Doug Henning önéletrajza

Mi a valódi és mi az illúzió? Doug Henning úgy volt ünnepelve, mint a modern idők egyik legnagyobb varázslója. Bűbájos stílusával és csodálatos illúzióival Doug segített átalakítani a varázslás mûvészetét egy lenyűgöző és megvilágosító szórakoztatássá. 

Doug Henning – A varázsló fiú

Douglas James Henning Kanadában, Manitoba államban, Winnipeg városában született. A varázslás iránt 6 évesen kezdett érdeklődni, amikor a tévében látott egy bűvészt, amint egy nőt lebegtet. Egy bűvész készlettel kezdett el gyakorolni, és a helyi könyvtárban tanulmányozta a bűvész könyveket. Tizennégy évesen lépett fel először egy barátja születésnapi partiján. Lenyűgöző képességével ámulatba ejtette a közönséget, Doug hirdetést adott fel a helyi újságban, a következő címmel: „Varázslat, fogd a nyulat, akaraterő utazás.” Hamarosan showja közkedvelt lett a partikon és a helyi televízióban Torontóban. A középiskola befejezése után Doug beiratkozott a McMaster Egyetemre, azt tervezve, hogy orvos lesz. Itt tanulta az érzékelés pszichológiáját is, ami segített neki megértenie a szuggesztió erejét és a figyelem művészetét.

Orvosi iskola?

A diplomája megszerzése előtt, Doug arra gondolt, hogy két évet a bűvész showjaira szentel, mielőtt újra folytatná az egyetemét. Miután visszatért a bűvészethez, utána már sohasem ment vissza befejezni az orvosi tanulmányait. Ehelyett Doug meggyőzte a kételkedő kormánybizottságot, hogy jutalmazzák meg 4000 dollár adománnyal a bűvészet tanulását. Így lehetővé vált számára hogy a világ akkori legnagyobb bűvészeitől, mint Dai Vernon és Slydini, tanulja a varázslást.

Lenyűgözve

Doug, hogy megvalósítsa álmát, felélesztve a bűvészetet nagy színházi művészetté, elhatározta, hogy kockáztat. Ötezer dollárt kölcsönözve a banktól, megtervezett és létrehozott néhány nagy színpadi illúziót. Iván Reitman egyetemi barátja segítségével egy támogatásért folyó próba meghallgatáson 40,000 dollár sikerült összegyűjtenie. Eredményként a világ első rock-illúzió zenés darabja született, Lenyűgözve címmel, amely illúzióból, zenéből, és egy történetből volt összeállítva. Ez a darab megdöntött minden jegyeladási rekordot a torontói Royal Alexander Színházban, és magához vonzotta a New Yorki producerek figyelmét is.

 A varázslatos show

 A producerek elvitték Dougot és a showját a Broadwayra, kicsit átdolgozták, és megnyitották 1974 májusában a Varázslatos show néven. A közönség szerette a műsort és Doug-ot jelölték a Tony-díjra előadásaiért. A Varázslatos show négy és fél évig ment a Broadwayon, ezzel ez volt az egyik leghosszabban játszott musical a Broadway történetében. Épp mielőtt broadwayi showja megnyílt, Doug megtanulta a Transzcendentális Meditáció technikáját. Azt nyilatkozta hogy a TM a fő oka a sikerének mivel megnyitotta kreativitását, és úgy tűnt, hogy határtalan energiát ad neki, amely szükséges volt terveihez. A Broadwayon töltött évei alatt Doug tovább növelte a karrierjét. 1975-ben az NBC felkérte, hogy készítse el az első televíziós műsorát. Az élő előadás a stúdió közönsége előtt biztosította, hogy nem használhatott kamera trükköket. Az eredeti illúziók 8 hónapig tartó tervezése után – amely tartalmazta pl. Houdini rémisztő víz alóli menekülését -, Doug Henningnek A Varázslat Világa Showját 1975 decemberében sugározták. A műsort 50 millió ember látta, és megnyerte teljesítményéért a Christoper-díjat. Egy óra alatt többen látták Doug Henning varázslatát mint amennyien Houdinit látták egész életében.

A televíziós műsorok

A következő 7 évben ez a show évenkénti eseménnyé vált világszerte. A televízió közönsége látta Dougot keresztül menni egy tégla falon, amint átváltoztatja magát cápává, ahogy kicserél egy fekete és egy fehér lovat zebrává, megcsinálja az indiai kötél trükköt, és eltüntet egy 4 tonnás elefántot. A show megnyerte egy EMMY-díjat és többször volt jelölve erre. Két egymást követő évben az év színpadi műsora díjára is jelölték. Doug hamarosan a föld legismertebb bűvésze lett.

Illúzió és valóság

1976-ban Doug két hónapra távol volt és meglátogatott 70 főiskolát a varázslatos előadása bemutatójával: “Illúzió és valóság”, melyeken minden jegy elkelt. Nem sokkal ezután Los Angelesbe költözött, ahol megalapította saját vállalatát eredeti illúziók feltalálására és létrehozására. Ezek a fantasztikus és új illúziók jellemezték az összes showját. 1979 tavaszán, Doug kiválogatta a legjobb illúzióit a televíziós és Broadway műsorából, összeállított belőlük egy két órás produkciót, amelyet egy fantasztikusan sikeres túrán adott elő. Dougnak A varázslat világa túrája lenyűgözte a közönséget az ország minden részén. A showjára vitte magával a teljes szereposztást és a csapatát, két teherkocsi díszletet és varázslatot. A nagy mutatványai mellett (mint egy 650 font súlyú tigris elővarázslása), Doug kis kézi trükköket is bemutatott melyeket a közönség hatalmas televíziós képernyőkön nézett. Doug rendszeresen bemutatta a varázslatait a Las Vegas-i Hiltonban és a Sahara Tahoe Hotel láncban. 1977 januárjában megkapta a vágyott Georgia díjat a Színházi Művészek Amerikai Egyesületétől mint az év szórakoztatója, és elnyerte az Év Bűvésze címet a Bűvész Művészet és Tudomány Hollywoodi Akadémiájától.

Rock & Roll varázslat

Doug közreműködött számos más projectben is. Készített varázs hatásokat a Föld, Szél, Tűz rock együttesnek, és létrehozott lélegzetelállító ráadás illúziókat Michael Jacksonnak túráján. Doug írt egy könyvet Houdiniről: Az Ő legendája és varázslata címmel, társszerzőként Charles Reynoldsszal a Warner Books által kiadva. Szintén hozzáfűződik a történelem legnagyobb illúzió showja: (1979) A varázslás szenvedélye, egy zenés darab, amelyet Japánban, Tokióban mutattak be először. Doug tucatnyi illúziót hozott létre és vitt színpadra.

1981-ben Doug elvette Debby Douillardot Iowa államban, Fairfieldben. A gyönyörű szertartás a lovas hintóval olyan volt, mintha egy tündér mese oldaláról elevenedett volna meg. Debby mint előadó, szintén egy tehetséges tervező és határozott elképzeléssel rendelkező művész, aki segít Dougnak az illúziók megtervezésében, a díszletek és a kosztümök kialakításában.

Merlin

1983 február 13-án, Doug visszatért a Broadwayre a Merlinnel. Egy gondosan kidolgozott 5 milló dolláros varázslatos, zenés színdarab mutatta új alkotását. Merlin, amit Iván Reitman és a Columbia Pictures rendezett, felelevenítette Merlin kalandjainak történetét. Doug, mint Merlin, számtalan lélegzetelállító illúziót csinált, amelyeket speciálisan erre a darabra tervezett, mint pl. egy élő ló eltüntetése, ami gyönyörű dicséreteket kapott a kritikusoktól. A New York Times a következőt írta: “Mr. Henning túl lépett az illuzionista fogalmán. Ő hisz a varázslatában, és minket hívővé változtat.” A Time Magazin a Broadway egy hiteles csodájának hirdette őt. A Merlin nyolc hónapig volt a Broadwayon és öt Tony-díj jelölést kapott. A show ma is tartja az egy hét alatt eladott jegyárak (421,000 dollár) rekordját a Broadway történetében.

A harmadik Broadway show

Merlin sikere vezetett egy újabb Broadway showhoz, a hatalmas lenyűgöző változatához Doug Henning Varázslatos világának. Ez a show egy hónapra volt műsorra tűzve, de a hatalmas siker miatt még egy hónappal meghosszabbították. Doug szintén szerepelt tucatnyi televíziós műsorban vendégként, így pl. 14-szer Johny Carson Éjszakai Showjában; szerepelt mint a Minolta reklám televíziós szóvivője, valamint a T.W.A.-nak, és Chrysler legjobb eladott autójának, az Voyagernek. A legnagyobb megtiszteltetés Dougnak az a kérés volt, melyben az elnök és Mrs. Reagan személyes karácsonyi partiján az egyetlen szórakoztatónak kérték fel, 1986-ban, a fehér házban. Reagan elnök személyesen írt Dougnak az előadása után: “Az ön lenyűgöző előadása varázslatot hozott az esténkre, többféle módon is!”

Szórakoztató park

Az elmúlt 12 évben Doug érdeklődése a szórakoztató park felé fordult. Először 1985-ben Doug szaktanácsadója volt Walt Disney Vállalatának, a W.E.D.-nek. Ösztönözte Disneyt több varázslat alkalmazásában az útjaikon, a kiállításokon, és a filmekben. 1986-ban Doug segített a washingtoni Kingman-sziget megtervezésében . Az illúziók színháza fantasztikus varázslatos utakkal és kiállításokkal volt megtervezve.

 Transzcendentális Meditáció

Ekkor Doug felfüggesztette az előadói karrierjét, hogy Indiában tanuljon Őszentsége Maharishi Mahesh Yogitól, a Transzcendentális Meditáció alapítójától, aki kivételes tehetség a tudat kutatásának birodalmában. Doug a következőket mondta: “Mindig hittem az igazi varázslatban, abban, hogy az életben több van mint amit az érzékszervek tudnak érzékelni. Úgy érzem, hogy egész életem keresése most beteljesedett, mivel a jógik titkait és a teremtés feltáratlan működését tanultam Maharishivel. Most felismertem, hogy még a legvadabb elképzeléseim is az igazi valóságnak csak töredékei. Megtanultam, hogy az emberi agy fiziológiája és az idegrendszer a legfejlettebb rendszer a teremtésben. Amikor az idegrendszer ki van művelve, akkor nem ismer határokat abban, amit csinálhat és tapasztalhat. Megtudja érteni és tapasztalni a teremtés teljességét és egységét, a ponttól a végtelenig. Az igazi varázslat feltárja, mivel a tudatnak ebben az emelkedett állapotában az idegrendszer tulajdonképpen kontrollálni tudja a természeti törvényeket, hogy semmi sem lehetetlen.

Henning találkozik Maharishivel

Minden lehetőségek feltárása Doug életében 1975 novemberében jött el. A Transzcendentális Meditáció stresszoldó technika két éves gyakorlása után Doug találkozott a TM Mozgalom alapítójával. Doug amint szembe került Maharishivel, tudta, hogy egy megvilágosodott emberrel találkozott, aki fel tudja tárni neki az univerzum összes titkát. Ennek az első találkozónak a végén Maharishi ezt mondta Dougnak: “Gyere velem, és én igazi varázslatot tanítok neked”. Doug ekkor nem tudott menni a szerződése miatt, de megígérte magának, hogy a közeli jövőben elmegy és Maharishivel fog tanulni. “A természet intelligenciája a Véda, amely felépíti a különböző természeti törvényeket a teremtés minden szintjén, az atom magja körül forgó elektronokon keresztül a bolygók mozgásáig, a bolygók közötti téren keresztül. Ez a természet intelligenciája, hogy a tél a megfelelő időben változik tavasszá, és ez irányítja az emberi embrió fejlődését egy végtelenül összetett emberi testig. A Véda úgy létezik mint a teremtés legfinomabb szintjének elsődleges vibrációja, ami mindennek a lenyomatát megformálja a fizikai világban. Maharishi felelevenítette és újra magyarázta a Véda ősi hagyományát, felélesztve a Védikus tudást egy széttöredezett megközelítésből egy egységes, mindent átfogó tudománnyá, a Maharishi Védikus Tudománnyá…”