Maharishi Szórakoztató Park

“Ez egy olyan szórakoztatópark, mely nem hasonlítható semmi máshoz. Egy egész épület fog lebegni egy tó fölött. Egy csodálatos repülő hintó fogja 120 utasát kisebbé változtatni a legkissebbnél; először leereszkedve egy rózsasziromra, behatolva annak egyetlen sejtjébe, majd a DNS molekulába és megérkezve annak tejkék szubatomi esszenciájába. Egy másik utazás során a látogatók átrepülnek egy szivárványon, mely látszatra csupán fátyolszínű köd és színek keveréke. Egy időalagút eljuttatja őket az ősrobbanástól az örökkévalóság végéig.”

Eme lenyűgöző program megalkotója Dr. Doug Henning, korunk legtehetségesebb bűvésze, aki Maharishi Mahesh Yogi, a Transzcendentális Meditáció megalapítójának ösztönzésére kezdte el a park tervezését. Doug így emlékszik vissza erre: “Egy nap Maharishi a szemembe nézett és ezt mondta: Minden szórakoztatópark felszínes. Alkoss egy olyat, amely serkenti az értelmet, felkavarja az érzéseket és megvilágosítja az embereket.”.

Doug Henning szerint a Maharishi Veda Land egyesíti magában a megvilágosodás élményét, az ősi védikus bölcsesség tudását és a legmagasabb szintű szórakoztatást.

A park neve a szanszkrit Véda szóból ered, mely tudást jelent – a természet teljes potenciáljának tudását, mely az emberi tudatosság legegyszerűbb, legnyugodtabb állapotában található. ez a tudás alapja a Transzcendentális Meditációnak. A bemutatók arra szolgálnak majd, hogy a Véda tudását megfoghatóvá, konkréttá tegyék – egy téma a sok közül: “a hét lépcső a megvilágosodás felé”. “Az utazás azzal az érzéssel ér véget, hogy Én vagyok a világegyetem.” – mondja Henning.

A park kanadában épül fel a Niagara vízesés közelében, de hasonló építményeket fognak létesíteni Kínában és a világ számos pontján is. A tervek megvalósítását a Maharishi Veda Land International irányítja, melynek Henning az igazgatója.

Doug Henning 1973 óta gyakorolja a Transzcendentális Meditációt. 1975-ben találkozott először Maharishivel. A találkozó végén Maharishi ezt mondta neki: “Gyere velem és igazi varázslatot tanítok neked.” 1986-ban megszakította rendkívül sikeres pályafutását – többek közt Broadway-i showműsorait és egy előadást a Fehér Házban -, hogy Maharishinél tanulhasson.

Dr. Henning dolgozott már Walt Disney tanácsadójaként, de a Maharishi szórakoztató park koncepciója teljesen lekötötte, így most egyedül a Maharishi Veda Land-ek megvalósítására összpontosít. “Életemben először hiánytalan beteljesedést érzek” – mondja. “Vesszük Maharishi tudását és átültetjük szórakoztató bemutatókba, utazásokba és filmekbe.”

Maharishi irányítása alatt Henning még egy szórakoztató park koncepciót is fejleszt: a Maharishi Veda Vision-t, mely mikroszórakoztatóparkok százait fogja létrehozni a világ nagyvárosaiban. Ezek a Veda Land három legfőbb látványosságát foglalják majd magukba, számos kisebb bemutatóval. A Veda Land-hez hasonlóan a Veda Vision is megvilágosodást, tudást és szórakoztatás fog nyújtani azon felül, hogy kedvet csinál a Veda Land-hez.

“A Maharishi Veda Landa legnagyobb csodát fogja létrehozni, mely az életben lehetséges, mert az élet és a világegyetem valódi belső titkait annyira szórakoztató módon tárja fel.” – mondja Dr. Henning. “Az emberek először csodálatot fognak érezni, majd ez a csodálat ámulattá tágul amint a teremtés hihetetlen titkai kibontakoznak a szemük előtt.”

*** A Maharishi Veda Land a világ legújabb látványtechnikájával egyedülálló élményeket nyújt látogatójának, akik kipihenten és boldogan távoznak. Rendkívül szórakoztató formában kapunk tájékoztatást és szerezhetünk tapasztalatokat azokkal az örökérvényű kérdésekkel kapcsolatban, hogy:

-Ki vagyok én?
-Mi vagyok én?

A Veda Land-et nemcsak gyerekek számára tervezték. A Veda Land garantáltan az egyetlen vidámpark a világon, ahová az emberek munka után betérve felüdülést nyernek.

A Veda Land öt épületből áll:

-az élet házából,
-a tökéletes egészség házából,
-a jövő házából,
-a jövedelmező vállalat házából,
-a tökéletes egészség házából.

A Veda Land szíve az élet háza. Három emeleten húsz-húsz perces előadásokat tartanak. Az előadásokat egy órán keresztül ismétlik és tartalmukat havonta megújítják.

Az első emeleten lovas kocsit látunk a vetítővásznon: egy harcos érkezik. Hírtelen “leirányítja” a vászonról kocsiját és lovát, egyenesen a nézők sorai közé, majd felemelkedik a kocsiról és érdekes történet formájában mesél az élet örök kérdéseiről. A történet után a harcos újra beszáll kocsijába és búcsút intve a közönségnek visszavágtat a vászonra; kétdimenzióssá változik, majd teljesen eltűnik.

Még a Disneyland színházai sincsennek ilyen fejlett technikával felszerelve, ráadásul nem rendelkeznek megfelelő know-how-val ahhoz, hogy mély ismereteket nyújtó, ugyanakkor szórakoztató történeteket adjanak elő. A Veda Land valamennyi technikája szigorúan titkos. Az új vidámpark iránti érdeklődést bizonyítja az a tény is, hogy a Veda Land-ről hallván a Disney-vállalat oktatási igazgatója megvált cégétől és a Veda Land-et előkészítő cég szolgálatába állt.

A tökéletes egészség házában a látvány- és robottechnika segítségével mutatják be, hogyan érhetjük el a tökéletes egészség állapotát, ha betartjuk az Ájurvéda egyszerű tanácsait. A robot kitapintja a látogató pulzusát és abból következtet egészségi állapotára. Olyan illatot szippanthatunk be a pulzusdiagnózis után az éremmel működő aroma automatából, mely egészségünkre válik.

Aki a jövő házába betér, tájékoztatást kaphat jövőjéről. A dzsotis-asztrológián alapuló jóslatot számítógép adja ki. A kérdező rövid leírást kap múltja és jövője fontosabb eseményeiről. Ha egy pár hosszú távra tervezi kapcsolatát, megkérdezhetik, mennyire illenek össze, de azt is meglehet kérdezni, hogy valamely üzleti tevékenység elkezdésére mi volna a legmegfelelőbb időpont.
A jövedelmező vállalat házában bemutatják az egyesült mező technikáján alapuló vezetést. Itt megtanítják, hogyan tehetünk egy vállalatot jövedelmezővé és hogyan érjük el, hogy a személyzet boldog legyen. Ráadásul azt is megtanítják, hogyan növelhet? úgy a vállalat nyeresége, hogy egyúttal a környezetszennyeződés csökkenjen.

A tökéletes egészség házában ízletes és egészséges ételeket kínálnak a látogatóknak. A szemet gyönyörködtető varázslat elkísér a vendéglőbe is. Ahogy a látogató leül az asztalhoz, máris ott terem egy medvebocs, kezében étlappal és várja rendelésünket. Persze a pénztárnál közvetlenül is lehet rendelni ha valaki zavarba jönne Micimackótól.

A Veda Land olyan varázslatos, fantasztikus világba juttatja a látogatót, amely felülmúlja a legvadabb fantáziát…