Maharishi Ájurvéda

Rózsa, a szív elixírje

RozsaAz ősi ájurvédikus szövegek nem véletlenül társítják a rózsa szimbólumát a romantikához, a mély érzelmekhez. Ez az értékes növény harmonizálja különösen a Szádhaka Pittát és a többi Pitta subdósa egyensúlytalanságot; ezáltal szabályozza az érzelmeket és nem utolsó sorban jó hatással van a szív- és érrendszerre. A Szádhaka Pitta főleg a nyári nagy melegben billenhet ki könnyen harmóniájából, amikor a meleg és a párás levegő fokozottan emeli a Pitta dósát. Ez testünket és elménket is igénybe veszi.

Számos fiziológiai és szimbolikus oka van annak, hogy szívesen adjuk a rózsát ajándékba annak, akit igazán szeretünk. Szó szerint megnyugtatja a szívet és az érzelmeinket. Nem meglepő, hogy az elmére is balanszírozó hatással van ez a jótékony gyógynövény. Javítja a Pitta és a Váta dósa (a Váta felelős az agy működéséért, a fej és mellkas szerveiért, a légzés, az elme és az érzékszervi észlelés egyensúlyáért) közötti koordinációt.

A rózsa az emberi szervezetre hűtő hatással bír, mégis különlegessége, hogy növeli az emésztő tűz, vagyis az agni erejét. Gyógyászati hatékonyságát számos kutatás igazolta és igazolja a mai napig. Esszenciális illó olaja a régi időkben is sűrűn használatos szer volt, hiszen kiváló antibakteriális, antivirális, gyulladásgátló és vérzéscsillapító hatással bír, az aromaterápiás nyugtató, üdítő hatás mellett.

A Maharishi Ájurvéda a több ezer rózsafajból (vadon termő és háziasított fajai közül) csak a Rosa centifoliát használja fel gyógyászati készítményeihez. Ennek a fajnak a shatapattri vagyis „száz szirmú” rózsa nevet adta az ájurvédikus hagyomány. A Maharishi Ájurvéda sok Rászajána készítményben vegyíti ezt a csodás gyógynövény képletet.

A rózsa felhasználása rendkívül sokoldalú: aromaterápia, tonikok, arcvizek, paszták, különféle rózsavizek és fűszerek készülnek belőle. Hűsítő borogatáshoz rózsa és szantálfa illóolajat cseppentsünk a borogatásra a hatékonyabb gyógyhatás érdekében. Helyileg fiatalító és gyógyító hatású a bőrre, hidratálja azt, közvetlenül az arcbőrbe masszírozva pedig (valamilyen hordozó anyagba keverve, pl. mandulaolaj) üde, ragyogó színt kölcsönöz.

A rózsa nem csak külsőleg, de belülről is szépítő hatással bír, hiszen a test szöveteibe jutva a dósákat kiegyenlíti. Növeli a vér hőmérsékletét, hozzájárul a belső méregtelenítési folyamatokhoz, fiatalít, frissít. Egyes betegségekben kifejezetten komoly eredményeket értek el rózsa-terápiával, ilyen például a menstruációs vérzés eltérései, különböző szemgyulladások, szédüléssel és fejfájással járó Pitta egyensúlytalanság, torokfájás, mandulagyulladás, idegesség, szomorúság, unalom, enervált idegállapot, Pitta egyensúlyzavarra visszavezethető pattanásos bőrpanaszok.

Triphala - gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta
Triphala – gyümölcsöket tartalmazó ájurvédikus étrendkiegészítő tabletta

A Maharishi Ájurvéda Triphala nevű készítménye a Haritaki, Bibhitaki és Amalaki gyümölcs mellett szárított rózsaszirom felhasználásával készült, így kiváló az érzelmek egyensúlytalanságainak megszüntetésére. Lélektani hatásai: erősíti a feltétel nélküli szeretetet és odaadás érzését, derűssé, optimistává tesz.

Az enyhébb mértékű Szádhaka Pitta diszharmóniája hideg érzetet okoz a testben, mely akár a nyári időszakban is okozhat kellemetlenséget fiziológiánk és pszichénk szintjén is. Érzelmi erőt a Pitta Aroma Olaj (rózsa tartalmú szer ez is) segítségével is nyerhetünk. A Pitta tea is tartalmaz rózsát, kitűnően támogatja a Szádhaka Pittát ez az egyszerű készítmény is, megnyugtatja a háborgó elmét és rendezi az érzelmeket.

A rózsaszirom jól hat savtúltengés esetén is, támogatja a memóriát, javítja a koordinációt szív és elme között, tápláló hatást fejt ki ízével és illataromáival. Hölgyek számára a menstruációt megelőző időszakban kifejezetten jótékony lehet a szer fogyasztása, érzelmeiket kitűnően rendezi. A test sejtjeiben, szöveteiben ezáltal a regeneráció folyamatait is támogatja, főleg a szaporodás szövetképleteit építi (Shukra szövetek). A rózsa jó rostforrás is egyben, így tisztítja a beleket, enyhíti a székrekedést.

Rózsa és a bőr

A Maharishi Ájurvéda bőrgyógyászati készítményei közül szinte valamennyi tartalmaz több kevesebb rózsa esszenciát. A rózsa hűsítő, hidratáló, nyugtató tulajdonságai a Rózsa revitalizáló krémben és a Rózsa szappanban is koncentrálódnak, így kiváló tápláló szer lehet a bőrápolásban.

Mivel a Rándzsaka Pittára jótékony hatású a rózsa és a Rándzsaka felel a haj, szem színezéséért is például, így mindezek a tényezők együttesen (Szubdósa Pitta szabályozza a májműködést, a vér színéért és összetételéért felel) fokozzák a ragyogást, a bőr tisztaságát.

Fenti ismeretek birtokában a legközelebbi forró nyári napon már hatékony ájurvédikus szerekkel enyhítheti ingerlékenységét, csillapíthatja szomjúságát, feloldhatja elégedetlenség érzetét. A rózsa, mint a természet csodás ajándéka megnyugtatja idegeit, szépít, frissít, táplálja és támogatja a szívet, nyugodt éjszakákat teremt.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*