Transzcendentális Meditáció

A Chicagói Egyetem Bűnügyi Tanszéke 300 ezer dollárt kap TM-oktatásra a David Lynch Alapítványtól

crimelabA Chicagói Egyetem Bűnügyi Tanszéke partnerségben a John D. és T. MacArthur, valamint Pritzker Pucker Családi Alapítvánnyal, elnyerték a David Lynch Alapítvány 300.000 dolláros szponzorációját. A neves filmrendező alapítványának célja ezzel a nagy összegű anyagi támogatással a fiatalkorúak elleni erőszak mértékének csökkentése Chicago utcáin. A programban kiemelt figyelmet fordítanak azokra a területekre, ahol a legrosszabb körülmények között élnek a közösség tagjai. Az előttünk álló egy év folyamán a hátrányos helyzetű fiatalok közül 250-en sajátíthatják el a Transzcendentális Meditáció technikáját. (Olvasható a hivatalos sajtóközleményben.)

Az elmúlt évtized során nem ez az első ilyen jótékony célú kezdeményezés a David Lynch Alapítvány részéről, hiszen kooperációt hívtak életre állami fenntartású oktatási intézményekkel, veterán katonák rehabilitációját segítő szervezetekkel, hátrányos helyzetű asszonyok megsegítését támogató csoportokkal, de sikerült büntetés-végrehajtási intézményekbe is eljuttatniuk a Transzcendentális Meditáció technikáját. A tudományosan igazolt tényekkel alábástyázott módszer rendkívüli mértékben csökkenti a stresszt, gyógyítja a traumákat, gátolja az erőszakos magatartások megjelenését a veszélyeztetett fiatalok és felnőttek körében. Jelenleg az Egyesült Államok nagyvárosaiban dübörög az alapítványi munka: New York, Newark, New Haven, Washington DC, Detoit, Chicago, Los Angeles, San Francisco.

Transzcendentális Meditációt gyakorló elítélt.
Transzcendentális Meditációt gyakorló elítélt.

A David Lynch Alapítvány programjainak jelentősége megkérdőjelezhetetlen. Tanulmányokkal igazolták, hogy azok a veterán katonák, akik rendszeresen gyakorolják a Transzcendentális Meditáció technikáját, közel 50%-kal alacsonyabb mértékben szenvednek a poszttraumatikus stressz szindróma tüneteitől. Valamint az oktatási intézményekben is komoly előrelépés következett be, melyekben TM alapú ún. Csendes Idő Programot a tanrend részévé tették. Az utóbbi iskolákban átlagosan 86%-kal csökkent a felfüggesztések száma, és kb. 40%-kal alacsonyabb értéket mutat a pszichés rendellenességek aránya.

A Csendes Idő Program a tanárok és nevelők mentális állapotára is jótékony hatással van, hiszen a körükben oly gyakran megjelenő „tanári kiégés” és az igen sajnálatos érzelmi kimerülésnek is hatékony ellenszere a módszer. Nakisha Hobbs Chicagóban a Village Leadership Academy vezetője, véleménye szerint: „Ez egy olyan eszköz [a Transzcendentális Meditáció], amely segít a diákoknak, hogy képesek legyenek sikeresen irányítani az életüket; függetlenül attól, hogy hol élnek, s mi történik velük.”

Az előbbivel egyetértésben James Dierke – ügyvezető alelnök az Amarican Federation of School Administrators elnevezésű intézményben – az alábbiak szerint vélekedett a Transzcendentális Meditációról: „Ez a legerősebb, s leghatékonyabb módszer az állami fenntartású iskolák pedagógusai problémáinak megoldására; különösképpen a belvárosi iskolákban dúló stressz kezelésére, mellyel negyven éves szakmai múltam során találkoztam.” A David Lynch Alapítvány a fiatalkorúakat érintő erőszak megfékezése mellett minden rendelkezésére álló eszközzel azon dolgozik, hogy a chicagói gyászoló anyák tragikus veszteségeit is enyhítse.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*