Transzcendentális Meditáció

A Transzcendentális Meditáció és a cukorbeteg indiánok

A Transzcendentális Meditáció – vagy röviden TM – hosszú utat járt be azóta, hogy a ’60-as évek elején megjelent Amerikában, és leghíresebb tanítója-gyakorlója, Maharishi Mahesh Yogi egyfajta pop-ikonnak számított, akiket olyan sztárok magasztaltak, mint a Beatles tagjai, Mia Farrow és még sokan mások.

A TM-et kényelmes testhelyzetben ülve, becsukott szemmel, naponta kétszer 15-20 percen át gyakorolják. A technika az indiai védikus hagyományából származik, amelynek keretei között évezredeken át mesterről tanítványra adták át tudását. Maharishi 1955-ben kezdte tanítani e módszert, majd megalapította a Szellemi Megújhodás Mozgalmát. Ez a későbbiekben számos további néven élt tovább, s továbbra is egy TM-szervezet végzi a TM-tanárok akkreditálását és felügyeli a TM-oktatását.

A Maharishi a hatvanas évek elején kezdett TM-oktatókat kiképezni, majd éveken át utazott a világ körül, hogy népszerűsítse módszerét, melyhez számos híresség támogatása is hozzájárult. Maharishi úgy nyilatkozott, hogy a TM-et „az átlagos, családos ember számára” akarja elérhetővé tenni. Legvégső célja pedig az volt, hogy a meditáció révén békét hozzon a világnak.

Noha korábban sokan úgy tartották, hogy a TM csak a gazdagok vagy a semmittevők elfoglaltsága, a módszer napjainkban egyre több olyan emberhez jut el, akik az élet számos területén komoly szükséget szenvednek. Többek között az amerikai őslakosság tagjaihoz, akik körében leginkább azért kapott kiemelt figyelmet e módszer, mert segítségével szembeszállhatnak az indiánok között rendkívül elterjedt kettes típusú cukorbetegséggel. Ahmed Mohammed, a Nebraskai Winnebago Indián Kórház orvosi igazgatójának becslése szerint a hozzájuk forduló winnebagok kétharmada (!) vagy cukorbeteg vagy közvetlenül a cukorbetegséget megelőző állapotban van. Mint nyilatkozott, tudja, hogy a megfelelő étrend és a testmozgás képes csökkenteni a cukorbetegség tüneteit, ám a stressz is gyakran kiemelkedő szerepet játszik azok életében, akik kezdik elveszíteni a harcot a betegséggel szemben. Ennek megváltoztatása érdekében a törzs számos tagja sajátította el a TM-et.

Warner Earth

Warner Earth, a winnebago törzs egyik tagja elmeséli, hogy vércukorszintje olykor az 500 mg/dl-t is elérte. (Az orvosok szerint a normális mérték 70-120 mg/dl között van.) Néhány hónap TM-gyakorlás után a vércukor szintje ismét normális. „Teljesen oda vagyok a TM-ért” – nyilatkozta.

Egy 2006-ban, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központban végzett vizsgálat kimutatta, hogy a TM-et gyakorlók szignifikánsan alacsonyabb vérnyomással, továbbá jobb vércukor és inzulinszinttel rendelkeznek. A kutatás – melynek vezetője C. Noel Bairey Merz, a Női Egészségügyi Központ vezetője volt – emellett erős korrelációt tapasztalt a stressz és a kettes típusú cukorbetegségre oly jellemző magas vércukorszint között (amely az inzulinrezisztencia eredménye).

– Láttam már vizsgálatokat, amelyek rávilágítanak arra, hogy a rezervátumban lakni még a nagyvárosi gettóknál is stresszesebb. A drogok, az alkohol és az erőszak mellett még ott van a törzsi politika állandó feszültsége is – jegyzi meg Prosper Waukon, aki szintén a winnebago törzs tagja. Waukon hathatósan közreműködött abban, hogy a TM-oktatók eljussanak a rezervátumba. Ő maga 2004-ben tanulta meg a TM-et, akkor, amikor kiemelkedő tehetségű gyerekeket tanított a rezervátumban. A diákok lehetőséget kaptak arra, hogy egy kultúrához kötött osztálykirándulást tegyenek. Választásuk a Maharishi Manedzsment Egyetemre esett, mely a winnebagok területétől mintegy 300 mérföldre (közel 500 km-re), az Iowa államban lévő Fairfield városában található. Az egyetemet Maharishi ösztönzésére hozták létre 1974-ben.

Az egyetem diákjaival és tanáraival megismerkedve Waukon és tanítványai kérték, hadd tanulhassák meg a Transzcendentális Meditációt. 2005 novemberében a TM program tanárai ellátogattak a winnebago állami iskolába, és több mint 100 tanárt, adminisztrátort és diákot tanítottak meg a technikára. A következő években háromszáznál is több középiskolás korú diák sajátította el a meditációt. Waukon beszámolója szerint az iskolában a meditáló diákok közt 25 százalékkal csökkent az igazolatlan hiányzások száma, és a sztandardizált képességfelmérő teszteken is jobb eredményeket értek el. A TM-tanárok fizetését a David Lynch Alapítvány biztosította, amelyet 2005-ben hozott létre David Lynch, a neves filmrendező (akit a magyar nézők leginkább a Twin Peaks nyomán ismernek).

David Lynch és Russel Brand meditál

Az alapítvány egy nonprofit szervezet, amely a TM megtanulását finanszírozza a veszélyeztetett népesség számára, mint amilyenek a nagyvárosok szegényebb környékén lakó diákok, a poszt-traumatikus stressz-rendellenességgel sújtott háborús veteránok és családjuk, a hajléktalanok, valamint a börtönökben fogva tartott fiatalkorúak és felnőttek. Számos TM-gyakorló és oktató úgy véli, hogy a meditáció képes csökkenteni a fiatalok erőszakos viselkedését és javítani a tanulási teljesítményüket, így az alapítvány különféle egyetemeken és klinikákon vizsgálatokat finanszíroz annak érdekében, hogy megállapítsák a TM programnak az iskolai teljesítményre, a figyelemhiányos és hiperaktív rendellenességre valamint egyéb tanulási gondokra, továbbá a szorongásra, a depresszióra, a kábítószer fogyasztásra, a szív- és érrendszeri betegségekre és a cukorbetegségre gyakorolt hatását.

Azonban a Winnebago Indián Kórházban végzett vizsgálatok után, melyekbe a törzsfőnököket is bevonták, a törzsek rájöttek arra, hogy az őslakosság között a TM leginkább a cukorbetegség mérséklésében játszhat nagy szerepet. Az említett vizsgálat során azt találták, hogy a rendszeresen meditálók hemoglobin A1c szintje általános csökkenést mutat, amely könnyebbé teszi a szervezet számára, hogy megbirkózzon a diabetesszel. A jelentés szerint „a stressz és a feszültség növeli az inzulin rezisztenciát, így a szervezet képtelen az inzulin hatékony felhasználására.” Mindez jól összevág a Cedars-Sinai Központban végzett vizsgálattal, amely szintén erős összefüggést talált a stressz, a magas glükóz szint és az inzulin rezisztencia között.

Nem sokkal a Maharishi Menedzsment Egyetemre tett látogatását követően, Waukon számos törzsi vezetőt vitt magával Fairfieldbe, hogy megtanulják a TM-et. Az idős vezetők elmondták, hogy a TM megtanulásával nem csak a vércukor szintjük és a vérnyomásuk ment lejjebb, hanem eszükbe jutottak azok a fiatalkorukban megtanult hagyományos törzsi énekek, amelyeket már régen elfelejtettek.

– A TM segített nekik abban, hogy ismét érintkezésbe lépjenek a bennük lévő Szenttel – mondta Waukon.

A Szenttel való kapcsolat megteremtése pedig a gyógyulás kulcsa lehet az indián törzsek számára, nem csupán a cukorbetegség, hanem az őket sújtó más problémák terén is.

– A droghasználat, az erőszak és a cukorbetegség elterjedése mind azt mutatja, hogy az őslakosok elveszítették a kapcsolatot a hagyományos spiritualitással – jegyzi meg Waukon.

Boncheff, egy másik kutató így nyilatkozik:

– A TM segít abban, hogy ez elme és a test erősebbé váljon, mivel mélyen önmagába vezeti az elmét, ahol az képes a pozitív változásokra.

Mint hozzáteszi, a TM-szervezet célja is az, hogy ezt a tudást elhozzák az indián közösség számára. Hogy mindezt pontosan hol és milyen formában bonyolítják majd le, még egyeztetés tárgya.

Waukon és Boncheff szerint számos törzs érdeklődik annak lehetőségéről, hogy a TM-tanárok az ő közösségükhöz is eljuthassanak. Abban reménykednek, hogy létre tudnak hozni egy olyan közvetítő szervezetet, amely más rezervátumokba is eljuttatja a TM-et. Jelenleg aktívan keresik mindezek pénzügyi fedezetét. A David Lynch Alapítvány állja a TM megtanításának költségeit a hátrányos helyzetű közösségek számára, ám azt szeretné, ha ezek a közösségek maguk gondoskodnának az oktatás helyszínéről és körülményeiről.

Earth szerint jelenleg mintegy 50 ember gyakorolja rendszeresen a TM-et a winnebagok között, beleértve őt magát is.

– Négy családtagomat veszítettem el a cukorbetegség következtében – mondja. – Mindkét szülőmnek le kellett vágni a lábát. Igyekszem megóvni ettől a népemet. Ha pedig a TM segít nekünk ebben, akkor szeretném, hogy eljusson a törzsem tagjaihoz.

(Az Indian Country Today Media Network cikke alapján)

Érdeklődés díjmentes Transzcendentális Meditáció előadások után:
https://www.tminfo.hu/tm-tanfolyam/

A TM a Ho Chunk törzs életében – magyar szinkronos videó:

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*