Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció gyakorlásával spontán enyhül az alkoholfogyasztás mértéke

A fenti következtetésre számos, a TM jótékony hatásairól beszámoló tanulmány kapcsán jutottunk. De mi is lehet a módszer titka? Az alkoholisták többnyire ugyanolyan hétköznapi emberek, mint bárki más. Szeretnék magukat jól érezni, s akik gyakorlatilag ennek a „jó érzésnek” a rabjaivá, függőivé váltak. A függőség nagyon mélyen gyökerezik, akár az elme, akár a test szemszögéből vizsgálódunk. A felületes kezelési módszerek ezért kevésbé hatékonyak.

A Transzcendentális Meditáció technikája abban nyújt egyedit, hogy az ún. túllépéssel a gyakorló elméje spontán, belső boldogság állapotában alapozódik meg. A túllépés aktiválja a szervezet saját, belső, öngyógyító erőit, s így a stressz lenyomatai is feloldódnak a fiziológiában. Rendszeres gyakorlással a korábban alkoholbeteg meditálók is felismerik, hogy teljesen spontán módon, egyre kevesebb vágyat éreznek az alkoholfogyasztás iránt.

Tudományos kutatások, melyek közel 4000 tárgyban készültek már el, megdönthetetlen bizonyítékai annak, hogy a TM valóban működik. Az elmúlt 40 év során, 14 tudományos területen, összesen 4000 témában készült vizsgálatsorozat alátámasztja, hogy a TM áldásos hatással bír az alkoholfüggőség területén is. Sőt, a tanulmányok alapján összehasonlítva más egyéb módszerekkel a TM sokkal keményebben veszi fel a harcot az alkoholizmussal. (83 tudományos összehasonlító vizsgálat eredményei alapján.) A TM eredményei 2-10-szer nagyobb hatékonysággal bírnak más egyéb terápiákkal, módszerekkel összehasonlítva. Az eredmények alapján az sem kétséges, hogy a TM a „nagy ivók” körében sem hatástalan, sőt az általános tapasztalatok szerint minél drámaibb a függőség, annál komolyabb hatásfokkal „dolgozik” a Transzcendentális Meditáció módszere. (Quaterly; 11: 13-87, 1994)

Minél hosszabb ideje gyakorolja valaki a TM-et, annál kevésbé vágyik az alkohol után. Ez az eredmény nem meglepő, hiszen a dohányzás, drog és egyéb függőségek kapcsán is komoly eredményekkel zárt a Transzcendentális Meditáció.

A Harvard Medical School 1862 TM-gyakorló bevonásával készült, 10 hónapon át tartó kutatásának eredményei szerint: A rövidital fogyasztók száma tíz hónapos TM-gyakorlás kapcsán megfeleződött. Részletesebben szemügyre véve az eredményeket, megállapítható az is, hogy a teljes vizsgálati körben 30%-kal csökkent az alkoholfogyasztás, sőt, az igazán a komoly fogyasztók körében 80%-os javulást számolhattak el. Korábbi állításunk tehát beigazolódott, mely szerint annál komolyabb hatást fejt ki a TM, minél komolyabb szükség van rá. (Referencia: A kábítószerrel való visszaélés: Proceedings of the International Conference, Philadelphia: 1972, pp. 369-376.) Meg kell jegyezzük azt is, hogy a vizsgált alanyok nem az alkoholról való leszokás célzatával sajátították el ebben a kísérletben a TM-et. A kutatók a TM-gyakorlásának nyomán felmerülő spontán reakciókat vizsgálták. Viszont az ebben az esetben is megállapítható, hogy az, akinek valóban feltett szándékában áll abbahagyni az ivást, annál a terápiák hatása – így a TM is – sokkal erősebb.

A Transzcendentális Meditáció különbözik más módszerektől, hisz azon személyek esetében, akik más egyéb módszerrel zárták kezelésüket az esetek jelentős százalékában visszaesnek, s újra az ital áldozataivá válnak. Egy hónappal a kezelések után 35%-uk esik vissza, három hónappal a kezelések után pedig átlagosan 60%. A szomorú statisztika mutatja, hogy milyen nehéz az alkoholizmust a felszíni jelenségek körében kezelni csupán. A TM abban is csodálatos, hogy a módszer hatására a szorongás, depresszió és egyéb tünetek is jelentősen lecsökkennek a gyakorlók körében.

Milyen összefüggések fedezhetőek fel a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz között?

Dr. Stixrud neuropszichológus szerint „az emberek jelentős részben azért isznak, hogy enyhítsék a stresszt. Valószínűleg amiatt vannak ilyen jó bizonyítékaink arra, hogy a TM technika rendkívül hatékonyan segít az addiktív viselkedés megelőzésében és kezelésében. A stressz nem csak fokozza a fiatalok kábítószer és alkohol fogyasztását, de úgy tűnik, befolyásolja azt is, hogy ezek a szerek még hatékonyabbnak és élvezetesebbnek tűnjenek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt esetleg nem vényköteles gyógyszerek helyett. Hiszen nagyobb élvezetet lelnek ezekben az addiktív anyagokban, melyek hasonlóan a gyógyszerekhez, kölcsönhatásban lépnek a stressz hormonokkal. Ugyanakkor ezáltal borzalmas, kettős negatív hatás érvényesül.”

Növekszik a kábítószer és alkohol fogyasztás a gyermekek és serdülők körében?

Dr. Stixrud szerint: „Természetesen a rájuk nehezedő hatalmas stressz okozza a fiataloknál is az ilyen problémákat, valamint ők élményt lelnek a kábítószer és alkohol fogyasztásában. Jelentős változás figyelhető meg a serdülők alkoholfogyasztási szokásait illetően az elmúlt évekhez képest; sajnos egyre többen vannak, akiknek célja, hogy eszméletvesztésig igyanak egy-egy alkalommal. Amikor főiskolás voltam – több, mint harminc évvel ezelőtt – a fiatalok szórakozásból ittak. Ma már elsősorban azért isznak, hogy „feledjenek”.

Hogyan tudom megóvni gyermekeimet a drog- és alkoholfogyasztástól?

Dr. Stixrud: „Sajnos nincs módja annak, hogy minden embert „beoltsunk” a kábítószer és alkohol problémák ellen, de azt hiszem, hogy a TM technika elsajátítása segíthet a gyermekeknek. A gyakorlatban alkalmazott Transzcendentális Meditáció Program segít a tinédzsereknek, hogy megtanulják kezelni a stresszt, megtalálják a belső békét és boldogságot. Ez a tapasztalata a meditálóknak a világ minden tájáról, köztük fiataloknak is. Amikor az elme megnyugszik, s békéssé válik, az nagyon élvezetes, nagyon kellemes érzés. Számos kutatási anyag áll rendelkezésünkre a TM-nek addiktív tünetekkel küzdő felnőttekre gyakorolt hatásáról. Ezek tükrében nincs okunk azt gondolni, hogy a Transzcendentális Meditáció ne lenne ugyanolyan hatékony serdülők esetében is.”

Minden jel arra utal, hogy az alkohol és a kábítószer a serdülő fiatalokra fokozottabban káros.

Dr. Stixrud: „Pontosan. Világos, hogy a kamaszok agya még fejlődésben van. Kutatók elkezdtek abból a feltételezésből kiindulni, hogy ‘az alkohol miféle szörnyű hatással van az anyaméhben fejlődő magzatra, akkor vajon mit okozhat egy fejlődésben lévő serdülő agyában?’ Megállapodás született abban, hogy a helyzet nagyon aggasztó. Az alkohol sokkal, de sokkal több káros hatást gyakorol egy kamasz, mint egy felnőtt agyára. Ekkor már túl kellett lépjünk azon az állásponton, hogy ‘Mindenki iszik, nem nagy ügy.” Valahogyan meg kellett védjük a kamaszokat a drogok és az alkohol hatásától.”

A Transzcendentális Meditáció jó eszköz arra, hogy szabályozza a stresszre adott választ. Másrészt lehetővé teszi, hogy az emberek megtapasztalják a belső boldogság, béke, elégedettség érzését és elengedjék a stresszt, hogy ne az alkohol vagy kábítószer nyújtotta mámorban keressék mindezt.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*