Maharishi

Isten akarata és a világbéke – Maharishi az imáról, a vallásról és a kormányzásról

Hogyan képes a Transzcendentális Meditáció békét teremteni?

Amikor egy fa kiszárad, a kertész megöntözi a törzset, amely az egész fát táplálja. Az élet gyökere a tiszta tudat. Amikor az emberek a Transzcendentális Meditáció segítségével felelevenítik saját tudatosságukban ezt a tudatmezőt, ez az összhang egy legyőzhetetlen, egyesítő koherenciát hoz létre, amely elősegíti a békét. Az én erősségem pedig az, hogy mindehhez nem szükséges az egész világnak meditálnia. Egyetlen fényes égő az egész termet bevilágítja. Oly sok tudományos bizonyíték áll már rendkelezésünkre azzal kapcsolatban, hogy egy nagy csoport védikus szakértő, akik a Transzcendentális Meditációt és annak haladó technikáit – köztük a jógarepülést – gyakorolják, képesek feleleveníteni a Természeti Törvényt, Isten akaratát minden kormány számára, és békét teremteni az egész világban.

A kormányoknak foglalkoznunk kell-e a vallás szerepével?

A latin religio szó azt jelenti, hogy visszakötni vagy visszakapcsolni a Forráshoz. Ha a kormányokat nem kötik a természet örök törvényei, akkor mi kötné meg őket egyáltalán? Ha a kormányokat csak az emberek által kitalált alkotmányok kötik, a maguk összes gyengeségével és korlátjával, akkor a nemzet kormányzása soha nem lesz kielégítő. A Természeti Törvény Isten akaratát jelenti, amely az örökké táguló világegyetemben felügyeli minden dolog fejlődését, mégpedig tökéletesen és problémák nélkül. Ha a Forráshoz – a Természeti Törvényhez, az Isten akaratához – kapcsoljuk magunkat vissza, és ezáltal békét, bőséget, őszinte jóindulatot és barátságos érzületet teremtünk, akkor ugyan mitől kellene félnünk?

Mi a helyzet azokkal a terroristákkal, akik azt hangoztatják, hogy tetteik Isten akaratát képviselik?

Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Mahesh Yogi

Nem a fény hangoztatása fogja eloszlatni a sötétséget, hanem az, ha ténylegesen elhozzuk a világosságot! Ha az emberek szegénységben és szenvedésben élnek, és mi azt hangoztatjuk, hogy ez Isten akarata, akkor az hibás. Isten nem akarja, hogy bárki is szenvedjen. Ebben a tudományos korban a Természeti Törvény vagy Isten akaratának ismerete a tudomány talaján is elérhető. Teszel egy előrejelzést, végzel egy kísérletet, és megkapod az előre jelzett eredményeket. Mit mutatnak majd az Isten akarata által vezérelt kormány előrejelzései? Kevesebb lesz a bűnözés, kevesebb a gyilkosság, kevesebb a gyűlölet, kevesebb a félelem. Csak egyetlen dologgal tudjuk lemérni, hogy mi történik akkor, ha beviszünk egy villanykörtét a sötét szobába: megnövekszik a világosság. Egyedül a hatás létrehozása számít, nem a szándékaink hangoztatása.

De hát nem Isten akarata minden, ami csak létezik a világon, beleértve a bűnözést, a háborút és a szenvedést?

Semmi sem esik kívül Isten akaratán. Még a pokol is Isten akaratának fennhatósága alatt áll. A mennyország is Isten akaratának fennhatósága alatt áll. Ölni és megmenteni – mindkettő Isten fennhatósága alá tartozik. A különbség csak az, hogy milyen mértékben éljük Isten akaratát. Ha valaki szenved az életben, akkor az csak parányi mértékben éli Isten akaratát, ha valaki boldogságnak örvend, akkor az jobban összhangban van vele. Ha pedig valaki a minden lehetőség mezején állapodik meg, akkor az Isten akaratának teljes mértékű megvalósítása. A képlet egyszerű: ki mint vet, úgy arat. Te döntöd el, hogy a mennyben vagy a pokolban élsz.

Amit te ajánlasz, miben különbözik attól, mint amikor az emberek a templomokban imádkoznak?

Az ima mindig elvezet a megvalósításhoz, ám az imának különböző szintjei vannak. Ezek olyanok, mint amikor az ember egy biciklin, egy autóban vagy egy szupersebességű vonaton utazik. Mindegyikük ugyanúgy az úton halad, ám valaki lassabban, valaki gyorsabban halad, attól függően, hogy melyik járművel utazik. A szavakban mondott imádságnak megvan a maga ereje, a mentális ima még hatékonyabb, az élet transzcendens szintjéről indított ima pedig a lehetséges leghatékonyabb, mivel ezen a szinten a gondolat súrlódásmentesen áramlik – azonnal keresztülszáguld a természeten. Úgy vehetjük, hogy a Transzcendentális Meditáció a Tudat, a Természeti Törvény Egyesített Mezejének szintjén végzett imádság. Ezen a szinten a Természeti Törvény teljessége eleven. Az innen indított ima közvetlen bejárást ad egy nyitott ajtón át. A durvább szinteken kopogtatni kell, és az ajtó ezután fog kinyílni. Az imát soha nem lehet eléggé magasztalni. Az ima az emberi tudat legmagasabb értéke.

Ha a békéhez vezető út ennyire egyszerű, akkor miért voltak mindig is háborúk?

A célt csak azok érik el, akik az úton haladnak. A vallás nevében már annyi sok szervezet művelt rossz dolgokat, amiért meg most bocsánatot kérnek. Az embereknek csak követniük kellene a saját vallásukat, és célhoz érnének. És a Transzcendentális Meditációt minden vallásban tanítják. A kereszténység, az iszlám, a buddhizmus számos tanítója gyakorolja a Transzcendentális Meditációt. Ezek az emberek megtalálják a tökéletesség ezen eszméjét a magasabb tudatban. Mindez már ott van – az embereknek csak követni kéne a maguk vallását… Most védikus panditok csoportjait hozom létre, akik a világban koherenciát árasztanak szét, a Természeti Törvényt, Isten akaratát. Nem utazni fognak vagy prédikálni, hanem egyszerűen csak létrehozzák a hatást. A problémák pedig eltűnnek majd, ahogyan a sötétség is eltűnik a fény megjelenésével. Ez lesz a jele egy új földi korszak hajnalának.

[A Maharishi által tanított, ősrégi védikus hagyományból származó, erőfeszítés-mentes Transzcendentális Meditációval két díjmentes előadás keretében lehet megismerkedni. Az előadások helyszínéről, időpontjairól a TM-tanfolyam.hu címen lehet érdeklődni.]

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*