Transzcendentális Meditáció

A jóga erejéről és a transzcendenciával, a Transzcendentális Meditációval való kapcsolatáról

photo_yoga03Interjú Jennifer és Ian O’Laughin Bikram-jóga oktatókkal, a Transzcendentális Meditáció tanáraival

Jennifer (későbbiekben Jenny) és Ian O’Laughlin két detroiti jógastúdió vezető tulajdonosai, valamint képesítéssel rendelkező Transzcendentális Meditációt oktató tanárok is egyben.

Az interjú apropója az a megállapítás volt, amely szerint az elmúlt években a jóga iránti érdeklődés soha nem tapasztalt mértékben nőtt meg, több mint 10 millió ember gyakorolja a jóga valamilyen ágát az Egyesült Államokban.

Rolf Ericksen: Arra a kérdésre keressük a választ, hogy vajon mi indokolja ezt a folyamatot, illetve miért pont most alakulhatott ilyen irányba az emberek érdeklődése? Annyi biztos, hogy az emberek fontosnak érzik azt, hogy felfedezzék a jógában rejlő jótékony hatásokat. Annál is inkább, hogy a jógát gyakorló ezáltal szinte felhatalmazást ad önmagának, hogy vigyázzon a saját egészségére. Mondanunk sem kell, hogy a jóga gyakorlásával a vitalitás is nő, valamint több jótékony, az egészségi állapotot helyreállító hatás ered belőle.

Jenny: A mai felgyorsult társadalmunkban nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a jóga a legkiválóbb módszere annak, hogy megtaláljuk saját egyensúlyunkat. A különféle jóga gyakorlatok (ászanák) az összes szervrendszerre jótékony hatással vannak, így a szervezet egészét regenerálják. Így például jót tesz az ízületeknek, támogatja a szív- és érrendszert, de az immunrendszer és a hormonháztartásunk is kiegyensúlyozódik általa.

Tíz évvel ezelőtt, amikor Detroitban jógatanárként kezdtem praktizálni, volt olyan ember, aki meglepődve kérdezett vissza a szakmám elnevezése hallatán: „Joghurt? Én azt hittem, hogy azt enni kell.” Ma már az emberek sokkal nyitottabbak és tájékozottabbak. Egyre többen fedezik fel, hogy ezek a gyakorlatok jó hatással vannak az életükre.

„Ha szeretnéd megtapasztalni a mozgásnak egy magasabb minőségű szintjét, akkor érdemes a jóga különféle ágazatait gyakorolnod. A „jóga” egy remek kifejezés, azonban igazán mély értelme meghaladja a fizikai síkot, és a transzcendencia felé vezeti a gyakorlót. Életünk gyors és átfogó fejlődését tapasztalhatjuk meg általa”. -Maharishi

Rolf Ericksen: Minek a hatására kezdtetek el jógázni és minek köszönhető ez a szenvedély, amellyel beszéltek róla?

Jenny: A ’90-es évek elején ismerkedtem meg ezzel a módszerrel, 16-17 éves középiskolás diák voltam, és ekkor találtam meg az Iyengar-jóga-csoportot. Nem voltak egészségügyi problémáim, de nagyon félénk, ideges természetű lány voltam akkoriban. Körülbelül egy évvel azután, hogy végeztem a főiskolán, elkezdtem a Bikram-jógával foglalkozni, amelyből jógatanári végzettséget is szereztem, majd saját csoportjaimat kezdtem el tanítani.

Ian: Én egy tipikus vállalkozó család gyermeke vagyok. Mindig is szerettem felépíteni dolgokat, a családi vállalkozásban is eltöltöttem tíz évet. Azonban, míg a szervezői munka élvezetes volt, egyben hatalmas nyomás és stressz is kapcsolódott hozzá. Az üzleti életben eltöltött időszakban több testi tünet is kínzott, például krónikus hát- és fejfájással küszködtem. Főként a testi panaszok motiváltak, hogy megpróbálkozzam a jógával.

Rolf Ericksen: És mi volt a motivációtok, ami arra vezetett, hogy egy-egy jóga stúdiót vezessetek?

Ian: Ez a stúdió lehetővé teszi számomra, hogy a munkám olyan tevékenység legyen, ami nem csak kötelezettség, de egyúttal élvezhessem is, amit csinálok. Egyben hozzájárulok mások egészségéhez, vitalitásához és egy közösség életének a javításában is közreműködöm. Nagy örömmel tölt el az is, hogy egyre több diák csatlakozik hozzánk.

Jenny: A jóga mélyreható változásokat indít el azokban az emberekben, akik azt rendszeresen gyakorolják. Örömteli számomra, hogy láthatom, amint a hallgatók elsajátítják a gyakorlatokat és egy csodálatos átalakuláson mennek keresztül lépésről, lépésre. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy a jóga egyszerűen különféle testhelyzetek gyakorlása. A TM és a jóga pedig együttesen jótékony hatásúak a tudatállapotra. Olyan élményt adnak ezek a technikák gyakorlóinak, ami lehetővé teszi a belső egységélmény megélését, rendszeres gyakorlásuk révén pedig önmagunk határainak meghaladását érhetjük el.

Jennifer O’Laughin Bikram-jóga oktató, a Transzcendentális Meditáció tanára
Jennifer O’Laughin Bikram-jóga oktató, a Transzcendentális Meditáció tanára

Rolf Ericksen: Mikor sajátítottátok el a TM technikáját?

Ian: 1994-ben végeztem a TM főiskolán. A főiskolai környezet nagyon sokat adott nekem, hiszen a TM által megtanultam összpontosítani, segített felfedezni azt, hogy mi az, amit igazán tanulni szeretnék és emellett az egészségi állapotom is jelentősen javult.

Jenny: 2007-ben tanultam meg a TM-et. Amikor elkezdtem a jógát, éreztem, hogy jó lenne megtanulnom meditálni is. Úgy éreztem, hogy valami hiányzik a praxisomból. Sok különböző típusú meditációs technikát kipróbáltam, de mindig nyugtalanított egy érzés; alapvetően ideges természetű voltam, folyton nézegettem az órámat, nem tudtam lazítani. Nagyon frusztráló volt számomra, hogy nem tudtam igazán jól meditálni sem.

Amikor találkoztam Iannal, elmondta nekem, hogy a TM-technika elsajátítása nagyon könnyű, de nem hittem el neki. Aztán egy alkalommal találkoztam egy TM-tanárral és úgy éreztem, hogy igazán nyugodt vagyok a társaságában; ugyanezt az érzést adta vissza nekem a TM technikájának az elsajátítása is.

A TM számomra első pillanattól szerelem volt. Úgy éreztem, mintha már régóta ezt a technikát kerestem volna. Hálás vagyok a tapasztalatért, hogy megismerhettem a mélyebb tudatosság élményét általa.

Rolf Ericksen: A jóga többféle jelentéssel bír, de arra lennék kíváncsi, hogy mégis mit jelent a számotokra?

Jenny: Amint már említettem, a jógára sokan úgy gondolnak, mintha csupán különböző testgyakorlatok kombinációja lenne. A TM-mel együttesen gyakorolva azonban a közvetlenül gyakorolt „jóga élmény” a tudatállapotra is jótékony hatással van. Lényegében egy belső élményt ad, amely az egységtudatot erősíti az elmében. Az emberek többsége a szamádhi gyakorlása közben úgy véli, hogy a transzcendencia valamiféle elérhetetlen állapot. A TM mégis egy olyan technika, amely feloldja a bennünk lévő gátakat a transzcendentális tudatunk felé, amely eredendő részünk a kezdetektől fogva.

Rolf Ericksen: Hogyan csatlakozik a jóga gyakorlásához a szamádhi megtapasztalása?

Ian: A klasszikus jóga szövegeit a Patandzsali jóga szútrák tartalmazzák. A jóga szútrák nyolc gyakorlatsort foglalnak magukba, amelyek gyakorlása révén a személyes erények fejlesztése érhető el. Az ászanák vagy jóga testhelyzetek, a pránajáma vagy légzési gyakorlatok, a meditáció gyakorlata, a transzcendencia megtapasztalása révén jutunk el a szamádhihoz, vagy másként a transzcendentális tudatossághoz.

„Ha a folyamatot nem zavarjuk meg, és hagyjuk, hogy ártatlan módon magától menjen végbe, akkor az elme becsusszan az Önvalóba. Ha azonban bármiféle nyomást vagy erőt alkalmazunk annak érdekében, hogy kordában tartsuk az elmét vagy irányításunk alá vonjuk a folyamatot, az elmét kimozdítjuk abból a folyamatból, amelyre természetes módon ráállt.” -Maharishi

Maharishi a Bhagavad Gítá-magyarázatában rámutat arra, hogy a transzcendenciát vagy szamádhit a legegyszerűbben végtagjainkkal végzett gyakorlatok során lehet elérni.  A TM-technika azonban lehetővé teszi azt is, hogy tudatunk beépítse ezeket a tapasztalatokat  és végtagjaink kevesebb erőfeszítéssel végezzék ezáltal a gyakorlatokat. A TM technikáját alkalmazó tanítványaim elmondták, hogy a TM segítségével olyan testhelyzeteket, gyakorlatokat tudnak kivitelezni, amelyeket addig nem, vagy csak komoly erőfeszítések árán tudtak elérni. A gyakorlatok által rugalmasabbak lettek, nyugalmuk mélyebb, állandóbb minőségű lett.

Ian O’Laughin Bikram-jóga oktató, a Transzcendentális Meditáció tanára
Ian O’Laughin Bikram-jóga oktató, a Transzcendentális Meditáció tanára

Rolf Erickson: Milyen előnyökkel járt az, hogy a TM-technikát a fizikális jóga gyakorlatokkal ötvöztétek?

Jenny: A TM ötvözése a jógával számomra olyan volt, mint egy áldás. Amikor megismertem a TM-et az számomra olyan érzés volt, mintha hazatértem volna önmagamhoz. Mély békét éreztem, amely mindent és mindenkit hozzám kötött. Úgy érzem, hogy erre a felismerésre a jóga készített fel engem és a jóga ösztönözte bennem a megismerés vágyát is.

Rolf Ericksen:  Mikor kezdtétek el tanítani a TM technikáját a jóga stúdióitokban is?

Jenny: Ian és én elmentünk egy TM tanárképző kurzusra 2008-ban. Azóta tanítjuk ezt a meditációs technikákat a stúdióinkban is.  A tanítványok visszajelzése egyértelműen pozitív: a TM-mel beszámolóik alapján mélyebb meditatív állapotba tudnak kerülni és olyan testhelyzeteket is meg tudnak valósítani, melyeket korábban sosem sikerült. Mindenki beszámolt róla, hogy sokkal rugalmasabbnak érzi a testét, a gyakorlatok pedig intenzívebbek, mélyrehatóak ezáltal.

Ian: Én azt látom, hogy a jógát gyakorlók mindig vágynak valami többre, amit csak a jógával érhetnek el. Amikor a TM-et megtanulják, az segít, hogy kitöltsék azt az állapotot, amit legbelül kerestek. Diákjaink szerint a TM technikája egy újabb szintre emeli őket a beteljesülés irányában.

Rolf Ericksen: És ez visszafelé is működik? A TM gyakorlását támogatja a jóga?

Jenny: Azt tapasztaljuk, hogy akik gyakorolják a jógát, azok tapasztalatai azonnal meghaladják az addigiakat a TM által. A jóga jelentősége abban is megvan, hogy segít lazítani, engedi megteremteni az egyensúlyt a szervezetben. Előnyei közt említeném még, hogy tanítványaink az ászanák gyakorlása során felkészítik tudatukat a testi tapasztalatok meghaladására.

Ian: Mindkét technikát nagy örömmel tanítjuk és ajánljuk mindenkinek. Ezek a módszerek egymást tökéletesen kiegészítő, kivételes kombinációja pedig támogatja az egészségesebb, örömtelibb életet.

„Amikor a jóga, a transzcendentális tudat állapota állandóvá lesz és fenntartja magát az összes cselekvés közepette, akkor értük el a kozmikus tudat állapotát. Az, hogy az abszolút ilyen teljes mértékben megtölti a relatív valóságot, fokozatosan megy végbe, annak rendszeres gyakorlásával, hogy elmegyünk a transzcendenshez, majd visszatérünk a cselekvés mezejére, a hétköznapi életbe.” -Maharishi

(Cikkünk az issue11.tmmagazine.org oldalon megjelent angol nyelvű cikk magyar átirata, az eredeti interjú az előbb megjelölt oldalon érhető el, szerkesztője Rolf Ericksen. Rolf a Transzcendentális Meditáció Magazine szerkesztője. Ő és felesége, Renee, tanítja is a TM programot Portlandben , Oregon államban.)

Jógázol? Tapasztald meg a Transzcendentális Meditáció egyszerű és erőfeszítés-mentes, ősrégi védikus hagyományból származó gyakorlatát, érdeklődj a nyilvános TM-előadások után itt: TM-tanfolyam.hu

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*