Maharishi

Maharishi válaszol: Helytelen dolog-e paranormális képességekre vágyni?

Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Mahesh Yogi

Helytelen dolog-e paranormális képességekre vagy látnoki képességre vágyni, vagy ezekkel törődni?

Igen, abban az értelemben helytelen, ha a bizonyos erők kifejlesztésére való törekvést azzal a törekvésünkkel hasonlítjuk össze, hogy a TM gyakorlásán keresztül minél előbb elnyerjük a kozmikus tudatot. Ha így nézzük, AKKOR tényleg egy jelentéktelen dologról van szó.

Megvilágítanád ezt egy példával?

Ez olyan, mint amikor a vár felé tartó úton haladunk, és minél előbb el akarjuk foglalni a várat, és ki akarjuk terjeszteni befolyásunkat a várhoz tartozó egész területre VAGY ha nem egyenesen a vár felé haladunk, hanem helyette valamilyen aranybánya felé az út egyik oldalán vagy ezüstbánya felé a másik oldalán.

És mi a helyzet a (tudat) finomabb szintjein szerzett tapasztalatokkal? Akkor helytelen dolog, ha vannak ilyen tapasztalataink, mivel ezek is minden bizonnyal félrevisznek bennünket?

Ha ezek önmaguktól jönnek, akkor nem helytelen. Az életben rengeteg olyan dolog van, aminek nincs sok értelme. De ha valamilyen értelmes dologgal találkozunk, azt nem utasíthatjuk vissza (nevetés). Nem utasítjuk vissza. Ha az életünk tisztaságának növekedésével bizonyos képességek megjelennek, az a Természet támogatása.

Ez néha véletlenül is előfordulhat?

Soha nem fordul elő véletlenül.

Akkor ennek így kell történnie? Mindenkinek ugyanúgy kell átmennie ezen?

Nem mindenkinek. Minden embernek más és más a fiziológiája. Egyes fiziológiák esetében ilyen, más fiziológiák esetében pedig más képességek alakulnak ki könnyebben. De nem túl bölcs dolog ilyen vagy olyan képességre vágyni.

Akkor azt fogom kívánni, hogy soha ne legyenek látomásaim meg ilyenek…

Ez a hozzáállás IS helytelen lenne (nevetés). Ez azt jelentené, hogy visszautasítunk valamit, ami megjelenik az életünkben. Nem utasítjuk vissza, de nem is vágyunk rá. Semleges hozzáállást tanúsítunk. Foglaljuk el a várat, és terjesszük ki fennhatóságunkat a hozzá tartozó területre. A cselekvés területén az Abszolút jelenti a várat.

Elképzelhető, hogy amikor a vár felé kezdünk haladni, egy olyan területre érünk, ahol a vár felé vezető legegyenesebb út egy gyémántbányán keresztül halad. Az ilyen esetekben meg kell kerülni a gyémántbányát, hogy eljussunk a várba? Vagy fogadjuk el, hogy át kell menni a gyémántbányán?

Igen, fogadjuk el. Átmegyünk a bányán, hogy eljussunk a várba. Ezért nem akarjuk visszautasítani az aranybányát.

Előfordulhat, hogy egyesek egy olyan ponton tartózkodnak, hogy számukra a várba vezető legegyenesebb út nem halad át valamilyen bányán. Tehát van olyan ember, akinél lehet, hogy a várhoz tartó legegyenesebb út egy bányán keresztül vezet, míg másoknál nem.

Így van. És ha az utunk egy bányán keresztül vezet, akkor jó, ha tudjuk, hogy ez a bánya, ezek a képességek, ezek részek csupán – valamilyen képesség itt vagy ott az úton. A TM-mel elnyerjük a mindenható Természet legteljesebb támogatását. A kozmikus tudat elnyerése azt jelenti, hogy az egyéni életünk megalapozódik a kozmikus élet szintjén, amely az egész világegyetemet irányítja. Az egyik oldalon elnyerjük a mindenható Természet támogatását, míg a másik oldalon a sok millió képesség közül csak egy-egy képesség támogatását élvezzük. Az egyik oldalon a több millió képesség ÖSSZESSÉGÉNEK támogatását élvezzük, míg a másikon a sok millió közül csupán az egyikét. Az egyik oldalon a Természet mindenható erejét nyerjük el, míg a másikon ennek csak kis töredékeit élvezzük.

Tehát nem utasítjuk vissza ezeket a részeket, de nem is fogadjuk el őket azon az áron, hogy lemondjunk a teljességről. A teljesség bebiztosítása fontosabb, mint a részek elnyerése.

A reggeli és az esti rendszeres meditációval és egy természetes életvitel révén a mindenható Természet egyre nagyobb támogatását nyerjük el. Hogyan történik mindez? Úgy, hogy az elménket egyre nagyobb mértékben, közvetlenül átitatjuk a transzcendens Léttel. A transzcendensbe való minden lemerülés során az elme valamilyen mértékben átitatódik a Lét értékével, majd így tér vissza a felszínre. Ahogyan a Lét értéke egyre erőteljesebben átitatja az elmét, úgy élvezzük egyre erőteljesebben és koncentráltabb formában a mindenható Természet hatását.

(Forrás: Maharishi.hu – [email protected], audiofelvétel, Prayag (Allahabad), India, 1966. február, „Kumbha Méla” ünnepség.)

A különleges képességek természetesek – két részes, magyar szinkronos videó a TM-Szidhi programról:

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*