Maharishi Ájurvéda

Ne hagyd ki a reggelit! – ájurvédikus tanácsok

A Maharishi Ájurvéda szerint a koplalás nem ajánlott, mert mindhárom doshát megzavarja.

Ha kihagyjuk a reggelit, az különösképpen irritálja a sadhaka pittát, amely a pitta dosha egyik aldoshája. Ha sadhaka pitta egyensúlyban van, akkor öröm és elégedettség érzése uralkodik bennünk. Ha felborul a sadhaka pitta egyensúlya, az az ingerlékenységet és nyugtalanság érzését fogja eredményezni. Ugyanakkor ez az aldosha felelős az testhőmérséklet egyensúlyának fenntartásáért is.

 

Sokan túl elfoglaltak ahhoz, hogy megreggelizzenek, vagy egyszerűen korán reggel nincs éhségérzetük. Ha nem szoktál reggelente étkezni, akkor eleinte csak kevés ételt vegyél magadhoz. Fokozatosan térj át a teljes, egészséges reggelire. Jó módszer a reggelire való visszaszokáskor, ha például minden reggel megiszol egy pohár friss gyümölcs-, vagy zöldséglét. Ezáltal feltöltöd testedet természetes és tápláló folyadékokkal, melyek segítik, hogy a napod jól induljon.

 

Próbáld ki a friss répa, koriander, cukkíni keverékét vagy a friss szőlő-, alma-, vagy baracklét. A narancslé nem ajánlott üres gyomorra, mert túl savas. Akármelyik gyümölcsöt, vagy zöldséget is válasszad, fontos, hogy mindig az a legjobb, ami friss, mivel az még tele van pránával, életadó energiákkal. A dzsúz lehetőség szerint legyen szobahőmérsékletű, vagy csak enyhén hideg. Sose legyen azonban jéghideg.

 

Az ájurvéda szerint a reggel fogyasztott gyümölcs aranyat ér. A napnak ebben az időszakában tudja a szervezet a legtöbb tápanyagot kinyerni a gyümölcsből.

 

Ha napunkat almakompóttal kezdjük, az segíti az ódzsasz termelését, ami az emésztés legfinomabb mellékterméke. Az ódzsasz olyan anyag, aminek meghatározó szerepe van az általános hogylétünkben, növeli a fizikai erőt, az immunitást és a vitalitást.

 

Az édes, lédús gyümölcsök kiválóan tisztítják a szervezetet. Az ájurvéda szerint ajánlott, hogy a nap során a gyümölcs legyen az első dolog amit magunkhoz veszünk. Ezt pedig fogyasszuk 30 perccel azelőtt, hogy a reggelihez voltaképpen hozzákezdenénk.

 

Még néhány javaslat:

 

Kóstoljuk meg az aszalt fügét és mazsolát, amit az éjszaka folyamán előre beáztatunk, vagy a reggeli előtt fél órát párolunk. Próbáljuk ki a datolyát egy darabka ghível.

 

A gyümölcspörkölt receptje:

 

Hozzávalók: 1db. alma, 1db. körte, 1 evőkanál mazsola, 1 szegfűszeg, ¼ csésze víz

 

Elkészítés: szeleteljük fel a gyümölcsöt apró darabokra. Tegyük a felszeletelt gyümölcsöt egy kis fazékba, és öntsünk hozzá ¼ csésze vizet. Ezt követően adjuk hozzá a mazsolát és a szegfűszeget. Az egészet forraljuk fel, majd vegyük alacsony tűzre. Körülbelül húsz percig főzzük, amíg a gyümölcs megpuhul. Fogyasszuk melegen.

 

Jó étvágyat!

 
(Miklós fordítása)

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*