Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció gyógyító ereje

transcendental_meditation_congolese_refugeesEsperance Ndozi odaadó feleségként és anyaként élte békés életét Szudánban. Ám minden megváltozott, amikor szeretett férje meghalt.

– A férjem halála után a rokonaim rám támadtak – mesélte Ndozi. – Megkínoztak, majdnem megöltek.

Esperance gyermekeivel Szudánból Ugandába menekült. Itt abban reménykedett, hogy új életet kezdhet. Ám múltjának rémképei újra és újra rátörtek. Álmában görcsösen vonaglott és megállíthatatlanul sírt.

– Az elmém egész idő alatt csak gondolkodott és gondolkodott – mondta Ndozi. (Ndozi 2009).

Ndozi poszt-traumás stressztől (PTS) szenvedett. A poszt-traumás stressz tünetei közé tartoznak a visszatérő emlékképek, a tartós félelem, a kontrollálhatatlan düh, a depresszió, az alvászavar, a droghasználat. (David Lynch Foundation, 2013). A PTS áldozatai gyakran elveszítik a képességüket, hogy ellássák magukat és a családjukat.

Ndozi nem volt egyedül e kihívásokkal. Becslések szerint 100 millió afrikai szenved PTS-től. (David Lynch Foundation, 2013). Ezeket az embereket a háború, a terror, az erőszak, a szexuális bántalmazás vagy a természeti katasztrófák emlékei gyötrik.

Váratlan lehetőség

Uganában Ndozi élete nem várt fordulatot vett. Egy jótékony szervezet, az African PTSD Relief (www.DavidLynchFoundation.org/Africa) felajánlotta számára a lehetőséget, hogy megtanulja a Transzcendentális Meditációt. A Transzcendentális Meditáció egy egyszerű, természetes technika, melyet naponta kétszer húsz percen keresztül, csukott szemmel végeznek. A technika feloldja szervezetben lévő stresszeket, és az ellazultság egyedülálló állapotát hozza létre. A TM támogatja az egészséges, koherens kognitív működést. A gyakorlat nem kötődik semmiféle doktrínához, valláshoz vagy filozófiához (David Lynch Foundation, 2013). A Transzcendentális Meditációt már korábban is sikeresnek találták a poszt-traumás stressz kezelésében. Egy 1985-ben végzett kutatás során a TM szignifikánsan csökkentette a vietnámi veteránok poszt-traumás stressz tüneteit. (Brooks & Scarano, p. 212-15) A TM-et e célra hatékonyabbnak találták a pszichoterápiánál. Az African PTSD Relief azt szerette volna, ha az amerikai veteránokhoz hasonlóan Ndozi és traumát szenvedett menekülttársai is részesednek a Transzcendentális Meditáció jótéteményeiből. Remélve, hogy saját és gyermekei élete jobbá válik, Ndozi beleegyezett abba, hogy megtanulja a TM-et.

Mély átalakulás

Tíz nappal a TM megtanulását követően Ndozi mély változást vett észre önmagán. Egy online interjúban (Nodzi, 2009) így számol be tapasztalatairól:

– Amikor elkezdesz meditálni – mondja – az elméd és a tested ellazul. Úgy érzed, hogy kikerülsz a külső világból, és csupán saját belső, békességgel teli világodban tartózkodsz.

Ndozi szerint a belső béke tapasztalása a 20 perces TM-gyakorlást követően is megmarad.

– Nincs már gyötrelem – mondja szélesen mosolyogva. – Nem, a fájdalom most már nem jön közel hozzám.

Ndozi ezután képes volt mélyen aludni éjszakánként, és a megállíthatatlanul előtörő könnyektől is megszabadult.

– Amikor az elme friss, még ha azt is várod tőlem, hogy sírjak, akkor sem vagyok képes rá – nevet Ndozi. – Nem, a egyszerűen nincs már jelen bennem.

Amikor felidézi az átélt traumát, amelyet el kellett viselnie, Ndozi úgy érzi, hogy már eltávolodott az emléktől.

– Most már úgy érzem, mintha valaki más testében lettem volna – magyarázza Ndozi. – Már nem én vagyok az. Én már szabad vagyok. Szabad nő vagyok.

A tudományos magyarázat

Ndozi reakciója a TM-re tipikus volt vagy egyedi jelenségről van szó? Két, kongói menekültek bevonásával nemrégiben végzett vizsgálat további fényt vet a kérdésre. A Refugees International beszámolója szerint:

– A Kongói Demokratikus Köztársaság több mint két évtizeden át küzdött a keleti tartományaiban dúló folyamatos erőszakkal. Máig a becslések szerint 2,6 millió kongói kényszerült elhagyni a lakhelyét és költözött az ország másik régióiba, valamint több mint 460 000-en menekültek a szomszédos országokba. (2013)

Az African PTSD Relief úgy döntött, hogy finanszíroz egy kísérletet. Az alapítvány 21 kongói menekültet tanított meg TM-re, 21-en pedig kontrollcsoportként szolgáltak. Az összes menekült nagyfokú poszt-traumás stressztől szenvedett. (Rees, 2013, p. 295-298)

A tudósok kíváncsiak voltak, hogy a nyomorúságos életkörülmények vajon hatással vannak-e a TM-gyakorlásra.

– A menekülteknek nem volt otthona – mondja Dr. Fred Travis neurológus kutató, aki a Maharishi Menedzsment Egyetemen az Agy, tudat és megismerés kutató központ (Center for Brain, Consciousness, and Cognition) vezetője. – Nem volt munkájuk, de talán még egy székük sem, amire ráülhettek volna.

Az első kutatás egy 135 napos időszakot ölelt fel. 30 nappal a TM megtanulását követően a résztvevők 90 százaléka elérte a poszt-traumás stressz „tünetek nélküli” állapotát. Ez a kutatás végezetéig megmaradt. Ezzel szemben a nem meditáló csoport a tünetek semmilyen csökkenését nem mutatta. (Rees, 2013, p. 295-298)

A második vizsgálat még gyorsabb változásokat hozott. A TM gyakorlás első 10 napja után a résztvevők a poszt-traumás stressz tünetek szignifikáns csökkenését mutatták. Ismételten, 30 nap elmúltával a tünetek szinte teljesen elmúltak. A TM egyik vizsgálat során sem okozott semmilyen káros hatást. (Rees, 2014, p. 112-115)

Brian Rees orvos-ezredest, aki orvosi diplomája mellé még közegészségügyből is diplomával rendelkezik, lenyűgözte a két kutatás eredménye.

– Javulást vártunk, ám nem sejtettük, hogy ekkora horderejű változások történnek – nyilatkozza Rees, a kutatás vezető szerzője. (LeBano, 2013)

– Mivel a javulás négy hónap múlva is folytatódott, arra a következtetésre jutottunk, hogy a TM nagyon hatékony kezelési mód lehet bárki számára, aki a poszttraumás stressztől szenved.

Noha e két vizsgálat még bevezető jellegű, mégis komoly eredményt hozott. Az African PTSD Relief azt jósolja, hogy a hosszabb TM gyakorlás még nagyobb egészségügyi jótéteményekkel jár.

TM: Gyógyszer a poszttraumás stresszre?

Vajon a TM a poszt-traumás stressz bevett kezelési módjává válik?

– Ha a tudományos közösség odafigyel a zajló kutatásokra – osztja meg Dr. Travis a gondolatait egy interjú során – nem tehet mást, mint hogy komolyan fontolóra veszi a TM alkalmazását a PTS kezelésére.

Az African PTSD Relief kész arra, hogy másokkal is megossza a TM jótéteményeit. 2011-ben az alapítvány támogatott egy kezdeményezést, hogy a Transzcendentális Meditációt megtanítsák 10 000 traumát szenvedett afrikai áldozat számára. (David Lynch Foundation, 2013)

Néhány fősodorbeli szervezet már felfigyelt a TM gyógyító erejére. 2013 januárjában az amerikai veteránszervezet, a U.S. Veterans Administration 2,4 millió dollárt juttatott egy kutatás számára, mely a TM-nek a PTS-re gyakorolt hatásait vizsgálta korábbi amerikai katonák között. (David Lynch Foundation, 2013)

A veteránoktól a menekültekig a TM reményt hoz mindazok életébe, akik a múltban traumát szenvedtek el. Közöttük van Ndozi is, aki nagy reményeket fűz ahhoz, amit ez a módszer képvisel.

– Ez egy csodálatos dolog. Csodálat tett velem… és az egész világnak tudnia kell ezt!

Személyes források

Shapiro, David. Az African PTSD Relief alapítója és elnöke. Suite 314, 1000 Purusha Place, Romney, West Virginia 26757. Telefon: 845-228-8861

Travis, Fred, PhD. Kutató neurológus és a Center for Brain, Consciousness and Cognition at Maharishi University of Management igazgatója, valamint a Maharishi Védikus Tudomány mesterképzési program vezetője a Maharishi Menezsment Egyetemen. Telefon: 641-472-1209Fax: 641-470-1316Website: drfredtravis.com

Források:

Brook, Robert D., et al. (2013). Beyond Medications and Diet: Alternative Approaches to Lowering Blood Pressure. A Scientific Statement from the American Heart Association.Hypertension, 61:00.

Brooks, James S., and Scarano, Thomas. (1985). Transcendental Meditation in the Treatment of Post-Vietnam Adjustment. Journal of Counseling and Development 64:212-15.

Bukenya, John. (2011). Kiadatlan interjú. African PTSD Relief.www.davidlynchfoundation.org/Africa.

David Lynch Foundation. (2013). African PTSD Relief. David Lynch Foundation for Consciousness-Based Education and World Peace. Forrás: www.davidlynchfoundation.org/Africa.

LeBano, Lauren. (2013). Transcendental Meditation Reduces Symptoms of Post-Traumatic Stress. Psych Congress Network. Forrás:http://www.psychcongress.com.

Maharishi Foundation USA. (2014). What’s the Evidence? Transcendental Meditation. Forrás: www.tm.org/research.html.

Ndozi, Esperance. (2009). African PTSD Relief. David Lynch Foundation forConsciousness-Based Education and World Peace. Forrás: http://www.davidlynchfoundation.org/africa#video=goWNosrfFvI.

Rees, Brian, et al. (2013). Reduction in Posttraumatic Stress Symptoms in Congolese Refugees Practicing Transcendental Meditation. Journal of Traumatic Stress 26: 295-298.

Rees, Brian, et al. (2014). Significant Reductions in Posttraumatic Stress Symptoms in Congolese Refugees Within 10 Days of Transcendental Meditation Practice. Journal of Traumatic Stress 27: 112-115.

Refugees International. (2013). Overview. DR Congo. Forrás: www.refintl.org.

Schneider, Robert H., et al. (2012). Stress Reduction in the Secondary Prevention of Cardiovascular Disease. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 5: 750-758.

A szerzőről: Krista Noble Fairfieldben élő szabadúszó író, a Maharishi Menedzsment Egyetem doktorandusz hallgatója. 10 éves kora óta gyakorolja a Transzcendentális Meditációt. Az eredeti cikk itt olvasható: The Healing Power of Meditation

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*