Maharishi

Maharishi a cselekvés, avagy a Karma Jógájáról

„Amikor a Karma Jóga gyakorlásával – a Transzcendentális Meditáció cselekvéssel kiegészített gyakorlásával – kezdi valaki a cselekvéssel együtt élni a Létet, a cselekvéstől elkülönülőként tapasztalja Azt, és ezt a tapasztalatot Önmagára, önnön Énje cselekvéstől való elkülönültségének tapasztalatát hívják lemondásnak. A lemondás így önműködően elnyertté válik a Jóga gyakorlásán keresztül. Megjegyzendő, hogy a lemondásnak ez az állapota nem korlátozódik a gondolkodás mentális, vagy a megértés intellektuális szintjeire: a Lét szintjén van, magának az életnek a szintjén. Élő valóság a kozmikus tudatban lévő ember számára. A Karma Jóga tana nem az ember gondolkodásmódján alapszik. Egy meghatározott tudatállapot, a Lét állapota az alapja. Az a célja, hogy lehetővé tegye a Lét beoltódását az elme természetébe, és ott állandóvá tegye azt. Akkor a Lét állandóvá válik a gondolkodás, a beszéd és a cselekvés, az ember életének teljes mezején. Ez rendkívül természetes módon elérhető a Transzcendentális Meditáció gyakorlásával és az ezt követő erőfeszítés- és erőlködésmentes tevékenységgel.

A Karma Jóga és a Szánkhja, mindkettő a Transzcendentális Meditáció közös talajáról indul. Ez közvetlenül a transzcendentális Öntudathoz vezet, ahol még a gondolat legfinomabb mezeje is lemondásra kerül, és az Én egyedül áll Önnön tiszta állapotában a Létben. Ez a lemondás teljes rangú állapota, ám csak a meditáció közben válik elnyertté, nem maradandó. A meditáció rendszeres és folytatólagos cselekvéssel – mentális cselekvéssel a Szánkhja ösvényén és testi cselekvéssel a Karma Jóga ösvényén – váltakoztatott gyakorlásán keresztül a transzcendentális Öntudat kozmikus tudattá fejlődik, ahol az ember Önmagát, az Ént, a cselekvéstől elkülönülőként tapasztalja, és a lemondás természetes állapotát éli mindennapi életében. A lemondás állapota állandósult. A kozmikus tudatnak ez az állapota tovább fejlődik, hogy az Én és a cselekvés közötti elkülönültség, mely már eddig is a lemondás tökéletes állapotát képviselte, feloldódjon az Isten-tudat végső Egységében. Úgy tűnhet,ez az állapot, melyben ez az elkülönültség feloszlott, túl van a lemondás hatókörén, azonban valójában ez a lemondás teljes tökéletességében. Semmi sem marad immár, csak tiszta élet…”


A Maharishi által tanított, a jóga-hagyomány célkitűzéseit beteljesítő Transzcendentális Meditáció erőfeszítés-mentes módszerével két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. E 2-2,5 órás előadásokról lehet érdeklődni a tm-tanfolyam.hu címen.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*