Maharishi Ájurvéda

Transzcendentális Meditáció és Maharishi Ájurvéda a depresszió ellen

A depresszió emberek millióinak életét érinti. A nők kétszer olyan valószínű, hogy megtapasztalják életük folyamán, különösképpen szülés után, a PMS-időszakban, illetve a változókor során válhatnak érintetté.

A depresszió számtalan formát ölthet. Megjelenhet gyakori szomorúság, szorongás vagy „üresség” érzetében; az aktivitás iránti érdeklődés lanyhulásában vagy a benne talált öröm elvesztésében; kimerültségben vagy ingerültségben; társas visszahúzódásban; elfojtott viselkedéses vagy családi konfliktusok felfakadásában; álmatlanságban; az étvágy elvesztésében vagy éppen súlygyarapodásban; az értéktelenség, reménytelenség vagy pesszimizmus érzésében; a csökkenő iskolai vagy munkateljesítményben; valamint a gyenge koncentrációs képességben.

Néhány ember számára a téli időszak idéz elő mélabús hangulatot, másokban az élet jelentős változásai keltenek lehangoltságot, ilyen lehet például egy válás, komolyabb anyagi problémák felbukkanása, súlyos betegség, szeretteink halála vagy az élet más stresszei.

A Maharishi Ájurvéda igen sok hasznos tanáccsal szolgálhat mindazok számára, akik alkalmanként érzelmi egyensúlytalanságoktól szenvednek. Az alábbiakban néhány gyakorlati tanáccsal szolgálunk, amelyek segítenek abban, hogy boldogok és egészségesek maradjunk életünk folyamán. Ha fennáll a gyanúja, hogy esetleg depresszióban szenvedünk, ajánlatos felkeresni egy környékünkön praktizáló Maharishi Ájurvéda orvost vagy életmód tanácsadót, aki képes a pulzus olvasására, és ennak alapján összeállíthat egy személyre szabott programot, amely az egyensúly helyreállítását szolgálja. 

 • Gyakoroljuk a Transzcendentális Meditációt naponta kétszer húsz percig, hogy megszabaduljunk az érzelmi, fizikai, mentális és környezeti stresszektől. 
 • Feküdjünk le este 10 óra előtt. Minél korábban, annál jobb. Érzelmi egészségünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pihenés, és ha a kapha időszakban (10 óra előtt) fekszünk le, egy olyan mély, megnyugtató alvásban lesz részünk, amely valóban felfrissíti a testet és a szellemet. Ha este tíz után fennmaradunk, miután a pitta időszak elindul, sokszor előfordul, hogy megéhezünk, és valamilyen egészségtelen rágcsálnivalóval csillapítjuk éhségünket. Ebben az időszakban még az egészséges élelmiszerek is felborítják az emésztés ritmusát. Emésztőrendszerünk természetes módon arra használja ezt az éjszakai időszakot, hogy megtisztítsa magát a méreganyagoktól és pihenjen. Ha este tíz után térünk nyugovóra, nyugtalanabbul alszunk, és könnyebben ébredünk fel az éjszaka folyamán érzelmi problémákra.
 • Ébredjünk a kelő nappal! A korai kelés kulcsfontosságú a depresszió megelőzése érdekében, mivel ha belealszunk a délelőttbe (reggel hat óra után kelünk fel), az méreganyagokkal tömíti el a test srótáit, azaz mikrocirkulációs csatornáit, mely az elme tompaságához, lehangolt érzelmi állapotokhoz, valamint a szív és az elme közötti lelassult kommunikációhoz vezet.
 • Sétáljunk a szabadban napkeltekor, és végezzünk mély légzéseket! A napi rendszerességgel folytatott testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy szembeszálljunk a depresszióval. A mozgás ugyanis felszabadítja az érzelmi blokkokat és a megrekedt hormonokat. Javítja az emésztés tüzét, az agnit, és növeli a feldolgozó képességet. A mozgás ezenfelül pozitív neurohormonokat szabadít fel, melyek javítják a hangulatunkat és pozitív gondolatokat szülnek. A korai reggeli nap további erőt ad mindehhez, mivel ekkor a nap legtisztább, legszattvikusabb energiáival itatódunk át, melyek minden testtípus számára a leginkább kedvezőek. A reggeli napfényben végzett séta megnyitja a test csatornáit, stimulálja az emésztést és a kiválasztást, kitisztítja a megelőző napról megmaradt méreganyagokat, és általánosan erősíti az egészséget.
 • Gondoskodjunk arról, hogy minden reggel legyen székletürítésünk. A székrekedés fejfájáshoz, tompasághoz, kimerültséghez és depresszióhoz vezethet. Ha a beleink ürítése csak nehézkesen történik vagy teljesen megállt, kezdjük napunkat megpárolt almával, szilvával vagy fügével. Este lefekvés előtt vegyünk be két szem Tri-Clean (Triphala rózsával, MA 505) tablettát. Igyunk sok folyadékot egész nap. Igyekezzünk minden étkezésünket ugyanabban az időben fogyasztani. A fő étkezés az ebéd legyen, délben, a vacsora pedig csak könnyebb fogásokból álljon. A kora reggeli séta sokat segít a bélmozgás rendszeressé tételében is.
 • Együnk intelligens ételeket. A természetes, nem feldolgozott ételek többet tartalmaznak a természet intelligenciájából, és szervezetünk könnyebben emészti meg őket. Könnyebben jön létre belőlük az egész szervezetben az ódzsasz is, a jó emésztés nyomán tiszta boldogságot, stabil érzelmeket és kiváló egészséget létrehozó finom esszencia. Az intelligens ételek közé tartozik például a tej, a dió, a körte, a kókuszdió és a szegfűszeg. Együnk intelligens fehérjéket, például beáztatott dióféléket mazsolával és datolyával; friss házisajtot (ricotta, panír), joghurt vagy akár lasszi helyett pedig írót, mivel ez nem növeli annyira a kaphát, továbbá elősegíti az érzelmek könnyűvé tételét. Az ájurvédikus író elkészítését egy lentebbi recept tartalmazza. Ne feledjük, az ájurvédikus író nem ugyanaz, mint amit a boltokban kaphatunk! Ez a recept segít helyreállítani a belekben található egészséges baktériumflórát, így támogatja az emésztést és a beépülést.
 • Végezzünk minden nap abhjangát, ájurvédikus olajmasszázst. A masszázsnak számtalan jótéteménye van: javítja a keringést, segíti a méreganyagok eltávolítását a szövetekből, erőt ad a testnek, lenyugtatja az elmét és az érzelmeket. A tapintás érzékszerve szorosan kapcsolódik az érzelmekhez, és ha csak saját magunk végezzük a masszázst, akkor is megadjuk a bőrünknek azt az érintéses stimulációt, amely a váta dósa lenyugtatásához szükséges, és amely lecsendesíti a szorongást és a stresszt. A masszázshoz használjuk a Rejuvenation Oil for Men / Women nevű ájurvédikus olajat (férfiak természetszerűen az előbbit, hölgyek az utóbbit). A masszázs után vegyünk meleg fürdőt, hogy lemossuk magunkról a masszázs által a sejtekből felszabadított méreganyagokat.
 • Erősítsük magunkat Maharishi Ájurvéda raszájanákkal. A raszájanák a tiszta boldogság és a megújulás elixírjei. A raszájanák a növények birodalmának krémjét tartalmazzák. E gyógynövények feldolgozása az ősi receptekben leírt módon történik, a folyamat gyakran több hetet vesz igénybe. A raszájanák legerősebbike a Maharishi Amrit Kalash, melynek megvan az a képessége, hogy tiszta boldogságot, megelégedettséget és eszményi egészséget teremtsen. Az összes valódi raszájanához hasonlóan a Maharishi Amrit Kalas is rendelkezik a médha növelésének képességével, azaz javítja az összhangot a tanulás, az nformációtárolás és a felidézés mentális funkciói között. Ez a fajta összhang fontos az érzelmek egyensúlyának megteremtése szempontjából is, mely segít elejét venni a depressziónak.
 • A Végezzünk mérsékelt mennyiségű testmozgást. Ennek legjobb módja a könnyű jógagyakorlás. A reggeli félórás, a kelő nap fényében tett sétánk mellett igen fontos, hogy védikus testmozgást is – mint amilyenek a jóga ászanák – beiktassunk a napirendünkbe. A jóga ászanák javítják az emésztést, stimulálják a szádhaka agnit, kitakarítják a méreganyagokat test a sejteiből és csatornáiból, és javítják az általános egyensúlyt és egészséget. Különösen sokat segítenek a depresszióhoz vezető mérgek eltávolításában. 

Receptek

Ájurvédikus író 
 • ¼ csésze friss, hideg joghurt (a legjobb, ha otthon készült joghurtot használunk)
 • ¾ csésze megtisztított hideg víz (a víz legyen hideg, csak akkor fog sikerülni a recept)
 • ¼ tk. római kömény por
 • ¼ tk. koriander zöldje (helyettesíthető petrezselyem zöldjével)
 • 1 csipet kősó vagy tengeri só 

Tegyük a frissen elkészült joghurtot egy turmixgépbe, és három-öt percig verjük. Adjuk hozzá a hideg vizet, és alacsony fordulatszámon kavarjuk további három-öt percig. Észrevesszük majd, hogy zsíros hab gyűlt össze a joghurt tetején. Egy kanállal emeljük ezt le, nem lesz már rá szükségünk. Ha a joghurt továbbra is sűrű, fehér és szilárd marad, ismételjük meg a keverést és a hab lekanalazását. Amikor a joghurt vizessé válik, ám még mindig felhős színű, akkor kész az irónk. Adjuk hozzá a fűszereket, és kézzel kavarjuk meg rövid ideig, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak benne. Szobahőmérsékleten tálaljuk. 

Érzelmi egyensúly fűszerkeverék 

 • 1 rész őrölt feketebors
 • 1 rész gyömbérpor
 • 2 rész őrölt koriander
 • 3 rész őrölt római kömény
 • 2 rész őrölt kurkuma
 • (1 rész porrá tört fekete kömény – hölgyek számára) 

Az olyan fűszerek, mint a feketebors segítenek a médha agni növelésében, amely azt jelenti, hogy javítják a koordinációt az elme különféle funkciói között. A többi fűszer erősíti az emésztést, illetve egyensúlyozó hatást fejt ki az érzelmekre. 

Gyógyító növények 

A Maharishi Ájurvéda Blissful Joy nevű készítménye (MA 1402) három aldósa – a tarpaka kapha, a prána váta és a szádhaka pitta – egyensúlyba hozását segíti elő. A tarpaka kapha az agy folyadékegyensúlyát, az egészséges agyszövet kialakulását, valamint az agysejtek közötti kommunikációt szabályozza. Amikor egyensúlyban van, nagy szerepet játszik a személyiség stabilitásában. A prána vátát, amely az energiát, kreativitást, tapasztalást, valamint a tudat növekedését és a megvilágosodást irányítja, szintén táplálja ez a készítmény. A harmadik aldósa, amelyet támogat, a szádhaka pitta, amely a kiegyensúlyozott érzelmekért, az önbizalomért, az egészséges vágyakért, a motivációért és a beteljesedés érzéséért felelős. A készítmény ezen felül javítja az anyagcserét és eltávolítja a méreganyagokat a srótákból, a szervezet mikrocirkulációs csatornáiból, hogy a tápanyagok el tudjanak jutni a sejtekhez. Az elzáródott sróták megfosztják a sejteket az energiától és az életerőtől, valamint lelassítják a sejtregenerációt. A Blissful Joy javítja az anyagcserét és revitalizálja a sejtnövekedést.

A készítmény egyik alkotója az Arjuna Myrobalans, amely a szívet és az érzelmeket tápláló hatásáról ismert. Az asvagandha és a szent bazsalikom megerősíti a test természetes megújító mechanizmusait, felgyorsítva ezzel az elpusztult vagy gyenge sejtek kicserélődését friss, életerős sejtekre.

Ha érzelmeink labilissága mellett úgy érezzük, hogy átcsapnak a fejünk felett a hullámok vagy mentálisan kimerültek vagyunk, érdemes megpróbálkoznunk a Peace of Mind nevű ájurvédikus készítménnyel is (MA 1401).

Változókorban lévő hölgyek számára ajánlott a Graceful Transition Emotional Support. Ez a készítmény a gyermekágyi időszakban lévő hölgyek számára is igen értékes lehet, mivel javítja a szív-elme kapcsolatot, és megtisztítja a szív és az elme közötti csatornákat. Mélységesen táplálja a szívet és az elmét, javítja a stresszekkel és az érzelmi egyensúlytalanságokkal szembeni ellenálló képességet. A benne lévő gyógynövények némelyike a szádhaka pittát célozza, így érzelmi erőt nyújt és segít helyreállítani a tiszta boldogságot. E gyógynövények közé tartozik az Arjuna Myrobalans, a rózsa, a gyöngy bhaszma, a fehér szantál, az angyelika, a szerecsendió, a bráhmí és a cink bhaszma. Mindegyikük javítja a koordinációt az elme és az érzelmek (ájurvédikus kifejezéssel élve a prána váta és a szádhaka pitta) között. A bráhmí, a sankhapuspí és az asvagandha érzelmi és mentális erőt biztosít. Az indiai spárga, a satávarí az összes testszövetet táplálja, köztük azokat is, amelyek a szívet és az elmét támogatják.

One Comment

 1. Köszönöm a hasznos tanácsokat !!!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*