Maharishi Ájurvéda

Kiegyensúlyozott vércukorszint a Maharishi Ájurvéda elvei alapján

A Maharishi Ájurvéda alapja a kiegyesúlyozott elme, az összhangban lévő dósák, megfelelő emésztés (Agni, avagy emésztű tűz) és a jól táplált szövetek. Ennek fényében vizsgáljuk meg most a vércukorszint ingadozás kérdését.

Néha azt érzi, hogy teste remeg, fáradt, vagy épp ingerlékenynek érzi magát? Érdekes megfigyelés, hogy ezek főleg akkor fordulnak elő, amikor egy-egy étkezésre a kívántnál később kerül sor. Olyan is előfordult már Önnel, hogy rendszeresen édes vagy zsírban gazdag ételeket kívánt, mint például a sütemények, tésztafélék, édességek? Ha tapasztalt már a fentiekkel megegyező tüneteket, akkor vércukorszintje kiegyensúlyozatlan, s emiatt figyelmet szükséges fordítania rá.

A cukorban és zsírban gazdag élelmiszerek nehézséget okozhatnak mind a máj, mind a hasnyálmirigy egészséges működésében, mivel az emésztésre, az anyagcsere folyamatokra is hátrányosan hatnak ezek az élelmiszerek. Általuk csökken a szervezet méregtelenítési folyamatainak hatékonysága, mely többek között vércukorszint ingadozásban, krónikus fáradtságban, fokozott gyulladásos folyamatokban, tompaságban és ingerlékenységben mutatkozik meg. Szóval, kicsit sem tréfa ez a jelenség!

Az egyensúly megteremtése az emésztőrendszer és az egészséges vércukorszint megőrzése érdekében elengedhetetlen fontosságú. Fontos, hogy csökkentsük a szervezet cukorfüggőségét, kerüljük a finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket.

Három fontos lépésben megvalósítható az egyensúlyteremtés az alábbi Maharishi Ájurvéda tanácsok segítségével. Ezen lépések segítségével fenntarthatjuk vércukorszintünk egyensúlyát és ezáltal megőrizzük testi, lelki jólétünket, érdemes ezért az alábbi Maharishi Ájurvéda tanácsokat megfogadnunk.

Első lépés:

Részesítsük előnyben az egészséges alapanyagokból, frissen elkészített ételeket, figyeljünk oda étvágyunkra! Az étkezések kapcsán kialakított rutin hozzájárul ahhoz, hogy ne érezzünk farkasétvágyat, valamint ahhoz is, hogy szervezetünk képes legyen kellőképpen feldolgozni az élelmiszereket.

Az emésztés tüzének ereje a déli órákban a legerősebb, ezért ne hagyjuk ki az ebédet az étkezések közül!

Ügyeljünk arra, hogy egészséges olajokat, zsírokat használjunk fel a sütéshez, főzéshez! Az elfogyasztott ételek közül a fehérjéket optimális szinten tartsuk! Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget!

Válasszunk olyan ételeket, melyek „dósáink” egyensúlytalanságait kiegyensúlyozni hivatottak: Váta élelmiszerek, Pitta élelmiszerek, Kapha élelmiszerek.

Második lépés:

Fogyasszunk Cukoregyensúly tablettát (MA 471) vagy Glucostat tablettát (MA 1407), mely erősíti a zsír és szénhidrát anyagcsere-folyamatokat és segít szabályozni, védeni a máj működését. A Triphala tabletta fogyasztása is kiváló választás, hiszen olyan minőségi gyümölcs eredetű szénhidrátokat (Amalaki, Bibhitaki, Haritaki) tartalmaz, melyek szintén támogatólag hatnak az emésztésre, a sejtanyagcserére, segít kialakítani az egészséges koleszterinszintet és megelőzni a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását, illetőleg a magas vérnyomást.

medateaIgyunk Meda teát, mely gyógynövényes hatóanyagainak köszönhetően csökkenti az éhségérzetet, s véget vet a nassolási vágynak, ezáltal fontos eszköze a súlycsökkentésnek. A Meda tea fogyasztásával garantáltan búcsút inthetünk a hamis éhségérzetnek! A Meda tea harmóniát teremt zsír és szénhidrát anyagcserénkben és megfékezzük az ételek iránti sóvárgást éjszaka vagy a nap egyéb szakában. Hasonló hatású gyógynövény formula a Be Trim II (MA 1007) tabletták is.

Ételeinket gazdagítsuk Kapha churna fűszerkeverékkel akár főzés közben is, mivel áldásos hatással bír az emésztésre. A Kapha churna hatóanyagai ízletes segítséget jelentenek a főzésben és támogatják a könnyebb, gyorsabb emésztést is.

Harmadik lépés:

Végezzünk aktív tevékenységet naponta legalább 30 percig, mely legyen mérsékelt vagy annál kicsit nagyobb intenzitású. Fontoljuk meg alaposan, hogy mely fizikai tevékenységet választjuk, hiszen a cél az, hogy életünk mindennapi rutinjává váljon. Gondoljuk át, hogy más apróságokkal is sokat tehetünk az egészséges testmozgás rutinja érdekében: lift helyett válasszuk a lépcsőzést vagy a bevásárló központ parkolójának távolabbi pontján hagyjuk esetleg az autónkat és ezáltal kicsit többet sétálunk.

Kívánjuk Önnek az egészséges, harmonikus élet boldogságát!

Maharishi Ájurvéda

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*