Transzcendentális Meditáció

A meditáció lendületet ad a morálnak, a teljesítménynek és kreativitást hoz az üzleti életbe

Dr. Norman Rosenthal, a Georgetown University School of Medicine klinikai pszichátria professzora
Dr. Norman Rosenthal, a Georgetown University School of Medicine klinikai pszichátria professzora

Ahogy olvasgatom a reptéri könyvesbolt kínálatát, megdöbbenve tapasztalom, hogy milyen nagy számú munka született mostanság az üzleti teljesítményről. Számos tanáccsal látják el ezek a művek az érdeklődő olvasót: Többek közt arról, hogyan válhatunk jobb vezetővé, tíz tippet és legalább nyolc stratégiát szedtem össze arról, hogyan lehetünk hatékonyabb újítók. A könyvek érdekessége, hogy több napi olvasás helyett akár negyed óra alatt is megtalálhatjuk a válaszokat kérdéseinkre, legalábbis az ajánlások szerint. Azonban figyelmen kívül hagytak egy módszert, amely elengedhetetlenül fontos az üzleti életben is, ez pedig a meditáció.

Bármiféle tanács, technika vagy módszer mellett döntünk, nem lesz megfelelő hatékonyságú, amíg nem növeljük a központi feldolgozó egység, vagyis az agyunk teljesítményét.

Szeretnék eloszlatni egy mítoszt – azok számára, akik nap, mint nap kritikus döntéseket kell meghozzanak, melyekkel emberek ezreinek sorsát befolyásolják, valamint kreatív és innovatív stratégiák kidolgozásával foglalkoznak – a mítosz ugyanis az, hogy agyunk minden alkalommal képes csúcsértéken működni. Ez egyszerűen nem igaz!

Az agyat nem úgy tervezték, hogy adrenalinon éljen

Pszichológusok dokumentálták, hogy az éberség és a szellemi frissesség milyen ütemben változik egy nap folyamán. A személyes tapasztalataink még inkább megerősítik ezt. Nem utolsó sorban egy pohár extra eszpresszó nem képes palástolni a fáradtságot, s az sem tesz jót, ha sörrel vagy koktélokkal zárjuk a napot. Eltekintve azoktól az exogén anyagoktól, melyek a lelkiállapot szabályozásáért felelősek, hangsúlyoznunk kell az endogén agyi neurotranszmitterek szerepét is, ilyen például a noradrenalin és a dopamin, melyek segítik az éberségünket.

„Ezek a fehérjék a gerincesek agyalapi mirigyében és a hipotalamuszban termelődnek fizikai hatásokra, izgalmi állapot esetén, fájdalomérzületkor, fűszeres ételek fogyasztásakor és az orgazmus időpontjában. Képességeik lényegét tekintve hasonlítanak az opiátokhoz, azaz fájdalmat csillapítanak és kellemes érzést idéznek elő.” Forrás: Wikipédia

Ezek a biokémiai folyamtok az evolúció során kidolgozott rendszerek, melyek jól alkalmazkodnak az egyes rövid távú válságokhoz és kihívásokhoz, de nem lehetnek részei életünknek folyamatosan. Az ún. „adrenalinon élés” a legkomolyabb hosszú távú oka a hosszas betegállományba vonulásnak, a krónikus munkahelyi stressznek, melyet a 21. század „fekete halálának” is neveznek.

A kreativitás és a csúcs teljesítmény forrása

Félretéve a korábbi témát, vizsgáljuk meg, hogy a stressz milyen hatással van a fizikai jólléten kívül a kreativitásra és az innovációra. Magától értetődő, hogy megterhelő a különféle adatokat, tényeket szem előtt tartva határidőknek megfelelni. Ez a jelenség alighanem ismert azok számára, akik a sikert a legmagasabb szinteken kívánják elérni. A csúcsteljesítmények csúcstapasztalatokat igényelnek, amely rendszeresen előfordul olyan emberek körében, akik rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditáció technikáját.

Ray Dalio szerint, aki már régóta TM gyakorló – a Bridgewater Associates, a világ legnagyobb kockázati alapkezelő cégének alapítója és vezetője – a TM alapelvei közül sokat beépített a cégének vállalati profiljába. Elmondása szerint „a meditáció segít a kreativitásban. Úgy találom, hogy a kreatív ötletek nem a kemény munkából, s egyfajta tudatos állapotból származnak. Ehelyett akkor jönnek, amikor nyugodt vagyok. Átsuhannak az agyamon és megragadom őket.”

Transzcendentális Meditációt gyakorló üzletemberek
Transzcendentális Meditációt gyakorló üzletemberek

Gondoljunk csak Arhimédészre, aki nyugodtan üldögélt a fürdőkádban miközben rájött, hogyan tudja megállapítani, hogy a király koronája tömör aranyból készült-e. Vagy emlékezzünk Kekuléra, aki egymás farkába harapó kígyókról álmodott, s ekkor érte a felismerés, hogy a benzol szerkezetében a szénatomok gyűrű alakban rendeződnek. Tehát annak, hogy a Transzcendentális Meditációt gyakorlók gazdagok kreatív ötletekben, a gyakorlás során rendszeresen előforduló transzcendens élményekhez van köze. Bár igaz, hogy utóbbi megállapítás nem kapott akkora történelmi visszhangot, mint a korábban említett felfedezések.

Azoknál az embereknél, akik naponta kétszer húsz percig gyakorolják a Transzcendentális Meditációt, a tiszta tudatosság teljesen áthatja az életmódjukat. Idővel egyfajta nyugodt hatékonyság lép be az elmeműködésbe, mely lassítja a gondolatokat és fizikai válaszokat oly mértékben, hogy hatékonyabb feldolgozáshoz, innovatív ötletekhez jutnak, s akár váratlan helyzetekben is jó megoldásokat hoznak létre.

Agyhullám, koherencia és a „Ninja” lelkiállapot

A tudat ilyen mértékű változásai agyhullámokkal jól leírhatók – ezt a jelenséget fokozott „agyi koherenciának” nevezzük, amely idővel az agy minden területén mérhetővé válik a rendszeres meditációnak köszönhetően. Az egyik tanulmány beszámol a fent említett norvég származású üzletember által elmondottakról. A fokozott agyi koherencia magasabb szintű teljesítményre sarkallja az elmét, s komolyabb felelősségvállalást enged az élet valamennyi területén. Dalio szerint a TM módszere segít, hogy érezzen „egy nyugodt, józan állapotot, amikor kihívások nehezednek rá.” Meg tud küzdeni ezekkel a feladatokkal akár egy „ninja”, nyugodt és átgondolt módon.

Sok éven át tartó meditáció után, s sok lektorált cikk és kutatási eredmény tanulmányozása alapján – írja a cikk szerzője – megdöbbentő, hogy a Transzcendentális Meditáció milyen mentális előnyökkel jár.

Rosenthal professzor nagy sikerű könyvében, a Transcendence –ben megfogalmazza, hogy ez az ősi technika milyen sok mindenre képes. Megjegyzi azt is, hogy mennyire jövedelmező lenne a gyógyszeripar számára, ha a TM-et kapszula formában lehetne árusítani – több milliárd dolláros kasszasikert hozna ez az „üzlet”.

Transzcendentális Meditáció-előadások nem csak üzletembereknek: TM-tanfolyam.hu

(Forrás: Norman E. Rosenthal; 2014.01.17.; www.huffingtonpost.com)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*