Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció jótékony hatásai a sclerosis multiplexre

A sclerosis multiplexet az orvostudomány mai állása szerint egyfajta autoimmum betegségnek tartják, amikor is a szervezet gyakorlatilag idegenként azonosítja saját anyagait és támadásba lendül velük szemben.

A Transzcendentális Meditáció áldásos egészségügyi előnyei közül talán a legpozitívabb az, hogy általa kiküszöbölhetők a stressz káros hatásai. Ez jó hír a sclerosis multiplexben szenvedő betegek számára, hiszen az állapotuk súlyosbodása összefüggésbe hozható a stresszel és a szorongással.

Alább két olyan ember történetét olvashatjuk, akiknek a rendszeres meditációs gyakorlat megkönnyíti a sclerosis multiplexszel való küzdelmet. A 35 éves Ben, mielőtt diagnosztizálták nála a betegséget úgy érezte, hogy állandóan fáradt, gyenge, problémái voltak az egyensúlyozással és a rossz volt a közérzete, valamint erős görcsöket érzett a jobb lábában.

Multiple-Sclerosis-and-meditation-case-study_UVA-health-300x268Ebben a betegségben az a legtragikusabb az, hogy kihat a test egészére. A bal oldali ábrán egy-egy neuron látható: balra egy ép mielinhüvely, míg jobbra egy sclerosis multiplexes beteg idegsejtjének hüvelyét láthatjuk. A betegség jelentős mértékben károsítja a mielinhüvely épségét, emiatt akadályozottá válik az egészséges ingerület-átvitel. (Illusztráció: UVA Health)

Ben panaszai közül – ha a fenti „lista” nem lett volna elég – egy sokkal súlyosabb probléma jelent meg: elkezdte észlelni, hogy fokozatosan elveszíti látását a bal szemére. Mivel tisztában volt vele, hogy a sclerosis multiplex maradandó károsodásokat idéz elő a látóidegben is, úgy érezte hogy ettől való félelmében súlyosan depresszióssá és szorongóvá vált.

Ben betegségét egy floridai kórházban diagnosztizálták, ahol a gerincvelő-folyadék vizsgálatát követően MRI-vizsgálattal vált bizonyossá a szindróma jelenléte. A kórházból való távozást megelőzően Ben orvosa táplálékkiegészítőket és speciális diétát javasolt. Receptre kapott Xanaxot és egyéb erős nyugtatószereket, melyek alkalmazása során jelentős a függőség kialakulásának esélye.

Három héttel később Ben már tolószékben érkezett a Raj Ayurveda Egészség Központba (Iowa).

Az előzetes vizsgálatok során megállapították nála a bal szem látóidegének rendellenességét, kóros reflexeket diagnosztizáltak mindkét lábában, alsó végtagjaiban teljes volt a koordináció képességének hiánya, mely önálló járását súlyosan megnehezítette.

Bent az Ayurveda Központban tisztító kezelésnek vetettek alá, étrendi változtatásokat eszközöltek nála. Ezen kívül megtanulta – és rendszeresen gyakorolta – a Transzcendentális Meditációt, jóga ászanákat végzett és speciális gyógynövény készítményeket fogyasztott. A kezelés végén már 800 métert is meg tudott tenni mindenféle segítség nélkül a saját lábán.

Mi is a Transzcendentális Meditáció? A TM egy egyszerű, természetes és erőfeszítés nélküli mentális technika, melyet naponta kétszer 20 percig ajánlott gyakorolni. Elsajátítása könnyű, képzett Transzcendentális Meditáció tanártól négy (egymást követő) napos tanfolyamon (naponta 1-2 óra alatt) megtanulható. Ezt követően életünk végéig élvezhetjük a módszer áldásos hatásait, feltéve, ha rendszeresen gyakoroljuk azt.

Ben kezelésében a Transzcendentális meditáció gyakorlása mellett a természetes terápiáknak is komoly teret adott, hiszen a mai napig ájurvédikus elvek szerint összeállított terápiát követ és növényi készítményekkel tartja magát formában.

A férfi életében – a gyökeres életmód változtatásnak köszönhetően – semmilyen tüneti visszaesés nem volt tapasztalható, napi szinten két mérföldet sétál, kisebb súlyokkal edz, valamint sokat segít a gyógyulásában pozitív életszemlélete is, mellyel leküzdi a szorongást és a depressziót. Vitalitása kiváló, teljes munkaidőben dolgozik masszázs technikusként.

ms-multiple-sclerosis-alternative-treatment-meditation-meditating_wCherylnél több mint harminc évvel ezelőtt diagnosztizálták a sclerosis multiplext. A betegségével kapcsolatban az idők folyamán komoly ismeretet szerzett. Az 1983-as évben diagnosztizálták, s azóta is töretlen hittel kutat az alternatív terápiák közt, hogy életminőségét megőrizze, javítsa. Így emlékszik betegsége korai szakaszára: „Akkoriban marketing asszisztensként dolgoztam egy magazinnál New Yorkban, elektromos írógéppel dolgoztam egész nap. (Múzeumokban még ma is látni ilyet.) Egy nap azt vettem észre, hogy szokatlan hibákat vétek. Nekem is zsibbadt a kezem és egy elektromos feszültséghez hasonlítható érzés futott végig a hátamon minden alkalommal, mikor előre hajlítottam a nyakamat. Akkoriban még nem voltak MRI-készülékek, a diagnózist gerinccsapolásos módszerrel állították fel, amely miatt két hetet töltöttem kórházban. Az orvosom akkor azt mondta, nem biztosak benne, hogy ez sclerosis multiplex, ezt csak az idő fogja beigazolni.”

A hölgy ezután szteroid készítményeket kapott, hogy a tüneteit enyhítsék. 1985-ben született kislánya, a szülést követően Cheryl elvesztette látását fél szemére. Majd ismét sztreoid készítményeket kapott, melyeknek köszönhetően látása visszatért. Az ezt követően végzett MRI vizsgálat már teljes bizonyossággal megállapította, hogy az asszony sclerosis multiplexben szenved.
1999-ben egy újabb tünet erősödött fel szervezetében, lába egyre erőtlenebbé vált. Ekkor már egy újabb kezelőorvoshoz járt, aki az ún. Avonex elnevezésű készítménnyel kezelte. Utóbbit közel három évig szedte, majd injekciós kezelésben részesült, de utóbbi lehetőség egy idő után már nem állt rendelkezésére.

A hölgy a gyógyulásba vetett hitét a Transzcendentális Meditáció és a jóga gyakorlásával nyerte vissza. Két utóbbi módszer és az ima, melyek sokat segítettek Cherylnek a munkájában, s élete valamennyi területén.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*