Maharishi

Maharishi és Buckminster Fuller történelmi sajtókonferenciája

A  Massechusett-i Egyetem volt a helyszíne annak a figyelemre méltó találkozónak, amely Maharishi Mahesh Yogi és Buckminster Fuller között történt. Maharishi és Mr. Fuller a tudás különböző hagyományait követve érték el az addigiakat, de mindketten az élet egyetemes alapjáról, valamint az egyénről és a kozmoszról beszéltek.

R. Buckminster Fuller egyike volt a 20. századi Amerika kulcsfontosságú feltalálóinak. Ünnepelték őt, mint díjnyertes filozófust, látnokot, feltalálót, építészt, tervezőt, matematikust, költőt, kozmológust, és mint Amerika első jövő-kutatóját és globális szintű gondolkodóját. 1895. július 12-én született Massachusetts államban, Milton városában. Fuller több mint 30 könyvet írt, valamint ő talált fel és népszerűsített olyan fogalmakat, mint pl. „ephemeralizáció”, vagy „szinergia”. Fuller 28 saját szabadalmat tete közzé, 28 könyvet írt, és 47 tiszteletbeli doktori címet adományoztak neki. Míg leginkább arról ismert, hogy ő fedezte fel a geodézikus dómot, Fuller igazi behatása a mai világban abban érhető tetten, hogy folyamatosan hatással volt a tervezők új generációira, építészekre, tudósokra, és művészekre, akik azon dolgoznak, hogy létrehozzanak egy méginkább fenntartható planétát.

E történelmi jelentőségű sajtókonferencián Fuller kifejezte mély nagyrabecsülését aziránt, hogy Maharishi feléleszti a tudat ősi tudományát – a Védikus tudományt – és annak alkalmazását az emberiség javára. Fuller azt mondta, hogy az emberi elme érintetlen lehetőségeit első alkalommal 1927-ben kezdte el felfedezni, amely akkor volt, mikor először kezdte el vizsgálni a meditációt. Azonban akkoriban nem volt rá hatással amit ott tanult, mivel arra a következtetésre jutott, hogy az emberek inkább csak saját személyes előnyeikért meditálnak, mint inkább hogy segítsék a világot.

Fuller benyomása jelentősen megváltozott 44 évvel később, amikor találkozott Maharishivel a Massachusett-i Egyetemen Amherst-ben. „Nagy örömöt jelentett számomra a Maharishivel való találkozás, ahol megtudhattam tőle, hogy tanulmányai alapján felfedezte, hogy India legősibb feljegyzett gondolkodói szerint, a meditáló képességeit embertársai érdekében fedezi fel.”

És ez a tény napjainknak egy „nagyszerű híre”.

„Ami ténylegesen hír, az az, hogy voltak emberek, akik kontemplációt (szemlélődés) gyakoroltak és más technikákat, és elszigetelték önmagukat évezredeken keresztül, nyilvánvalóan meg sem próbálták megmutatni a tudásuk előnyét az embereknek, kivéve a titokzatos módokat, utakat. Biztos vagyok bene, hogy ami Maharishi által szerethetővé és érthetővé vált, az nem más, minthogy nyilvánvalóvá tette az emberek számára, hogy könnyen elérhető és tapasztalható a szeretet forrása. Nem lehet úgy találkozni Maharishivel, hogy ne ismernénk fel azonnal integritását. Belenézel a szemébe, és egyszerűen ott van”.

„Szeretném elmondani a sajtó számára, hogy a nagy hír az, hogy országom nyitva tartja karját az igazság, szeretet, gyengédség, részvét számára, és az egyedüli mód arra, hogy megismerjük az igazságot, a saját elménken keresztül vezet. A világ pedig kimutatja az inspiráció Maharishi által keltett hullámával, hogy vágyakozik és elhatározta, hogy az emberiség fennmaradjon a bolygónkon”.

Nagyon mélységes erők működnek itt, a nagyszerű elmének és magának az univerzumnak az ereje. Nem könnyű beszámolni erről a fajta hírről”.

Bucky (Buckminster Fuller) embermilliókat inspirált figyelemreméltó látásmódjával, és az emberiség szolgálatában való fáradhatatlan kreativitásával – engemet is beleértve (cikk szerzője).

Az ösztönzés, hogy hozzájáruljunk egy békésebb, fenntartható bolygóhoz vezetett engem a Transzcendentális Meditáció technikához, valamint az a tanácskozás, ahol ez a beszélgetés lezajlott.

Fordította Tímár Mihály

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*