Maharishi Ájurvéda

Maharishi Ájurvéda Váta, Pitta, Kapha teák

Az ájurvéda a világ legősibb és legteljesebb egészségrendszere, mely az ősi indiai védikus civilizációból származik. Több mint 5000 éve alkalmazzák ezt az ősi védikus bölcsek által tanított tudományt, melynek lényege az átfogó megközelítés. A Maharishi Ájurvéda teák a gyógynövények és fűszerek több ezer éves ismerete alapján, eredeti ájurvédikus receptek alapján készülnek a mai elvárásoknak megfelelő legmagasabb, ellenőrzött minőségben. Különlegesen kellemes aromájuk révén az újdonság varázsát nyújtva táplálják a fiziológia, az elme és a test holisztikus egyensúlyát.

Az ájurvédikus filozófia szerint az öt természeti elem – a föld, a víz, a tűz, a levegő, és az éter (tér)- páronként összekapcsolódva három dinamikus erőt vagy kölcsönhatást hoz létre. Ezeket dósáknak hívjuk. A dósák a természetben is működnek, és a testünkben, illetve szellemünkben is megtalálhatóak.

A három dósa: váta, pitta, kapha.

VÁTAa levegő és a mozgás elve, mindenféle mozgás alapja
PITTA a tűz elve, ami biztosít mindenféle átalakulást
KAPHAa víz és a föld elve, amely biztosítja a kohéziót és az alapot

Minden ember tartalmazza a 3 dósát, azonban ezek aránya egyénenként változó. A dósák egyedileg jellemző harmonikus aránya határozza meg az egyedi testtípust. Hogy Ön melyik testtípusba tartozik, a honlapunkon megtalálható testtípus tesztből ezt megállapíthatja: www.maharishiajurveda-tea.com

Minden emberben a dósák folyamatos kölcsönhatásban vannak a természetben levő természeti erőkkel, pl. az időjárás, évszak, napszakok, életkor, napi munka, rutin étkezések, stb. Bizonyos helytelen cselekvések, például a helytelen életmód, azonban ki is billentheti a dósákat egyensúlyi állapotukból, különösen azokat, melyek a testtípus alapján dominánsan vannak jelen a szervezetben.

Az ájurvéda szerint minden betegség oka a belső egyensúly elvesztése. Ezért az ájurvéda az egyensúly visszaállításával foglalkozik, olyan intézkedésekkel, amelyek ellentétei azoknak a hatásoknak, amelyek a zavart okozták. Segíthetjük ezt a folyamatot a megfelelő ájurvéda termékek használatával.

A váta termékek egyensúlyba hozzák a váta többletet kellemesen megnyugtató jellegük miatt, a pitta termékek egyensúlyba hozzák a pitta többletet enyhe, hűsítő jellegük miatt, a kapha termékek egyensúlyba hozzák a kapha többletet élénkítő, frissítő jellegük miatt.

A Váta tea összetevői révén, az édesgyökér, fahéj, gyömbér és a kardamom harmonikus édes ízt kölcsönöz a teának minden édesítő nélkül. Váta nyugtató és harmonizáló hatású. A Váta tea különösen kellemes az esti órákban, utazáskor, és amikor megterhelő szellemi munkát végzünk.

Kellemes Váta többlettel rendelkezők számára, akik:

 • a stresszt nehezen tűrik, gyakran feszültek
 • nyugtalanul alszanak
 • rendszertelen étvágyúak
 • akik megterhelő szellemi munkát végeznek
 • hajlamosak a szorulásra
 • feledékenyek
 • nem kedvelik a szelet és a hideget

A Pitta Tea finom keveréke bársonyrózsát, kardamomot, édesgyökeret, fahéjt, gyömbért tartalmaz, hűsítő és pitta nyugtató hatású. Kifejezetten ajánlott forró nyári napokra vagy túlfűtött kedélyállapot esetén.

Kellemes Pitta többlettel rendelkezők számára, akik:

 • gyakran szenvednek gyomorégéssel, refluxxal
 • gyakran előfordul gyulladásos állapot
 • hajlamosak bőrirritációra
 • stresszes szituációkban ingerlékenyek
 • nagy étvágyúak
 • izzadékonyak, gyakran van hőhullámuk

A Kapha Tea összetevői, a gyömbér, szegfűszeg, feketebors, kardamom, kurkuma és a sáfrány frissítő, élénkítő ízletes italt varázsolnak. Különösen ajánlott a reggeli órákban, reggelihez, étkezéseket követően általában, valamint hideg, esős időben.

Kellemes azok számára, akik Kapha többlettel rendelkeznek és ezért:

 • gyakran szenvednek felső légúti hurutban
 • nehezen indul a napjuk, nehézkesek
 • sokat alszanak, mégis fáradtak
 • lassú az anyagcseréjük és emésztésük
 • nem kedvelik a hideg, nedves időt

A First Lady tea, az ájurvéda által a nőknek ajánlott gyógyfüvek és fűszerek speciális keveréke. Bazsalikomot, adzsvaint, kapormagot, borsmentát, köményt, feketeborsot és fahéjat tartalmaz.

A Kis herceg tea könnyed, gyengéden édes teakeverék édesgyökérből, édesköményből, gránátalma magból és más fűszerekből, mely három 3 év felett ajánlott.

Az Emésztés plusz tea kissé fűszeresebb tea, Az ájurveda szerint segít az agnianak. Az agni az emésztés „tüze”, az emésztési folyamatok szabályozója. Bármikor fogyasztható, de kifejezetten ajánlható étkezés előtt aperitívek és gyomorkeserűk egészséges és ízletes.

A Maharishi Ájurvéda teák megrendelhetőek itt: www.maharishiajurveda-tea.com

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*