A Transzcendentális Meditáció, a tévésztárok és a kreatív alkotás

2012-05-11 | 11:39 0 hozzászólás

Az amerikai média szupersztárja, Oprah Winfrey után egy újabb meditáló tévés nagyágyú lépett a nyilvánosság elé, beszámolva a meditációval kapcsolatos tapasztalatairól. A török származású Dr. Mehmet Oz elismert szívsebész, valamint az Emmy-díjat kapott „Doktor Oz Show” házigazdája. Nemrégiben New York-i székhelyű produkciós cégének összes munkatársa számára felajánlotta, hogy megtaníttatja őket a Transzcendentális Meditációra. Ez azonnali és nagyfokú változásokat hozott az egész tévés stáb életében.

Az alábbi angol nyelvű videóban, mely a www.DoctorOz.com honlapon jelent meg, Dr. Oz elmondja a TM-nek a testre és az elmére gyakorolt jó hatásait, valamint azt, hogy a technika milyen hatást gyakorolt egyéni életére, és hogy miért vezette be azt fel saját kreatív csapatánál. (Nézd meg a videót!)

– Sokan megkérdezik tőlem, hogy miért érdeklődöm ennyire a Transzcendentális Meditáció (TM) iránt. Azt gondoltam, rászánok néhány percet és elmagyarázom mindannyiótok számára, hogy miért lett ez a dolog ennyire a szenvedélyemmé, és hogy a TM bevezetésével miért csináltam valami olyasmit, ami nagymértékben különbözik attól, amit sok csoport csinál.

Körülbelül három éve gyakorlom a Transzcendentális Meditációt. Mintegy hat hónapja úgy döntöttem, hogy a „Doktor Oz Show”-ban dolgozó egész csapatom számára felajánlom e technika megtanulását. Végignéztem azokat az átfogó tudományos kutatásokat, amelyek alátámasztják jótéteményeit, és találkoztam nagyon sok emberrel, akiket mélységesen tisztelek és akik életük részévé tették a Transzcendentális Meditációt és megosztották mindazokkal, akik fontosak számukra.

Nagyon sok kreatív emberrel dolgozom együtt, akik egyúttal A-típusú, keményen pörgő személyek, és meglehetősen szkeptikusok az efféle dolgok iránt. Így nem volt semmi elképzelésem arról, hogy milyen hatása lehet rájuk a TM-nek. Ám szó szerint még aznap, hogy az első 20 ember megtanult meditálni, elkezdtem figyelemre méltó emaileket kapni tőlük, és azóta is számos hihetetlen és teljességgel meglepő beszélgetésben volt részem.

Az első dolog, amit észrevettem, az a beszélgetéseink hangszíne és felépítése volt. A munkatársaim már nem a problémákon rágódtak, hanem átgondoltabb, bölcsebb, okosabb módon igyekeztek megoldást találni. Ahelyett, hogy azokat a dolgokat emelték volna ki, amelyek elválasztanak minket, a csapatom örömet és boldogságot lelt abban, hogy megoldásokat talált ezekre a kérdésekre.

– Miért volt a Transzcendentális Meditáció ilyen drámai hatással?

– A csapatunk kreatív tagjait a munkájuk kihívásai komoly stresszmennyiséggel terhelik meg, így sokszor nehéz számukra valódi alkotó, munkát végezni. Ez valószínűleg minden emberre igaz. Igen frusztráló szembesülni azzal, hogy megvan benned az alkotás képessége, ám a stresszeid megakadályoznak ebben. A Transzcendentális Meditáció lehetővé teszi számodra, hogy mélyen ellazulj, hogy elengedd az állandó készültséget és így a valóságot sokkal tisztábban lásd. Olyan információ darabokat tudsz így összekapcsolni, amelyek egyébként nem lennének nyilvánvalók a számodra. Ezt teszi lehetővé az a nyugalom és mély békesség, amelyet a Transzcendentális Meditációban megtapasztalsz. És hozzá kell még tennem, nagyszerű dolog, hogy a körülöttem lévő emberekben is megvan az a képesség, hogy eljussanak ugyanarra a nyugalommal teli helyre, ahol én is járok, amikor meditálok.

– Sok ember tévesen úgy gondolja, hogy amikor a Transzcendentális Meditációt gyakorlod, voltaképpen semmi sem történik, és ha valami történik is, annak elérésére még legalább tíz hasonló módszer kínálkozik.

– Ez egyszerűen nem igaz. Tárgyi tévedés. Természettudósként azt tudom mondani, hogy a lenyűgöző dolog a TM-mel kapcsolatban éppen az, hogy nagyon jól megalapozott tudományos kutatások támasztják alá: a technika olyan dolgokban hoz létre változásokat, amelyek korábbi tudományos vélekedésünk szerint megváltoztathatatlanok. Ha csak a magas vérnyomást nézzük, amely az egyes számú halálozási ok, akkor azt találjuk, hogy a TM használatával szignifikáns mértékben lecsökkenthetjük a vérnyomást. Ugyanígy mérsékelhetjük a koleszterin szintet, az érelmeszesedést, az elhízást és a szélütés kockázatát, de még a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozási arányt is.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa. Mindannyiunkban ott rejlik a kreativitás kiapadhatatlan kútja, amelyhez akkor férhetünk hozzá, amikor elérjük a mélységes nyugalomnak azt az állapotát, amelyet a Transzcendentális Meditáció lehetővé tesz számunkra. Ennek eredményeképpen szabadabban és jobban érezzük magunkat, életmódunkban olyan döntéseket hozunk, amelyek egészségünket támogatják, továbbá jobb kapcsolatokat tartunk fenn szeretteinkkel, kollégáinkkal és barátainkkal.

– Sokan gondolhatják azt is, hogy a TM megtanítása egy cég alkalmazottai számára komoly időbeli és pénzbeli ráfordítás. Nem is beszélve arról, hogy kirángatod a dolgozóidat a rendes munkavégzés üteméből, berakod őket egy konferencia terembe, ahol aztán meditálnak.

– Igen, ez így van… ám boldog vagyok, hogy én mégis megtettem ezt! Nagyon sok sikeres cég és szervezet van, amely hasonlóként cselekedett, mivel ez a ráfordítás számos területen megtérül, köztük olyanokon is, amelyeket soha nem tudtunk volna elképzelni.

Számomra az a döntés, hogy bevezetem a TM-et a cégemnél, tulajdonképpen egy önző döntés volt. A Doktor Oz Show az én nevemet viseli, ám nem csak rólam szól, hanem azokról a csodálatos emberi lényekről is, akik velem együtt dolgoznak a műsoron. A műsorunk a változásról szól. Arra próbáljuk meg rávenni az embereket, hogy gondolkodjanak másként arról, hogy miként élik az életüket.

Hogyan tehetném meg ezt kétszáz olyan emberrel körülvéve, akik állandó nyomás és stressz alatt vannak, elvágva a bennük lévő kreativitás forrásától? Így, amikor bevezettem a Transzcendentális Meditációt a munkatársaim körében, azért tettem ezt, mert tudtam, hogy ez egészségesebbé, kreatívabbá teszi őket. Jobbak lesznek a munkájukban, és a lehető legjobbá teszik a műsorunkat is.

Ti is tudjátok, ugyanolyan jól, mint én: minden céget az ott dolgozó emberek teszik azzá, ami. Miért ne adjam meg ezeknek a képességeik hatvan, nyolcvan vagy éppen harminc százalékát használó embereknek azt a lehetőséget, hogy  képességeik kilencvenkilenc százalékát aknázzák ki? Úgy gondolom, hogy az igazi siker ilyen érzés.

A Transzcendentális Meditáció képes ezt bármely cég vagy vállalkozás számára elhozni. A dolgozók ezzel kezdik és zárják a napot, és hétvégén is gyakorolják a technikát. A TM egyrészt egy hatékony cégvezetési eszköz, másrészt pedig az egyik legnagyszerűbb ajándék, amit a dolgozóidnak adhatsz, mert ez az ajándék aztán további ajándékokat nyújt nekik az életben, bármilyen emberek is legyenek – egy cég, egy katonai támaszpont, egy kórház vagy egy iskola dolgozói. A TM mindenütt működik.

Rendkívül hatékony eszköz ez arra, hogy „turbófeltöltést” adjon az embereknek, és úgy gondolom, hogy mindenki bölcsen teszi, ha megpróbálja alkalmazni.

Transzcendentális Meditáció tanfolyamok, díjmentes ismertető előadások után itt lehet érdeklődni:
http://www.tminfo.hu/tm-tanfolyam

(A David Lynch Alapítvány anyaga nyomán)


DÍJMENTES TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ-ELŐADÁSOK MAGYARORSZÁGON

Régebbi cikkek