Tökéletes egészség

A tökéletes egészség megteremtésének 20 megközelítése a Maharishi Ájurvédában

1. Tudat — Magasabb tudatállapotok kifejlesztése Maharishi Transzcendentális Meditációja és annak haladó technikája, a TM-Szidhi program útján.

2. Elsődleges hang — A négy véda Szamhitája és azok Véda-angája és Upa-angája elsődleges hangjának alkalmazása az egyensúlytalanságok kiküszöbölése az emberi természetből mint egészből.

3. Intellektus — Az intellektus hibájának, a pragja-aparadhának helyesbítése úgy, hogy az élet egyetemes szerkezetének teljességét észlelje, miközben észleli a sok különféle szerkezetet is. Az Önvaló ismeretének ebben az állapotában betegség nem uralkodhat, mert az élet szoros kapcsolatban van a természeti törvények forrásával.

4. Érzelmek — Az érzés legfinomabb szintjének erősítése az érzelmek teljes kifejlődéséhez.

5. Nyelv — A nyelvszerkezet védikus elveinek használata az elme és a test egyensúlyának és egységének elősegítésére.

6. Gandharva Véda — Hagyományos zeneterápia, amely a hangot és dallamot alkalmazza az összhang helyreállítására a szervezetben, és a betegségekért felelős egyensúlytalanságok kiküszöbölésére.

7. Érzékek — Védikus eljárások a tökéletes egyensúly felelevenítésére, pszicho-fiziológiai téren, az öt érzékszerv útján.

8. Pulzusdiagnózis — Bármilyen kialakult vagy közelgő egyensúlytalanság észlelése a pulzus egyszerű tapintása útján.

9. Pszicho-fiziológiai integráció — A homeosztatikus egyensúly helyreállítása, valamint a neuromuszkuláris koordináció felgyorsítása, továbbá a fiziológia és a pszichológia terén az egyensúly helyreállítása.

10. Neuromuszkuláris integráció — Védikus testgyakorlatok az elme és a test koordináltságának és integrált működésének a helyreállítására az élet minden szintjén.

11. Neuro-reszpiratórikus integráció — Védikus gyakorlatok a légzés fiziológiája vonatkozásában az elme és a test minden szintjén az integrált működés helyreállítására.

12. Fiziológiai tisztítás — Kifinomult eljárások, szabályos időközökben alkalmazva a fiziológiai tisztátlanságok kiküszöbölésére és azok felgyülemlésének megakadályozására, amelyeket helytelen étrendi és magatartási minták okoznak.

13. Diéta — Megfelelő étkezési rendszabályok a fiziológiai egyensúly helyreállításának, a betegségek megelőzésének és kezelésének elősegítésére.

14. Gyógynövények és ásványi anyagok — Világszerte található gyógyhatású növények és ásványok használata az elme és a test működésének tökéletes egyensúlyba hozatalára.

15. Rászajana — Bonyolult növényi és ásványi készítmények a betegségek gyógyítására és megelőzésére, valamint a hosszú élet elősegítésére.

16. Magatartás — A magatartás összhangba hozása a természeti törvénnyel a napi és az évszaknak megfelelő rutin útján.

17. Gyotis — A tökéletes egészség biztosítása a jövőben, matematikai előrejelzés az egészségre vonatkozó környezeti hatásokról.

18. Jagja — Védikus eljárások a környezeti egyensúly helyreállítására és az egyéni és kollektív egészség elősegítésére.

19. Környezet — Kollektív egászség teremtése a Transzcendentális Meditáció és a TM-Szidhi program útján úgy, hogy a társadalom fenntartó és erősítő környezetet teremtsen az egyén számára a tökéletes egészség elnyeréséhez.

20. Világegészség-világbéke — Transzcendentális Meditáció és TM-Szidhi program, amelyet tízezer, e technikában jártas személy csoportosan végez, hogy koherenciát teremtsen a világtudatban, amely az egész földre kiterjedő világbéke és a kollektív egészség alapja.