Transzcendentális Meditáció

A MUM Nemzeti Béketeremtő Konferenciájának sikere

A Maharishi Menedzsment Egyetem (MUM) újabb keletű történetének egyik legjelentősebb eseményét – egy olyan eseményt, amely nagyon ígéretes az egyetem jövője szempontjából óktóber 1-jén rendezték “Nemzeti Konferencia a Béketeremtésről” címmel.

A “Tanulók a Békéért” által szervezett és az Egyesült Államok Békekormánya által támogatott összejövetelen bemutatták Maharishi programjait, amelyek célja a folyamatos világbéke létrehozása. A résztvevők száma kb. 650 fő volt, ebből 400 fő nem meditáló, akik olyan messziről is a helyszínre utaztak, mint Kalifornia vagy Florida. A konferenciáról szóló híreket országszerte közvetítette a CNN, az Associated Press és a közszolgálati rádió éppúgy, mint jó néhány helyi újság, valamint rádió- és tévéállomások.

 

Az előadások kiemelkedő pontjai között szerepelt Dr. Robert Muller üzenete, aki korábban az ENSZ főtitkárának helyetteseként dolgozott és aki az ENSZ Békeegyetemének alapítója Costa Ricában. Dr. Mullert világszerte úgy ismerik, mint aki napjaink egyik valóban nagy látnoka és béke megvalósításának erőteljes szorgalmazója. Beszédét azzal kezdte, hogy köszönetet mondott az életét az elmúlt 10 évben leginkább befolyásoló két erőnek: feleségének, Barbarának és Dr. John Hagelin, az Egyesült Államok Békekormánya elnöke mély bölcsességének. Dr. Muller arra sürgette az emberek, hogy dolgozzanak is a békéért, azon túl, hogy csak próbálják megállítani a háborút, munkálkodjanak mindannak a megvalósításán, amit ő így nevezett: “Mennyország a Földön”.

 

Dr. John HagelinDr. Muller üzenetét Dr. Hagelin beszéde követte, amelyben Maharishi világbékét teremtő programját méltatta. Tündöklő és ellenállhatatlan előadásában a kvantumelmélet, a tudat Maharishi-féle Védikus Tudománya, valamint a Transzcendentális Meditáció és a Jógarepülés segítségével végrehajtott béketeremtés mechanizmusának mélységes elveit ismertette meg.

 

A következő szónok David Lynch, a díjnyertes filmrendező és a MUM meghatalmazottja volt, aki eddig már több tucat országba utazott, hogy bemutassa Maharishi programjait az államfőknek és a kormányzat vezetőinek. Lynch úr merész és közvetlen volt, a béketeremtés hagyományos megközelítéseit egyszerűen “egy rossz vígjátéknak – merő ostobaságnak” nevezte. “Csak Maharishi kínál igazi megoldást a háború ellenében, mivel csak Maharishi programjai elevenítik fel az egység mezejét a különbözőségek alapjánál. Ha valaki egy béketervet kínál fel, anélkül, hogy kiküszöbölné a negativitást, akkor az nem egy igazi béketerv – éppúgy, mintha valaki egy villanykörtét ajánlana a sötétség eloszlatására, és közben kiderülne, hogy az nem is igazi villanykörte.”

 


A konferencia másik nagyszerű csúcspontja volt az egyetem hallgatóival és a közönség tagjaival tartott speciális vitaülés. Az egyetemisták határozottan, erőteljesen és nagy bölcsességgel beszéltek Maharishi programjainak hatékonyságáról a világbéke létrehozásában, valamint a Tudatalapú Oktatás létfontosságú szükségletéről, amelyet az egész világon elérhetővé kell tenni a tanulók számára. A lelkesítő egyetemi tanulókat hallgatva mindenki nagy reményekkel töltődött fel Amerika és a világ jövőjét illetően.

 

A Békekonferencia hihetetlen sikere és annak lehetősége, hogy sok új tanulót vonzzanak, arra indította az egyetemet, hogy nemzeti konferenciasorozatot kezdjenek, amely rávilágít Maharishinek a társadalom minden problémáját érintő megoldásaira. Október 8-án a MUM Maharishi Védikus Építészet Intézete konferenciát tart “Védikus építészet a természeti törvénnyel összhangban” címmel, hogy bevezessék az építészeket és az építtetőket a Maharishi Szthapatja Véda tervezés elveibe és gyakorlatába. A konferencia iránti érdeklődés gyorsan terjed az egész Földön, vezető építészek, fejlesztők és építési vállalkozók jelentkeztek be az Egyesült Államokból és az egész világról.

 

A konferenciák látogatottságából és a sajtó figyelemre méltó reakcióiból világosan látszik, hogy a világ éber és kész Maharishi tudásáról hallani – és azt is szintén akarja, hogy messzi távolságokra juthassunk! Mindez nagyon jót jövendöl a Maharishi Menedzsment Egyetem és  Maharishi egész mozgalma számára.

 

Dr. Németh József fordítása

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*