Maharishi Ájurvéda

Lélekkel főzni – Az ájurvédikus ételkészítés kifinomult technikái

Mindannyian hallottuk már az a kifejezést, hogy „az vagy, amit megeszel.” A legtöbb ember számára ez egyszerűen azt jelenti, hogy az ételben lévő vitaminok, szénhidrátok és fehérjék építik fel a testünk sejtjeit, a vérünket és a csontjainkat. A Maharishi Ájurvédában azonban az „az vagy, amit megeszel ennél sokkal kifinomultabb és nagyobb horderejű dolgot jelent. Az ájurvédikus felfogás szerint az étel közvetlen hatással van a tudatunkra és az érzéseinkre. Örömet és dühöt, elégedettséget és nyugtalanságot képes teremteni, felemelő, szentséges gondolatokat, vagy alantas világi érzéseket kelthet bennünk. Az általunk elfogyasztott étel minősége szó szerint megteremti az elménk, az érzelmeink és a tudatunk minőségét.

Főzz a boldogságért!

A teljes értékű, pacsmagolatlan ételek többet tartalmaznak a természet intelligenciájából, így több életerőt, éberséget és boldogságot állítunk elő belőlük, amikor megesszük őket.

Gondoljunk csak bele: ha egy friss, biozöldségekből, teljes értékű gabonákból és hüvelyesekből álló, ájurvédikus ételt fogyasztunk, amelyet szeretettel készítettek számunkra ízletes fűszerekkel, és meghintettek kis friss sajttal, majd azt egy friss gyümölcsökből készült csatni követi – hát hogyan éreznénk magunkat ezután? Elégedettnek és boldognak. Most gondoljuk el, hogy milyen érzéseket szülne bennünk, ha konzervzöldségeket, feldolgozott ételeket vagy egészségtelen olajokban sült ételeket ennénk? Netán egy gyorséttermi menüt? Az eredmény tompaság és a jóllét hiánya.

Az ájurvéda egyetlen fogalommal nevezi meg azokat az ételeket, amelyek tompaságot, betegséget vagy akár agresszív viselkedést váltanak ki azokban az emberekben, akik állandóan ezeket fogyasztják. Tamaszikus, azaz a sötétség minőségét hordozóak a maradékok, a csomagolt, mélyhűtött, konzervált és feldolgozott ételek, az ecet, a vörös húsok, az alkohol, valamint minden állott, romlott és avas élelmiszer. A tamaszikus ételek akadályozzák az ódzsasz létrejöttét. (Az ódzsasz az ájurvéda szerint az élet esszenciája, az emésztési folyamat legfinomabb terméke.) Mi ennek az eredménye? Tompa gondolkodás, lehangolt érzelmek és mindenféle testi panasz.

Milyen ételeket részesítsünk előnyben? Amelyek pozitív, spirituális minőségeket keltenek bennünk. Ezeket mondják szattvikus („tiszta”, „életet támogató”) ételeknek. A szattvikus ételek teljes értékűek, tiszta boldogságot teremtenek, növelik az éberséget és könnyen emészthetőek. A különösen szattvikus ételek közé tartoznak az alábbiak: (héjatlanított) mandula, melegítetlen méz, rizs és teljes értékű gabonák, (házi és/vagy bio)tej, és általában véve szattvikusnak nevezhetők a friss biozöldségek, illetve az édes, leveses biogyümölcsök.

indian

A könnyen emészthető, szattvikus ételek szinte mindenkinek ajánlottak, akik jó egészségre vágynak, különösképpen pedig az olyan emberek számára, akik az életben a szellemi utat választották.

Együnk szeretettel készített ételt!

Amikor a családunknak vagy a barátainknak főzünk, fontos, hogy boldog lelkiállapotban legyünk. Ősidők óta az ájurvédikus szövegek rámutattak arra, hogy a szakács érzelmi állapota nagy hatással van az étel minőségére. Ezért ideális az ájurvéda felfogása szerint, ha otthon készült ételeket eszünk, amikor csak lehetséges, mivel az étteremben, idegenek által készített étel nagyon ritkán képes megadni azt a pozitív energiatöbbletet, amelyet egy bennünket szerető személy szeretettel készített a számunkra. Különösen fontos, hogy gyakran főzzünk a gyermekek számára. Nincs semmi, ami pótolná az anya (vagy éppen az apa) szeretetét! Ez az egyik kulcsfontosságú alapanyag egy gyermek étrendjében. Amikor főzünk, amennyire csak a környezetünk engedi, figyeljünk az ételre. Az ételkészítés nyugodt, tudatos esemény legyen. Ne főzzünk feszülten, idegesen. Kapcsoljuk ki a tévét, a gyerekeket és a háziállatokat pedig hessegessük el a konyhából, és adjuk meg magunknak az időt arra, hogy megszagoljuk a fűszereket, megtapintsuk az alapnyagokat, játsszunk a színekkel és egyáltalában véve jól érezzük magunkat. Ha viszont a párunk, a gyerekeink vagy a barátaink segíteni szeretnének, akkor hadd jöjjenek! Bárhogyan esik jól számunkra, tegyük az ételkészítést boldog alkalommá. Pozitív érzéseink és gondolataink életet támogató, szattvikus eseménnyé varázsolják az étkezést.

Együnk nyugodt körülmények között

Végül, nagyon fontos, hogy ételünket nyugodt, derűs, szattvikus környezetben fogyasszuk el. Ez is egy ájurvédikus technika – miként kezeljük kreatívan a környezetünket. Az étel és a teríték legyen tetszetős a szem számára, és ügyeljünk rá, hogy az étkezésre szánt helyiség tiszta, kellemes és világos legyen, a levegő pedig friss. Ezek a dolgok mind hatással vannak az emésztésre.

Az az ideális, ha családunkkal vagy a barátainkkal eszünk, miközben könnyű, kellemes társalgást élvezünk. Kerüljük a fűtött beszélgetéseket vagy vitákat, mivel ez gátolja a jó emésztést. Ha egyedül vagyunk és csendben eszünk, figyelmünket teljesebb mértékben tudjuk az étel ízére, valamint az általa nyújtott áldásra és tápláló erőre fordítani. Mindezek következménye a jobb emésztés. Álljunk ellen a késztetésnek, hogy bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót. Jobban és nyugodtabban fogjuk magunkat érezni, ha egy fennkölt, nyugodt környezetet teremtünk az étkezés tevékenysége köré.

Szinte minden kultúra ismeri annak gyakorlatát, hogy étkezés előtt néhány másodpercet arra szánunk, hogy köszönetet mondjunk az ételért. Lehetőség ez arra, hogy emlékezetünkbe idézzük, az étel a teremtés eleven része, és amikor eszünk, a természet végtelen energiáját és intelligenciáját vesszük fel magunkba. Az ima vagy a hálaadás abban is segít, hogy egy rohanó munkanap után lenyugodjunk. Ezáltal az emésztésünk lehetőséget kap, hogy az ételből ódzsaszt hozzon létre. Ne feledjük, hogy az ódzsasz az az öröm vegyület, amely segíti a boldog, belsőséges kapcsolatot a természettel és embertársainkkal. Végső soron az evés szent cselekvés, melyben megmutatkozik a minden cselekvésünket fenntartó isteni intelligencia. Ha a fentiekben leírt módon készítjük és fogyasztjuk el az ételeinket, azzal ez előtt az életet adó és életet fenntartó isteni intelligencia előtt tisztelgünk.

Végül, az étkezés befejeztével, ne pattanjunk fel azonnal. Maradjunk még ülve néhány percet. Ez az ájurvédában nagyon fontos gyakorlat segít abban, hogy az emésztés a megfelelő módon beinduljon, és hogy élvezzük azt az örömet, hogy szeretteink társaságában egy jót ettünk.

Kedves olvasóink! Hogyan teszitek az étkezést különlegessé? Osszátok meg velünk!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*