Maharishi Szthápatya Véda

Maharishi Vásztu (házakkal) a természeti csapásokkal szemben

Az Irene hurrikán a minap hagyta el az Egyesült Államok keleti részét, hatalmas károkat okozva. Olyan gigantikus vihar volt ez, amely hatalmas szeleket és özönvízszerű esőt vitt magával. Ráadásul centruma egy több száz mérföldes szakaszon át húzódott.

Egy nemrégiben Brandforban épült Maharishi Vásztu ház a connecticuti partvidéken, alig egy háztömbnyire az óceántól található. Mint azt ebben a Facebook albumban is láthatjuk, a ház környékén hatalmas pusztítás történt. A közvetlen szomszéd kertjében a szél gyökerestől kicsavart, majd közvetlenül a tornácra hajított egy fát.

A vásztu ház azonban, kerítésével és udvarával együtt épen és sértetlenül megmaradt. A ház tulajdonosa így meséli el tapasztalatait:

„Teljesen biztos voltam abban, hogy a házunk rendben megmarad, annak ellenére, hogy ez olyan vihar volt, amelyből évszázadonként csak egy akad. Előtte nap azt éreztem, hogy a ház feltölti magát energiával. Döbbenetes érzés volt. Úgy tűnt, mintha egy energiapajzs kezdene létrejönni körülötte. Nagyon szeretjük a mi kis Maharishi Vásztu házunkat!”

Maharishi is hangsúlyozta, hogy a vásztu közösségek és otthonok körül megjelenik a legyőzhetetlenség minősége. Az elmúlt években nagyszámú beszámoló gyűlt össze arról, hogy a vásztu épületek sértetlenek maradtak a természeti katasztrófák során. Ez a „vásztu pajzs” hatás oltalmat és biztonságot nyújt a kívülről jövő negatív hatások ellen. E hatás a Maharishi Vásztu tervezés és építés összes alapelvének és egyedülálló jellemvonásának összegződése nyomán jön létre. Ezek együttesen hoznak létre egy áthatolhatatlan akadályt a negativitással szemben. A ház tájolása, a szobák elhelyezkedése, funkciója és a bennük végzett tevékenység, az arányok és a dimenziók, a kalas, valamint természetesen a vásztu kerítés – mindezek a részek szükségesek ahhoz, hogy létrejöjjön ez a fajta védelem és a káros hatásokkal szembeni legyőzhetetlenség.

Az elmúlt évek során hasonló tapasztalatokról számoltak be más Maharishi Vásztu épületek lakói is: olyan természeti csapások során, ahol tűzvészek, viharok dúlása nyomán épületek tucatjai dőltek romba vagy semmisültek meg, a Szthápatja Véda elvei alapján épült vásztu épületek épen és sértetlenül megmaradtak. Az alábbiakban néhány ilyen tanúságtételt olvashatunk:

Dél-Kaliforniai bozóttüzek, 2003 novemberében

Maharishi Vásztu településterv

300 000 hektár erdő és 4000 családi ház semmisült meg több, egymást követő dél-kaliforniai bozóttűzben, 2003 novemberében. Az egyik tűz Ramonától néhány mérföldre, keletre tört ki, és bömbölve futott fel a közösséget övező meredek domboldalon. A tűzben több mint száz ház semmisült meg, ám figyelemre méltó módon a Maharishi Vásztu házakat a tűz még csak nem is érintette. Az alábbi beszámolók az egyik olyan családtól származnak, akiknek házát a Maharishi Vásztu építészeti elvei védték:

„A mi Maharishi Vásztu házunk egy magas dombtetőre épült. A tőlünk északra lévő közvetlen szomszéd háza teljesen megsemmisült, és ugyanígy az a 650 négyzetméter alapterületű épület, amely tőlünk délre volt található. A vásztu kerítésen kívüli bokrok megégtek, ám a kerítés és a ház érintetlenül maradt. A tűz megmagyarázhatatlan módon elhaladt a ház körül.

Egy másik család is építtetett egy vásztu házat a környéken, amely akkor még építés alatt állt, közvetlenül a tájvédelmi körzetet jelentő erdő határán. Az erdőtűz az ő birtokukig is eljutott, tönkretett a vásztu kerítés mellé leparkolt lakókocsijukat, ám még csak meg sem perzselte az egyébként gyúlékony anyagból lévő kötelet, amellyel az ideiglenes vásztu kerítés volt kijelölve. A tűz újfent csak elhaladt a birtok körül.

Ugyancsak ezen a környéken egy Maharishi Vásztu házat eladtak valakinek, aki mit sem tudott a Maharishi Szthápatja Véda alapelveiről. Tudatlanságában egy olyan helyen épített úszómedencét, amely kárt tett a vásztu hatásban. Az erdőtűz leégette a vásztu kerítést és tönkretette a medencét. Az égő kerítés a medence mellett már-már azzal fenyegetett, hogy az egész házat lángra lobbantja. A tűzoltóság azonban még épp idejében érkezett, hogy eloltsa a tüzet, mielőtt még komolyabb veszedelmet okozhatott volna.”

Joel and Kathleen Cook, Ramona, Kalifornia, USA 

Dél-kaliforniai bozóttüzek, 2007 

2007 októberében egy újabb sorozat bozóttűz tört ki. Közel 300 000 hektár terület égett le ismét, ezzel együtt 3600 családi ház és 1200 épület. A Maharishi Szthápatja épületek azonban, akár csak korábban, ismét védelmet élveztek. Alább egy háztulajdonos beszámolója olvasható:

„Hatalmas tűz volt. Az egész dombtető elmenekült, kivéve azokat a családokat, akik a három vásztu-házban laktak. A tűz a kanyonból átterjedt a dombtetőre. Később feltámadt a szél, és megjelentek a tűzoltókocsik. A tűzoltóbrigád tagjai meglepve vették észre, hogy az egyik ház lakója üdvözöli őket.

– Mekkora az esélye annak, hogy a tűz elpusztítja a házunkat? – tudakolta tőlük.

– Száz százalék, de még eldönthetik, hogy mennek vagy maradnak – felelte a tűzoltó.

A családok úgy döntöttek, hogy maradnak, és éppen reggeli meditációjukat végezték, amikor a szél elkezdett a tűz irányából a dombtető felé fújni. Az egyik háztulajdonos így mesélte:

– A vásztun belül nagyon nagy erőt éreztünk. Ám rájöttünk, hogy a vásztu kerítésre soha nem tettük fel a kaput, így gyorsan eszkábáltunk egyet. Nagy meglepetésünkre a vásztun belül érezhető volt a különbség, az erő.

A családok tagjai egész délelőtt meditáltak, és amikor kijöttek meditációjukból, a tűzoltók már sehol sem voltak. A tűz úgy döntött, inkább elkerüli a dombot, mint hogy áthalad rajta.

Ez igen különös volt, mert az egyik vásztu-tulajdonossal együtt bejártuk a tűz által sújtott területet, amely az ő otthonától keletre terült el, és a bozót, valamint a fű még mindig égett. A szél egyenesen az arcunkba fújt, ám a tűz mégsem jött közelebb, sem az ő háza, sem a dombtető irányában, noha bőven volt még terület, amit felégethetett volna. A tűz magától kialudt, a lakók pedig elkezdtek visszatérni. Ramona és a dombtető érintetlenül marad, egyetlen foltként egy hatalmas pusztítás közepén.”

John Freeman, Ramona, Kalifornia, USA 

Bozóttűz az izraeli Hararitban, 2008 szeptemberében

„A házunk körüli területet 3-4 méter magas fák övezik. 2008 szeptemberében az idő rendkívül forró volt. Erős, száraz, keleti szél fújt. A reggeli órákban tűz támadt mintegy 200 méterre a falutól, és nagyon gyorsan haladt a mi házunk és más épületek irányában. A keleti szél táplálta, így vadul lángra lobbantotta az összes útjába kerülő fát. A lángok 6-7 méter magasra is felcsaptak.

Amikor a tűz a közelbe ért, el kellett hagynunk a házat, és ott álltunk tőle nem messze, figyelve, hogy mi történik. A tűz elérte a házunkat. A lángok magasra csaptak, és a füst teljesen beburkolta a házat. Lehetetlen volt látni, hogy mi történik.

Jó néhány óra elteltével, amikor a tűz kialudt, visszatértünk az otthonunkba, és döbbenetes látvány tárult a szemünk elé. Míg a szomszédságunkban lévő négy másik ház mind károkat szenvedett (a déli szomszédunk kára meghaladta a 300 000 dollárt), addig a mi esetünkben a tűz nem haladt át a vásztu kerítésen, hanem megkerülte azt. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a vásztu kerítésünk fából készült!

Miután a tűz kialudt, megvizsgáltuk a talajt, és azt találtuk,  hogy a tűz körülbelül 6 méterrel azelőtt, hogy elérte volna a keleti kerítést, ketté vált. Az egyik az északkeleti sarok felé fordult, a másik pedig délkelet felé.

Az északkeleti sarokban a tűz elemésztett egy 5 méter magas fát, amely mintegy 45 centire állt a kerítéstől, anélkül, hogy hozzáért volna a kerítéshez, majd továbbterjedt a következő fára. Egy nagy, műanyag tároló szerkezet, amely szintén kb. 45 centire állt a kerítéstől, teljesen kiégett, ám a fa kerítés újfent nem égett meg. A délkeleti saroknál a tűz kiégetett egy fát, majd továbbhaladt a kerítés vonala mellett, de egyáltalán nem lépett rajta át.”

Dorit and Micky Goldshmit, Hararit, Izrael, 2008. október 

A Rita és a Gustav hurrikán: Tapasztalatok a houstoni Békepalotából

2005-ben, nem sokkal azután, hogy lecsapott a Rita hurrikán, a valaha feljegyzett negyedik legerősebb hurrikán az Atlanti-óceánon, a Békepalota körül, a vásztu kerítésen kívül elterülő terület tele volt letört faágakkal és kidöntött fákkal. A vásztu területén belül minden érintetlen békességben honolt, mintha csak valaki egy falevélporszívóval feltakarította volna a területet.

Ugyanez történt három évvel később, amikor a Gustav hurrikán sújtott le a környékre. Egy látogató, aki közvetlenül a hurrikán elmúlása után lépett be, hogy szemlét tartson, milyen károkat okozott a vihar, azt tudakolta, járt-e már itt valaki, aki feltakarította az udvart – az ugyanis olyan mértékben érintetlen volt.

Sue Weller, Houston, Texas, USA, 2008. október 

Védelem az 1999-es indiai szuperciklontól 

A TV-torony leomlott, a villanyoszlopok tekebábukként dőltek, és a szuperciklon még a hatalmas fákat is gyökerestől tépte ki, ahogyan kitombolta haragját. A város számtalan temploma azonban teljesen érintetlen maradt.

A romok között mindenütt épen és sértetlenül álltak a templomok. Az ősi templomépületek közül, melyek legnagyobb része a 6-12. századból származik, egyetlen épület sem szenvedett kárt. Egyes helyeken még a templom tetején lengedező zászlót sem tépte le a szél, noha az állam fővárosában a sebessége elérte az óránkénti 250 kilométert! Ugyanez volt a helyzet más templomokkal is az egész partvonalon, ahol a vihar szintén a halál és a pusztulás nyomait hagyta maga mögött.

Az indiai Állami Régészeti Hivatal igazgatója, B. K. Rath szerint a városban 320 régi építésű templom áll, melyek a 6-18. század között épültek, ám a szuperciklon okozta vihar során egyik sem omlott össze és egyik sem szenvedett komoly károkat. Elmondása szerint azokon a szent helyeket, ahol a templomok épültek, szigorúan követték a templomépítészet hagyományos előírásait és a vásztu filozófiáját. Rath azt is hozzátette, hogy a hivatalához beérkező jelentések szerint a tengerparton sorakozó templomok közül sem sérült meg egy sem, amikor a szuperciklon végigsöpört a terület felett. 

Decan Chronicle (India) 1999. november

(A maharishivast.org anyagai alapján)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*