló megelőző programban vett részt (Maharishi Vedic Medicine – MVM).

Az MVM program napi Transzcendentális Meditáció és jóga gyakorlást, sétát, növényi gyógyszereket és elsősorban gyümölcsből és zöldségből álló étrendet foglalt magába. Minden résztvevőnek a tanulmányt kezdetekor mérték az IMT-értékét, majd a program egy éves követése után ismét. Az MVM-progam követőinél négyszer olyan valószínű volt, hogy csökken az IMT-érték, mint akiket a modern orvostudomány eszközeivel kezeltek, vagy mint a kontrollcsoportnál. A különbség különösen jelentős volt a magas kockázati csoportba tartozóknál. Itt az IMT az MVM-csoportban átlagosan 0,32 mm-rel csökkent, szemben a modern medicina-csoport 0,08-as illetve a kontrollcsoport 0,02 mm-es növekedésével. A kutatók megállapították, hogy az MVM-program az ezt követő csoport 80 százalékánál az érelmeszesedés regressziójával járt, a magas kockázati MVM-csoportban ez a szám 100 százalék. Ez összevethető a dr. Dean Ornish által tervezett programban résztvevők eredményeivel. Hangsúlyozzák azonban, hogy tanulmányuk csupán kísérleti jellegű, és hogy nagyobb szabású kísérleteket kell végezni tapasztalataik megerősítésére.

Az Informed.hu cikke alapján közreadta:

Antal Béla

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*