Maharishi Ájurvéda

Ízületek az ájurvéda szemszögéből

Mikor érzett utoljára kisebb mértékű merevséget vagy tapasztalt ízületi fájdalmat, vagy érzékenységet ébredéskor? Néha csak kisebb ízületi kellemetlenségekkel élünk együtt vagy akár pár napos, esetleg hosszabb ideje fennálló fájdalommal küzdünk, remélve, hogy testünk egyensúlya valamikor helyreáll és megszűnik a fájdalom vagy kellemetlenség.

Meglepő, hogy nyugodtan tűrjük a merevséget és a fájdalmat is, ha ezek a mindennapi élet velejáróivá váltak számunkra.

„Az ódzsasz a legjobb és legkifinomultabb terméke az emésztésnek és anyagcserének” – magyarázza Ph.D Mark Toomey, aki Maharishi Ájurvéda programok szervezésével foglalkozik és a „The Raj Maharishi Ayurveda Health Center and Spa” egészségügyi szakembere. Majd így folytatja: „Az ódzsasz termelődése erősen függ attól, hogy hogyan emészti meg és építi be szervezetünk az elfogyasztott ételeket.”

Az Ájurvéda az ízületi problémáknak két fő típusát azonosítja:

Az első típus a rosszul táplált ízületek, alacsony csontsűrűség és az általános ízületi gyengeség kapcsán jelenik meg. Mivel a csontozat nem kap elegendő tápanyagot, mely a fejlődéséhez szükséges, ezért az ízületi porccal együtt degenerálódni kezd.

A második csoportba azokat az állapotokat soroljuk, amikor a felhalmozódott méreganyagok miatt alakul ki az ízületek túlterheltsége, az ízület ilyen esetben megduzzad, és kényelmetlen érzés jelenik meg a testben. A nedves, hideg idő súlyosbítja az ilyen típusú problémákat.

Az 1990 óta Maharishi Ájurvédával foglalkozó szakember megállapítja azt is, hogy rendkívüli erő rejlik az élelmiszerek és a gyógynövények helyes megválasztásában.

A puding próbája az evés – amikor az emésztés és az általános egészség egyensúlyt mutat…

Beteg beszámoló (Katherine, Sydney, Ausztrália): „Az elmúlt hónapban meglátogattam 15 év után a fogorvosomat, szemügyre vette a számat és ezt mondta: „Mit csináltál? A fogaid és a szájüregi egészséged jobb, mint valaha volt.” El vagyok ragadtatva, amikor ilyen visszajelzést kapok. A Maharishi Ájurvéda tanácsadóm elmondása szerint, ha az emésztés és az általános egészségi állapot egyensúlyba kerülnek, akkor az orális és fogászati egészség természetesen javul.” (Katherine, Sydney, Ausztrália)

Hogyan kapcsolódik az emésztés az ízületek egészségéhez?

Minden nap eszünk és az emésztés folyamatának finom összjátéka testünkön belül következik be. A hiánytalan és teljes emésztés „ódzsaszt” hoz létre – finom anyag, mely az ősi szövegek tanúsága szerint a testi, lelki, szellemi erő és jólét fenntartásáért felelős. Az ódzsasz segít fenntartani a csontok táplálását és erejét. Ha az emésztés nem teljes, vagy részleges, akkor Ama képződik – méreganyagok, szennyeződések –, amely a testben felhalmozódva károkat okoz.

Izulet

 

Ahol a szennyeződések felhalmozódnak a szervezetben ott egy speciális immunválasz jön létre, hogy megtámadják a „behatolót” annak érdekében, hogy megvédje a szervezet integritását. Ez a támadás gyakran tapasztalható, ha merevség, gyulladás, fájdalom jelentkezik a testben. A gyulladás megjelenése kapcsán ma már tudjuk, hogy kulcsszerepe van a betegségek kialakulásában.

Segítő gyógynövény készítmények:

572Ízületi olajozó tabletta (MA 572)

Beteg beszámoló (Roberta Levin megjegyzései): „Már nagyon megduzzadtak az ujjperceim, kb. két hónapig szedtem az ízületi olajozó tablettát, melynek köszönhetően a duzzanat jelentősen visszaesett. A jobb mutatóujjam teljesen merev volt, nem tudtam kiegyenesíteni sem. Most már képes vagyok egyenesen tartani és a duzzanat is eltűnt. Nagyon boldog vagyok.”

A gyógynövények ebben a hagyományos formulában háromszoros erővel bírnak:

  • A Guggul a Tinosporával kombinálva támogatja a zsírszövet tisztulását, a csontok és ízületek épségét,
  • A Shilajit, Aswagandha és indiai spárga segíti a csontok és ízületek táplálását,
  • Az Ashwagandha, indiai spárga és Ajowan támogatja a mozgékonyságot.

Ellenjavallat: terhesség (és terhesség gyanúja).

Flexcel (MA 1688)

„Én már sok ismerősömnek beszéltem a Maharishi Ájurvéda termékekről a sétáló csoportomban. Két évvel ezelőtt nagyon legyengültem a reumatoid arthritiszem miatt, most majd 81 évesen újra önmagam vagyok a Maharishi Ájurvéda termékeknek, köztük a Flexcelnek köszönhetően. Síelek, házat építek, és aktívan részt veszek önkéntes csoportokban.” (Eleanor, British Columbia, Kanada)

A Flexcel segít az ízületek egészségének támogatásában és hozzájárul a méreganyagok, szennyeződések semlegesítéséhez.

Ízületi olajozó gyógynövény olaj

Az ’Ízületi olajozó gyógynövény olaj” támogatja a méreganyagok természetes úton való távozását, csökkentik a fájdalmat és a gyulladást az ízületekben. Finoman dörzsölje be a fájó ízületeket, izmokat napi 2-3 alkalommal.

A teljes gyógyuláshoz ajánljuk a Triphala tabletta szedését is, mely az emésztést segítve csökkenti az Ama felhalmozódását és fokozza a gyógyító ódzsasz létrejöttét. Egy tablettát vegyen be a reggeli és a vacsora előtt. Ha székrekedéssel küzd, akkor 2-4 tablettára emelje a dózist, valamint ügyeljen, hogy meleg vízzel vegye be. Az eredményeknek megfelelően állítsa be a mennyiségeket!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*