Maharishi

Mantra és a Transzcendentális Meditáció

Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Mahesh Yogi

Mielőtt Maharishi a világ elé tárta volna a Transzcendentális Meditáció technikáját, a meditációról elterjedt általános nézet az volt, hogy az ilyen módszerek nagyon nehéz gyakorlatok, s olyan koncentrációs képességet igényelnek, melyet senki sem képes megvalósítani. Az emberek azt hitték, hogy a meditációval csak fájdalmasan lassan lehet eredményeket elérni, és éppen ezért nem tartották gyakorlatias tudásnak. Úgy vélték, az ilyen gyakorlatok a másvilági törekvéseikben elmerülő remetéknek, és nem a hétköznapi, felelősségteljes életet élő átlagembereknek valók.

Maharishi azonban egy csapásra ellenkezőjére változtatta ezeket az elképzeléseket. Saját tapasztalatai révén és a védikus irodalom feljegyzéseiből kiindulva azt találta, hogy a belső élet természete a tiszta boldogságtudat, és ez a földön élő minden emberre igaz. A tiszta Lét tiszta boldogságtudat. S mindenkinek veleszületett joga, hogy a Transzcendentális Meditáció technikáján keresztül felfedezze a belső boldogságtudat mezejét, és azt a hétköznapi cselekvés közepette is élvezze.

Maharishi Mahesh Yogi az alábbiak szerint foglalta össze a mantra és Transzcendentális Meditáció lényegét, amely az elme természetes hajlamán alapul:

„A tanítás egy nagyon, nagyon kötött formában zajlik. A tényleges gyakorlat magában foglalja a szót (mantrát), egy szót, mely értelmetlen. Nem tudjuk a jelentését, de nem is próbáljuk megtudni azt. Az alapelv az, ha ismerjük a szó jelentését, akkor a jelentés egy statikus dologgá válik. Ha ez elme nem a szó jelentésére összpontosít akkor van esélye arra, hogy egyre finomabb és finomabb rétegeket ér el, míg végül eljut a belső éberség állapotába, mely mentes mindenféle külső észleléstől. Ez lesz a transzcendentális tudatosság szintje.

A Transzcendentális Meditáció közben a tudatos elme megtapasztalja a transzcendentális Lét állapotát, melynek természete a tiszta boldogságtudat. Mivel befelé történő útja során az elme a nagyobb boldogság irányába halad, ezért minden egyes lépésnél az őt vonzó erő is egyre nagyobb” – Maharishi szavai a Lét tudománya és az Élet művészete c. könyvből.

Ha azt mondjuk, hogy „ceruza, ceruza”, akkor van, aki nem tudja mit jelent a „ceruza” az adott nyelven, csak hallja az adott szó hangjait, hogy „ceruza”. Mások ismerik a „ceruza” szó statikus jelentését, be is tudják azt azonosítani. A hangok minősége is változatos pályán mozoghat, lehet az egy hangos, de halk kifejezés is. A szó jelentése attól is független, hogy halkan vagy hangosan halljuk-e azt, esetleg magasabb vagy mélyebb hangokkal ejtik.

Ha az elme ismeri a hang értelmét, akkor nincs további jelentősége a hangok finomításának. Az elme akkor képes túllépni a szó jelentését és finomabb értékeket megragadni, ha a tudatosság eléri a belső éberség állapotát, vagyis eléri a Transzcendentális Tudatot.

Tehát a gondolat és a gondolat megtapasztalása egy egyszerű képlet szerint működik. A gondolat impulzusként van jelen, s mint ilyen impulzusként működik az elmében. Ekkor az elme folyamatosan lüktet, terhelt állapotban van. Ha nem próbálja az elmét manipulálni a gondolat, semmilyen értelemben sem, akkor nincs mibe belekapaszkodnia az elmének, a gondolat elkezd egyre finomabbá és finomabbá válni. Míg végül az elme tevékenysége egyre inkább elhal és elhal.

„Az elme erőfeszítés nélkül és spontán módon áramlik a gondolkodási folyamat egyre finomabb és vonzóbb szintjei felé, majd a gondolkodás legfinomabb formáját is transzcendálva, azaz túllépve, megtapasztalja a transzcendentális tudatot, a tiszta Lét állapotát. Ez a tiszta tudat, az önviszonyuló vagy önmagára irányuló tiszta boldogságtudat állapota” – Maharishi szavai a Lét tudománya és az Élet művészete c. könyvből.

Az elme minél inkább eléri az aktivitás kisebb értékeit, annál természetesebb állapotba helyeződik. Minden olyan tevékenység, mely a csendre fókuszál ezt az eredményt éri el. Ez az állapot a tudat természetes tendenciája, melynek eléréséhez nem használunk mást, mind a Transzcendentális Meditáció technikáját. Ennek az ártatlan folyamatnak a révén az elme éber marad, minden újabb alkalommal finomabb szintre kerül az elme. Az elme éber marad önmagában, a hangok tapasztalata nélkül.

A belső éberség állapota nem korlátos tudatosság, hanem határtalan. Olyan ez, mint a hullám terjedése a tó vizén. A hullámgyűrűk tovaterjednek egészen a tó pereméig és tovább. Ez a határtalan tudatosság, melynek észlelése nem ismer korlátokat. Ez a határtalan.

Az elmének ez a csendes állapota, melyet az elme megtapasztalt a későbbiekben vágyik rá és szívesen ápolja azt. Mivel jótékony hatással van a fiziológiára ez az ellazult állapot, összességében egy nagyon mély, természetes állapotba kerülünk általa. Ahhoz, hogy a meditációt minden különösebb erőfeszítés nélkül, ártatlanul és könnyedén végezzük, szükségünk van tanár iránymutatásaira az első néhány alkalommal.

Az elme saját természete a Transzcendentális Meditáció rendszeres gyakorlásával a gyakorlatban, vagyis a tevékenységek szintjén is egyre inkább megmutatkozik. Majd, amikor már stabilizálódott a tevékenységek területén, az élet szinte valamennyi helyzetében tökéletes rendet és harmóniát tapasztalunk.

A könnyed, erőfeszítés nélküli meditációt az első három napon ellenőrzi a segítő TM-tanár. A tanár pontosan tudja, hogy melyek azok a tapasztalatok, melyek az első alkalomra jellemzőek, melyek azok, amiket a második napon tapasztalhat meg a gyakorló és így tovább. Az eljárást és a teljes módszert összességében három nap alatt át lehet adni, a kezdő meditáló pedig teljes körű tájékoztatást kap ez idő alatt.

A tapasztalatok nagyon finomak. Vannak olyan tapasztalatok, melyek rendkívül halványuló minőségűek. Tapasztalhatunk olyat is, mely közvetlen minőségű, de amint halványulnak a gondolatok a meditáció során, ezek a tapasztalások is egyre halványulnak és halványulnak.

A Transzcendentális Meditáció olyannyira egyszerű, erőfeszítés-mentes, ártatlan folyamat, hogy már 4-5 éves kortól a gyermekek is elsajátíthatják.
A Transzcendentális Meditáció olyannyira egyszerű, erőfeszítés-mentes, ártatlan folyamat, hogy már 4-5 éves kortól a gyermekek is elsajátíthatják.

Minden nappal egy kicsit közelebb kerül ahhoz a meditáló, hogy mi is a módszer lényege. Az első három nap tapasztalataival válik világossá, hogy mit jelent a transzcendentális tiszta tudat megtapasztalása. Ennek alapján az egész folyamatot képes lesz megérteni a kezdő is, majd ennek birtokában a jövő lehetőségeit is képes lesz feltárni.

A módszer rendkívül egyszerű, semmiféle komplikációval, nehézséggel nem jár, egy természetes folyamat. Ez a magyarázat arra, hogy mindenki sikereket ér el vele. Az első három nap az ellenőrzés, majd ezt követően magától megy minden.

„Annak révén, hogy a napi kétszer húsz perces meditáció során a tudatos elme többször is megtapasztalja a transzcendentális tudatot, boldogsággal, békével és a Lét energiájával itatódik át, mely értékeket azután a cselekvés mezejére is magával hozza. Ennek köszönhetően a Lét kincsei a mindennapi életben is elérhetőek lesznek, sikeresebbé és teljesebbé téve így személyes, szakmai és családi életünket” – Maharishi szavai a Lét tudománya és az Élet művészete c. könyvből.

(Cikkünk a TM Magazine 15. számában megjelent cikk magyar átirata.)

A Maharishi Mahesh Yogi által tanított, ősrégi védikus hagyományból eredő Transzcendentális Meditációt hét lépésben lehet elsajátítani a Maharishi által személyesen kiképzett TM-tanároktól. Az első két lépés – a bevezető és az előkészítő előadás – nyilvános és díjmentes. Az előadások időpontjairól, helyszíneiről a TM-tanfolyam.hu oldalon lehet tájékózódni.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*